Kultúra » Színház

Hivatalosan is jön A fösvény

Szabadtéren már megtapsolhattuk, jövő héten pedig a nagyszínpadon hivatalosan is bemutatkozik az évad egyik legszínesebb, legvidámabb előadása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

fotó: Csedő Attila
fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. november 08., 17:40
0 hozzászólás. 

Rendhagyó színházi bemutatóra készül november 13-án, kedden este 7 órától a Tomcsa Sándor Színház társulata. Moliére klasszikus vígjátékát, A fösvényt a Szent István napok alkalmával már kétszer is ingyen, a városháza udvarán élvezhette a nagyérdemű.

A hivatalos színházi bemutatót megelőző szabadtéri előadásoknak óriási sikere volt - ez is bizonyítja, hogy városunkban nem csak a színház négy fala között, de a szabad ég alatt is teret és közönséget hódíthat a színjátszás.

Régi, de modern

A Csurulya Csongor művészeti vezető által „nem farmer stílusban" tálalt klasszikus vígjátékot nem csupán a fergeteges moliére-i humor teszi élvezetessé, de a Bíró Boglárka által tervezett, szemet vonzó, a 17. század hangulatát idéző díszlet és jelmez is.

„Ebben nem akartam modernkedni"- mondta Csurulya, aki arra törekedett, hogy a jellegzetes Moliér-i színházat láthatóvá tegye. Véleménye, hogy a  több száz éves darabot kortalan mondanivalója mellett a játékstílus is korszerűvé teszi.

A próbafolyamatot „embert és színészt próbálóként" jellemezte, s hangsúlyozta, hogy a vígjáték színpadra állításával azt a tévhitet is meg akarta cáfolni, miszerint a társulat fittyet hány a nézőkre és csakis kortárs darabokkal akarja „etetni" őket.

A fösvény másik érdeme, hogy „utaztatható"

A társulat vezetőségének nem titkolt szándéka, hogy a vígjátékot különböző hazai és külhoni fesztiválokon, vidéki színpadokon is bemutassák, ehhez már elkészült egy kisebb színpadokra alkalmas díszletterv, és érkezett felkérés a hamarosan új színpadot avató székelykeresztúriaktól is - tájékoztatott Nagy Pál igazgató.

Váradon várják

Az itthoni siker már biztos, de az, hogy a darab mennyire állja meg a helyét máshol, arra jövő héten fény derül. A fösvény ugyanis versenybe száll az Interetnikai Színházi Fesztivál – IFESZT hatodik kiadásán, amelynek november 11-18. között a nagyváradi Szigligeti Színház lesz a házigazdája. A vándorfesztivál zsűrije és közönsége november 16-án este 7 órától láthatja az udvarhelyi társulat előadását.

Versenyen kívül ugyan, de szintén Nagyváradra utazik a Tóth Árpád rendezte felolvasó kocsmaszínházi előadás, a Plazma2, avagy az Ovibrader is, amelyet november 16-án este 10 órától mutatnak be a Moszkva Kávéházban.

Lássuk mi is

Kedves udvarhelyi színházbarátok, akiknek nem ízlett az egy Lakodalom, az novemberben ne szalassza el nagykanállal falni a színtársulat nevetőizmokat garantáltan megdolgoztató házi produkcióját. 

Moliére: A fösvény- vígjáték

Rendező: Csurulya Csongor

Jelmez: Bíró Boglárka m.v.

Díszlet: Csurulya Csongor és Bíró Boglárka m.v.

Hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Ozsváth- Tamás Jenő

A szerepekben: Barabás Árpád, Szűcs- Olcsvár Gellért, Bekő Fóri Zenkő, Dénes Gergely, Jakab Orsolya, Dunkler Róbert, László Kata, Tóth Árpád

Előadások:

November 13., kedd, 19 óra: bemutató előadás – Tamási Áron diákbérlet

November 14., szerda, 19 óra- Fekete István diákbérlet

November 15., csütörtök, 19 óra- Haáz Rezső felnőtt bérlet

November 30., péntek: Kovács György felnőtt bérlet



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."