Kultúra » Színház

Drámai, de véget ért

Drámáztak, játszottak, díjaztak, mi néztük. Kiértékelővel, bukaresti előadással, és a hűség díjazásával gördült le a dráMa függönye.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

A DráMÁzat drámaíró pályázat értékelése az 5. DráMa fesztiválon, Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 30., 09:24
0 hozzászólás. 

Technikai okokból nem sikerült betartani az utolsó nap előadásainak időpontját, félórás csúszással kezdődött a temesváriak Devianciája és a bukaresti Odeon Pyramus and Tschibe 4 You előadása.

A malőr látszólag senkit nem zavart, az esemény alatt működő kávézóban laza hangulatban csevegett és várakozott a közönség. A házigazdák a holtidőt a dráMÁzat pályázat eredményhirdetésével és a hűséges bérletesek kisorsolásával éltették.

Nem tökéletes, de kortárs

A találkozó apropóján a Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány által meghirdetett dráMÁzat egyik célja a kortárs drámairodalom gazdagítása még ismeretlen erdélyi tollforgatók művei által – összegezte a lényeget az elbíráló bizottságban részt vevő Csurulya Csongor, aki a szintén zsűriző Nagy Pál igazgató és a kolozsvári Köllő Kata színikritikus társaságában értékelte az első dráMÁzatot.

A kiírásra jelentkezhettek határon túli szerzők is, műfaji megkötés nem volt, ám kizárólag csak olyan alkotásokkal lehetett benevezni, amelyeket még nem mutattak be. A pályázat sikeres volt, összesen 217 alkotás érkezett, ezeknek több mint fele magyarországi szerzőktől, de erdélyiek, felvidékiek is megpályázták az 1000 eurós fődíjat.

A DráMÁzat drámaíró pályázat értékelése az 5. DráMa fesztiválon, Székelyudvarhelyen

A pályaműveket egy kilenctagú, budapesti, erdélyi, és az ötletgazda Tomcsa Sándor Színház szakembereiből álló bizottság vette górcső alá. Részrehajlás nem volt: pályázni jeligésen lehetett. A bírák a téma, a színpadi alkalmasság, a szereplők száma és a szöveg minősége alapján rostálták meg a pályázatokat.

„Zseniális, tökéletes egyik pályamű sem volt, de mindegyikben volt valami részlet, ami megfogta a zsűrit" – fogalmazott Köllő Kata , aki abbéli reményét is kifejezte, hogy a mind a 15 kortárs dráma iránt lesz szakmai érdeklődés, és a dráMÁzat sikertörténet lesz.

A lovasok taroltak

A színház által összespórolt fődíjat az elbíráló bizottság végül a magyarországi Adorján Viktor A lovasok című, négy képben megírt kortárs drámájának ítélte.

A díjnyertes szerzőről nem sokat tudtunk meg, hiszen maguk a szervezők is ezután derítik ki, hogy kit fedeztek fel az Observer jelige mögött. A darabról annyit árultak el: Székelyföldön játszódik, hatszereplős és a menni vagy maradni dilemmáját boncolgatja.

Az eredményhirdetés után Csurulya kisorsolta, kik azok a hűséges bérletesek, akiket a színház megjutalmazott. A nyertesek névsora a színház honlapján található.

A lovasok elvitték az ezer eurót, a hűséges bérletesek elnyerték megérdemelt jutalmukat, teltház volt az előadásokon. Az ötödik dráMÁn az is nyert, aki nem.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."