Kultúra » Színház

Magyar, de nincs benne politika

Drámai ősbemutató előtt áll a Tomcsa Sándor Színház: külföldről levadászott rendezőt hoztak és most nem a lúzerekről mesélnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

koztarsasag-0294
Köztársaság: pokol vagy menny? Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. február 19., 14:17
0 hozzászólás. 

Hat hete zajlanak a színházban Szálinger Balázs Köztársaság című, díjnyertes drámája ősbemutatójának próbái. Három nappal a nagy esemény előtt már színen a díszlet, s a feszültség még a vörösre mázolt lépcsőfokokról is sugárzik.

A tét nagy. A szerzőnek – akit a bemutató estéjére várnak – a rendezőnek, a társulatnak egyaránt. Nem csak azért, mert az udvarhelyi színházban ősbemutató eddig még nem volt, de azért is, mert Telihay Péter m.v. rendező a 2012-es évadban a Színházi Dramaturgok Céhe által az Évad Legjobb Magyar Drámája díjával kitüntetett darabot állítja színre.

Kis társulat, nagy kihívás

A társulat szempontjából kihívásnak nevezte a „megkülönböztetett figyelemmel kísért" eseményt Nagy Pál igazgató, hozzáfűzve, hogy a Köztársaság egyúttal az idei évad utolsó nagyszínpadi produkciója is.

koztarsasag-0357, Csedő Attla

„Érdekes, szerencsés egybeesése a dolgoknak" – jellemezte a darabválasztás körülményeit Nagy. Az elmondottak alapján kiderült, hogy kettős, sikeres vadászat eredménye az ősbemutató. A kortárs magyar dráma bemutatására a pénzt a színház vadászta le a Katona József Színház pályázatán, Telihay Pétert pedig Csurulya cserkészte be.

Borzasztóan izgalmas

Legalábbis így tartja Csurulya Csongor művészeti vezető, akire a rendező az egyik kulcsfigura, Hariszteász, a görög kalózvezér szerepét osztotta. Bevallása szerint őt az egy éve elkészült, így joggal frissnek nevezhető szöveg varázsolta el.

„Egy olyan szöveggel találkoztunk, amihez hasonlóan újszerű, magvas mai szöveget rég olvastam" – fogalmazott Csurulya. Szálinger darabja azzal is megfogta, hogy eltérően azoktól a kortárs drámáktól, amelyekben „mindenki lúzer, mindenki elveszett világban él, sehol nem találja a helyét", itt szó nincs erről.

A rendező levadászásával kapcsolatban elmondta: Telihayval évekkel ezelőtt, a szolnoki színházban találkozott, így esett rá most a választása.

Nem politizál, szeret

A darabról, annak üzenetéről beszélt Telihay Péter rendező, aki először van Székelyudvarhelyen, a társulattal soha nem dolgozott, és játékukat is hat DVD-nyi filmről ismerte meg.

koztarsasag-0240, Telihay Péter, Fotó: Csedő Attila

Szerinte a darab és a szereplőválasztás is egyfajta metafolyamat eredménye volt, mint ahogy az is "véletlen", ahogy ezek alapján kialakult az előadás képe. A legszebbnek az egész történetben azt tartja, hogy „bár a címe egy politikai cím, valójában nem egy politikus darab, amely szerencsésen elkerüli azokat az aktuálpolitikai csapdákat, amelyek egy ilyen címmel járnak".

Meglátása, hogy a színpadon egy apa és egy fiú drámai fordulatokban, de humorban, iróniában is bővelkedő története bontakozik ki. A darab rendezője vallja: a Köztársaság a szeretetről szól és arról, hogy milyen nehéz az egymás megszeretéséhez elvezető út. A legizgalmasabb számára benne pedig az, hogy láttatja „az apa hogyan neveli fel saját gyilkosát azért, mert hisz benne".

A főhősök drámája sem a magány – hangsúlyozta Telihay. Hariszteász és Cézár egyedül vannak, de nem magányosak, ketten mennek a semmibe vezető úton, és „nem tehetnek mást, mint megteremtenek maguknak egy olyan birodalmat, amely a vesztüket okozza". A drámai végkifejletben ott az üzenet: élni és meghalni is méltó módon kell.

Az ősbemutatót hirdető plakát, a menny, föld, pokol három szintjére komponált és a színház bejáratának oszlopsorát „ismétlő" díszlet, a jelmezek is a rendező által felvázolt lényegi mondandónak a tükrei.

koztarsasag-0392

A Köztársaság még sok érdekes részletet, megválaszolni való kérdést is tartogat. Például azt, hogy igazat adunk-e Csurulya és Telihay kijelentésének, miszerint: „végső soron minden közügy, magányüggyé válik".

Sírni, nevetni és együtt játszani hívja a közönséget a rendező, aki a Tomcsa Sándor Színház társulatának munkáját heroikusként jellemezte és bízik a nézők (meg)értésében.

Az ügyet felkarolni érdemes, ezért, ha tehetjük, nézzük meg a február 21-én este 7 órától kezdődő ősbemutatót vagy az utána következő előadásokat.

 


Szálinger Balázs: Köztársaság – dráma, ősbemutató

Az Évad Legjobb Magyar Drámája – Színházi Dramaturgok Céhe 2012


Rendező: Telihay Péter m.v.

Díszlet: Telihay Péter m.v./Szűcs-Olcsváry Gellért

Jelmez: Telihay Péter m.v./Vidovenyecz Edina

Hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Ozsváth-Tamás Jenő

Szereplők: Dénes Gergely, Csurulya Csongor, Antal D. Csaba, Szűcs-Olcsváry Gellért, Vidovenyecz Edina, Tóth Árpád, Barabás Árpád, Kulcsár-Székely Attila, Jakab Orsolya, Bekő-Fóri Zenkő, László Kata, Dunkler Róbert, Varga Márta


Bemutató előadás: február 21., csütörtök, 19 óra- Tomcsa Sándor bemutató bérlet


További előadások:

február 26., kedd, 19 óra, Tamási Áron diákbérlet

február 27., szerda, 19 óra, Fekete István diákbérlet

Az előadásokra jegyeket szabadon is lehet váltani. Információk: www.szinhaz.ro

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."