Kultúra » Színház

Félelem? Ez csak mese

Megismerni és legyőzni a bennünk élő félelmet – erről szól és a hogyanra tanít a Tomcsa Sándor Színház gyermekelőadása. Mesejáték ősbemutatója következik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Nemfélek János, Balázs Attila
Szórakoztat és tanít is a Nemfélek János című mesejáték. Fotó: Balázs Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. március 27., 12:59
0 hozzászólás. 

Nincs emberi lény, aki ne ismerné a félelmet, mert legyünk bármennyire is bátrak, vagy vakmerők, a félelem bennünk lakik. Ha meg akarjuk ismerni saját mumusainkat, bátran neki kell vágnunk a kalandokkal teli félelemkereső útnak.

Ezt teszik Khaled-Abdo Szaida és Kárpáti István szerzőpáros Nemfélek János című mesejátékának főhősei, Bátor Janka és Nemtudomka János, akiknek viszontagságos, humoros fordulatokban is bővelkedő történetét meséli el a színpadon a Tomcsa Sándor Színház társulata.

Öt szereplős, interaktív, a népmesék félelemkeresés-motívumára épülő gyerekelőadás, amelyben az öntudatos kislány elindul, hogy megismerje a félelmet. Útközben találkozik a rettegő kisfiúval és kettesben folytatják útjukat. Szórakoztató és egyúttal tanító szándékú mesejáték, amely sok humorral karikírozza ki a félelmet keltő „mumusokat". A cél, hogy a gyermekközönség fantáziájában megszülessen a bátor gyerek története – summázta a Nemfélek János mesejáték lényegét Csurulya Csongor színész, művészeti vezető, aki három szereplő, a Testvér, Medvedisznóember és Csongi bőrébe bújik az előadásban.

Az 50 perces színdarab látványos jelmezeit, szellős és könnyen mozgatható, szállítható díszletét a felvidéki Veronika Keresztesová m.v. tervezte, a hang Lőrincz József, a fény Toásó István munkáját dicséri. A bátor kislány, Janka és Orsi szerepében Jakab Orsolyát, a félénk Jánoskáéban és Geriében Dénes Gergelyt láthatja a közönség. Apukát, Róbertet és a Zsákosembert Dunkler Róbert, a Zajembert, Lali bácsit és Gellértet Szűcs-Olcsváry Gellért színművész alakítja.

Nemfélek János, fotó:Balázs Attila

Az idei évad gyermekelőadásának március 27-i, szerda esti premierje egyben ősbemutató, hiszen a mesejátékot még sehol nem mutatták be, az udvarhelyi deszkákon játszák első ízben – mondta el Nagy Pál igazgató, aki szerint a bemutatót az is emlékezetessé teszi, hogy a Színház Világnapjára időzítették.

A 18 órától kezdődő bemutató rendhagyó módon zajlik, azaz zártkörű lesz. A premierre az udvarhelyi pedagógusokat hívták meg azzal a szándékkal, hogy az előadást követő beszélgetésen az óvónők, tanítónők, tanárok elmondhassák a látottakkal kapcsolatos véleményüket, és javaslatokat tegyenek arra vonatkozóan, miként lehet javítani a színház eddigi „gyermekcsalogató" stratégiáját, műsorpolitikáját.

Ezt követően, természetesen a gyermekek is megtapsolhatják Nemfélek János mesés történetét, sőt, az április 14-re tervezett családi előadáson a szülők és csemeték együtt élvezhetik a „minden jó, ha vége jó" kalandot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."