Kultúra » Színház

Mindenki japán volt az UFF konferenciatermében

Az Osonó Színházműhely elhozta Székelyudvarhelyre a magyar és román fiatalok egymással szembeni előítéleteiről, konfliktushelyzeteiről szóló előadását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Osono1
Sergiu Bucur magyaráz valakinek a közönségből, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. február 01., 16:35
0 hozzászólás. 

Nagy érdeklődés fogadta a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely vasárnap esti vendégszereplését az Udvarhelyi Fiatal Fórum konferenciatermében. Először úgy tűnt, nem sok embert érdekel a magyar és román fiatalok egymással szembeni előítéleteiről, konfliktushelyzeteiről szóló előadás, de egy közel 40 fős tömeg egyszerre érkezett be az ajtón, mint később kiderült nem különjárat hozta őket a fórumszínházra, hanem a Siculus Ifjúsági Ház nagytermében várták, hogy történjen valami.

Ellopták Erdélyt s még a lábuk elé se néznek

Az Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadáson román anyanyelvű érdeklődő is volt, így a rendező Fazakas Mihály folyamatosan fordított, de a terem két oldalában képernyőkön is feliratozták az előadást, amely humorban és drámai monológokban is bővelkedett. Az előadás első szakaszában Sergiu Bucur a Poarta Albă című film fiatal főszereplője a közönségből választott ki néhány embert és románul beszélt hozzuk. Sok kérdésére „nu înțeleg" válaszokat kapott. A jelenlévőkön látszott, megijedtek, hogy őket is ennyire belevonják az előadásba. Az Edit játszó Sergiu Bucur születésnapi zsúrjára csöppentünk, ahova a főszereplő román és magyar nemzetiségű barátait is meghívta és szerette volna, ha erre a napra mindannyian japánok lesznek.

Boldog szülinapot Edi!

Jobban mondva leszünk, ugyanis a közöttünk zajló beszélgetések elhitették velünk, hogy mi is résztvevői vagyunk Edi szülinapjának. Díszlet és jelmezek nélkül, körbe ültünk és beszélgettünk. A szereplők meg mindenfélével kínálgattak minket. A jelenetek között ugrálva Edi születésnapján viccelődtek egymással a román és a magyar fiatalok, közben meg egy-egytől monológokat hallhatunk. Mucha Oszkár az egyik szereplő arról mesélt, hogy csak azért vertek meg két srácot, mert románok voltak, aztán egy napon az élet kiegyenlítette a számlát, hiszen ő is egy román srác áldozata lett. Rareș elmondta, sokan megkérdezik tőle, hogy milyen együtt élni a bozgorkkal, és amire válaszolna, már közbe is szólnak, hiszen igazából nem érdekli őket a válasz. Anca arról mesélt, hogy véletlenül nekiment egy néninek és még bocsánatot sem tudott kérni, amikor az ráförmedt: „nem elég, hogy elloptátok Erdélyt, még a lábad elé sem tudsz nézni".

Mi cujkával mossuk a pálinkás poharakat

A komolyabb monológokat a buli képei szakították meg, ahol minél több alkohol fogyott, annál jobban előkerült a nemzeti kérdés és az egymással való viccelődés. Szóba került a Mucha borítófotójának kirakott székely zászló a Facebookon: „Ja, köszönöm, hogy kirakhatom, már azt hittem, hogy a Facebook román föld és nem lehet" – vágta oda ironikusan a román szülinapozóknak. Azzal is viccelődtek a magyarok, hogy cujkával mossák ki a pálinkáspoharaikat. „A japánok terveztek egy nyomozó-robotot, ami elkapja a tolvajokat. Be is vetették három országban. Japánban öt perc alatt elfogott 100 tolvajt. Az Egyesült Államokban öt perc alatt elfogott 200 tolvajt. Romániában öt perc alatt ellopták a robotot" – viccelődött tovább Mucha a románokkal, amire egymásnak ugrottak és mindenki elhagyta a szülinapi zsúrt.

Végül a konfliktus megoldását a nézőkre bízta Fazakas Mihály rendező és társulatvezető, miután a két baráti társaság elvonult az ünnepelt lakásából, megtudtuk, hogy félóra múlva mégis visszatérnek. Hogy együtt vagy külön, azt a közönség dönthette el, így a darab utolsó része egy közös beszélgetéssé vált, amelyen a román-magyar konfliktussal kapcsolatos történeteket, megoldásjavaslatokat mesélt mindenki, miközben közösen fogyasztottuk el Edi szülinapi tortáját.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."