Kultúra » Színház

Szerdától szedd a cókmókod

Azt hitted, tudod, milyen a bábszínház? Hogy a paraván mögül cincognak a nénik meg a bácsik? Na, ez nem olyan lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Nagy Regina és Vakond úr fotó: Csedő Attila
Nagy Regina és Vakond úr fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. szeptember 24., 08:32
2 hozzászólás. 

Szerdán, szeptember 24-én és csütörtökön, szeptember 25-én 10, valamint 12 órától mutatják be a Tomcsa Sándor Színház első bábelőadását Cókmók, avagy a morgolódó szekrénymanók címmel – jelentette be Csurulya Csongor, művészeti vezető és Nagy Regina, rendező.

A Művelődési Ház koncerttermében berendezett előadáson egyszerre csak 60-70 gyerek fér el. Fontos, hogy a gyerekek intim közegben, térben ismerkedjenek meg a színházzal – mondta Csurulya, aki újból kiemelte, hogy a bábszínház célja a gyermekek színházlátogatóvá nevelése.

Azoknak a gyerekeknek, akik bábszínházba jártak, 80 százaléka színházértő közönségként jár vissza a prózai színházba – mondja Regina.

Ennél olcsóbban nem lehet

Ebben a naptári évben a bábszínházi előadások ingyenesek lesznek, na, nem azért, mert nem keltek volna el a jegyek. A színházasok először 5 lejes áron hirdették meg a belépőket, és már akkor túljelentkezés volt az óvodák, iskolák részéről.

Azért ingyenes, hogy ne higgye senki, nyerészkedésről van szó, egy újabb bőrt akarnak lehúzni az udvarhelyiekről, és lássák a döntéshozók is, szükség van a bábtagozatra. A bábszínház iránti érdeklődés hatalmas, decemberig már minden hely elkelt – közölte a közönségszervező.

Molyirtó manó

A 45-50 perces bábelőadás G. Szász Ilona, meseíró és bábszínházi dramaturg 2012-ben megjelent mesekönyve alapján született. A főszereplője Cókmók, egy szekrénymanó, aki a mindent felfaló molylepkék ellen harcol. Vannak neki segítői, persze, hiszen rengeteg olyan dolog van egy szekrényben, ami életre kelhet.

Aztán az ember manója találkozik más lényekkel is, virágokkal, madarakkal, vakonddal stb., amíg itt a vége, fuss el véle. Ezt a sok szereplőt mind három színész, Csurulyáné Vidovenyecz Edina, Szűcs-Olcsváry Gellért és Márton Réka alakítja.

A rendező is izgul – mondja Regina –, hiszen a színészek alig egy hónapja gyakorolják a bábozás mesterségét, ez pedig egy külön szakma. Míg a színész a testével dolgozik, arra irányítja a figyelmet, a bábszínésznek háttérben kell maradnia, és el kell érnie, hogy bár fizikailag ott van, senki ne figyeljen rá, hanem a bábokat keltse életre. A rendező egyébként nagyon meg van elégedve a színészek bábszínésszé alakulásával.

Kesztyűs kézzel bánnak

Paravánnak nyoma sincs, a megszokott bábelőadásokkal ellentétben itt a színészek is jelen lesznek a színpadon. A paravános, kesztyűs bábozás csak egy azon technikák közül, amelyeket felvonultatnak a játéktéren – ezért is választotta a rendező ezt a darabot, mert a tárgyanimációtól a pantomimig a bábjáték sokszínűségét jól lehet szemléltetni vele. Hogy az udvarhelyi közönség is lássa, mi mindent tud egy bábjáték, és milyen nehéz.

Nézz szembe a sétabottal

Regina be is mutatta a japán bábjátékokból ismert Bunraku-bábokat, két madarat, akik sétabotra ragasztott vállfákra hajaznak. A bábok egyébként képzőművészeti alkotások, Bandura Emese munkái.

A bábozásnak ugyanis 50 százaléka képzőművészet – így tanulják meg a gyerekek a színháziak mellett a képzőművészeti kódokat is.

„Udvarhelyet én úgy ismertem meg, hogy egy nagyon erős képzőművészeti város, ahol komolyan veszik a képzőművészeket. És miért pont itt ne honosodna meg egy bábszínház?" – tette fel a költői kérdést a rendező, aki Szatmárnémetiben már létrehozott egy bábtagozatot.

Cókmókós előadások novemberben, sőt decemberben is lesznek, és készülőben már az Iduri szörny című mesejáték, melyet Barabás Árpád rendez. A gyerekbérletekben az – amelyek továbbra is vásárolhatók –az Iduri szörnyön kívül benne foglaltatnak a Csíki Játékszín és a Figura Stúdió Színház meseelőadásai is.

STÁBLISTA

Mesélő1: Vidovenyecz Edina

Mesélő2: Szűcs-Olcsváry Gellért

Mesélő3: Márton Réka

Cókmók: Márton Réka

Csillag Boris, a tündérboszorkány: Vidovenyecz Edina

Madárijesztő: Szűcs-Olcsváry Gellért

Madarak: Vidovenyecz Edina, Márton Réka

A szomjazó virágok: Vidovenyecz Edina

Vakond úr: Szűcs-Olcsváry Gellért

Szentjánosbogár: Szűcs-Olcsváry Gellért

Az Elfelejtett Szekrény lakói:

Báli ruha: Vidovenyecz Edina

Zakó: Szűcs-Olcsváry Gellért

Nyakkendő: Szűcs-Olcsváry Gellért

Köröm cipő: Vidovenyecz Edina

Nadrág: Szűcs-Olcsváry Gellért

Bábok: Bandura Emese m.v.

Zene: Nagy Csongor

Rendező: Nagy Regina

Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lee
2014-09-24 10:12:23
elírás
Szűcs-Olcsváry Gergely? talán Gellért! :)
avatar
szasza
2014-09-24 13:32:45
re: elírás
avatar
lee
Szűcs-Olcsváry Gergely? talán Gellért! :)


Köszi, javítottuk :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."