Kultúra » Színház

Jönnek A lovasok

Színházat a színházban tálalnak. Elgondolkodtató színházi kísérlet a színpadon, új színésszel és nem fehér egerekkel a nézőtéren.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

A lovasok, ősbemutató
Szellemi kalandot ígér A lovasok. Fotó: Balázs Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 01., 15:27
0 hozzászólás. 

A 2013/2014-es színházi évad második bemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház társulata. Október 3-án, csütörtökön este 7 órától a kolozsvári Hatházi András színészpedagógus, rendező, drámaíró m.v. rendezésében ősbemutatót láthatunk. Az udvarhelyi színpadon kel életre első ízben a 2011-es dráMA kortárs színházi találkozón a Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány által közösen meghirdetett drámaíró pályázat nyertes színműve, Adorján Viktornak A lovasok című alkotása.

A színmű témájáról nem, a kísérleti, „színház a színházban" elvet követő rendezői koncepciójáról és a színtársulattal való közös munkáról szívesen beszélt a rendező Hatházi András, aki Nagy Pál igazgató és Csurulya Csongor művészeti vezető társaságában harangozta be a csütörtök esti premiert. Kiemelte, bár kihívás volt a feladat, az eltelt hat hét alatt egy percig sem bánta meg, hogy eleget tett Csurulya felkérésének és vállalta, hogy viszonylag rövid idő alatt színpadra állítja székesfehérvári szerző művét.

Nagy Pál értékelte, hogy Hatházi az udvarhelyi színház adottságaira szabta az előadást, a rendező pedig úgy fogalmazott, hogy „egy kivételes lehetőség volt" együtt dolgozni az udvarhelyi színház művészeivel.

A lovasok. Fotó: Balázs Attila„Nagyon szeretem azt a fajta kísérletezést, ami itt a színházban tapasztalható, és amit én magam is szeretek a színházban. Azt, hogy az itteni emberek valóban színházat akarnak csinálni" – mondta Hatházi. Hozzáfűzte, hogy a darabban játszó színművészekkel a közös munkát megkönnyítette, hogy – Bekő Fóri Zenkő kivételével – nem voltak ismeretlenek számára. A csapatmunka elsősorban azért volt számára örömteljes, mert a színművészek mindvégig nyitottak voltak az újszerű, szokatlan rendezői megoldásokra. A próbák alatt nem mechanikusan végrehajtották a rendezői utasításokat, hanem sokat segítettek azzal, hogy egy-egy szituációra ők találtak frappáns megoldást.

Két óra szellemi kaland

A színmű, dráma 5 képben és nem tragédia – tisztázta a fogalmat a rendező, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, a kísérlet szó hallatán senki ne gondoljon arra, hogy két és fél órán keresztül egy „öncélú, eszement" rendezői szemléletnek lesz az áldozata.

A lovasok. Fotó: Balázs Attila„Igyekeztem, és remélem, hogy sikerült egy olyan előadást létrehozni, amely a mindenkori néző elvárásaira, érzéseire, gondolataira apellál. Nem akarok semmilyen öncélú, eszement kísérletezésbe belevágni. Azt szeretném, hogy jöjjenek be a nézők a színházba, fenntartom, hogy a megszokott gondolatmenetünkből ki kell mozdulni. Ezért jövünk el a színházba, nem ülünk otthon a tévé előtt. Ha már eljöttünk , akkor vegyük azt a fáradságot, hogy kicsit szellemileg és érzelmileg is elkalandozzunk. Ebben az értelemben kísérlet ez az előadás" – magyarázta a rendező, aki azt reméli, hogy aki érti és érzi ennek a lényegét, és nem a szájba rágott válaszokért megy a színházba, az csütörtökön este egységes képet kap jutalmul. Ennek a teljesség-impressziónak a létrejöttét szolgálja a Carmencita Brojboiu tervezte díszlet, Csibi László vetített képei és a brit The Tiger Lillies együttes dalaiból összeállított zene is.

Hatházi elmondta: „belenyúlt", de nem „herélte" ki az eredeti szöveget, amelynek szerzőjével a munka során szándékosan nem konzultált, így az, hogy mit gondol A lovasok színreviteléről Adorján Viktor, számára is csak október 15-én, a dráMA-i előadáson derül ki.

A csütörtök bemutató másik érdekessége, hogy A lovasokban debütál a színtársulat új színművésze, Nagy Csongor Zsolt.

 

 

Az október 3-ai, csütörtök este 7 órakor kezdődő ősbemutatóra a Tomcsa Sándor bemutatóbérlet érvényes. A darabot október 4-én is játsszák. A szintén este 7 órakor kezdődő előadásra a Nyirő József felnőttbérleteseket várják.

 

A lovasok - dráma 5 képben-ősbemutató

Szerző: Adorján Viktor

Rendező: Hatházi András m.v.

Hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Ozsváth-Tamás Jenő

Film: Csibi László m.v.

Vetítés: Demeter Kata

Díszlet/Jelmez: Carmencita Brojboiu m.v.

Szereplők: Barabás Árpád, P. Fincziski Andrea, Szűcs-Olcsváry Gellért, Dunkler Róbert, Bekő Fóri Zenkő, Nagy Csongor Zsolt



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."