Kultúra » Színház

Szabadságharcosok, ide!

Pilvax Kávéházzá változik a G. Café, városunk színészei pedig márciusi ifjakká lesznek a közelgő nemzeti ünnepen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

forradalom kikep
Forradalom.ma sajtótájékoztató, fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. február 25., 16:21
0 hozzászólás. 

Néhány éve gondolkodik már a Tomcsa Sándor Színház társulata és vezetősége azon, hogy előrukkoljanak egy merőben új március 15-ei rendezvénnyel. Nagy Pál igazgató úgy látja, hogy „itt az idő, most vagy soha”, ezért újramodellezik a forradalmat Székelyudvarhelyen. Mivel nem akarták kisajátítani a rendezvényt, az Udvarhelyi Fiatal Fórum mellett a Néptáncműhelyt és városunk iskoláit is belevonták az eseménysorozat kivitelezésébe.

A szervezők a nemzeti ünnepen Pilvax Kávéházzá alakítják a G. Cafét, ahonnan a Petőfi bőrébe bújt Tóth Árpád és a Jókait alakító Szűcs-Olcsváry Gellért előadásában meghallgatott Nemzeti dal és 12 pont után az összesereglett tömeg elindul a Művelődési Ház felé, amely ezen a napon Nemzeti Múzeumként fog szolgálni. Itt a márciusi ifjaknak öltözött színészek és az Udvarhely Néptáncműhely szórakoztatja tovább az idézőjeles forradalmárokat.

A forradalom.ma egy eseménysorozat, hiszen amellett, hogy a forradalom eseményeit reprodukálják a szervezők, kíváncsiak a fiatalok saját 12 pontjára is, ezért az UFF-al karöltve meghirdették Az én 12 pontom nevű pályázatot is, amelyre egy 12 pontból álló felhívást is összeírtak.

forradalom 01

A nemcsak diákoknak szóló felhívásra március 5-ig jelentkezhetnek az UFF irodában vagy az uff@uff.ro e-mail címen a saját 12 pontjukat összeíró érdeklődök, akik között majd ajándékokat is osztanak ki. Vass Orsolya UFF-elnök elmondta, fontos, hogy nem panaszokat, inkább építő, javasló tizenkét pontot várnak a fiataloktól.

Fincziski Andrea, az esemény ötletgazdája elmesélte, hogyan csírázott benne a gondolat, hogy újrajátsszák a március 15-öt. „Egyszer, amikor a színházhoz menten, eszembe jutott, hogy a mi színházunk egy az egyben olyan, mint a Nemzeti Múzeum, és rögtön Petőfit is láttam állni előtte. Én folyamatosan fiatalok között vagyok és látom, hogy sokkal több van bennük, mint amit mi kihasználunk. Ezt értsétek jól. Nem nézünk partnerként szembe velük. Az volt az érzésem, hogy ezt a forradalmat hozzuk számukra megélhetővé, a történelmet átélhetővé”.

forradalom 02

A színésznő elmondta, már a nemzeti ünnepet megelőző héten rendhagyó tanórák lesznek az iskolákban Nők a forradalomban címmel, amelyben városunk színésznői Szendrey Júlia, Teleki Blanka vagy éppen Bányai Júlia szerepében olvasnak fel eljátszott karakterük naplójegyzeteiből, leveleiből, visszaemlékezéseiből.

A szervezők felhívják az érdeklődök figyelmét, hogy a rendezvény nyitott, így március 15-én mindenkit várnak a Pilvax Kávéházban (G. Café) 9 órakor, akár korhű ruhákban, hogy minél nagyobb tömeg indulhasson a Nemzeti Múzeum, vagyis a székelyudvarhelyi művelődési ház irányába.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."