Kultúra » Színház

Huszerettet játszanak szilveszterkor, mert csak

Az Ibusár című darabbal várja vendégeit a Tomcsa Sándor Színház társulata az év utolsó éjszakáján.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

huszerett
Ibusár, fotó: Ibusár intézet Facebook-oldala
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. december 19., 17:24
0 hozzászólás. 

Huszerettet játszik a Tomcsa Sándor Színház társulata szilveszter éjszakáján, de nem egyedül. A Parti-Nagy Lajos és Darvas Ferenc által írt Ibusár című darabnak nem csak az Udvarhely Néptáncműhely, hanem a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is részese, sőt Kozma Attila révén a Csíki Játékszín is képviseli magát az udvarhelyi társulat idei ötödik előadásában.

Az idei évre le is teszik a lantot, januárban ezzel az előadással kezdenek majd. Nem lesz preszilveszteri előadás sem, hiszen az együttműködés miatt Gyergyóban mutatják be az Ibusárt december 30-án, Székelyudvarhelyen pedig 31-én.

Az udvarhelyi bérleteseknek azonban lesz lehetőségük korábban megnézni az előadást, december 22-én a Tomcsa Sándor bemutatóbérlettel, míg 23-án a Nyírő József felnőtt bérlettel rendelkezőket várják a színházba.

Harisnyaszagú hétköznapok habbal

Barabás Árpád, az előadás rendezője elmondta, azért választotta éppen ezt, „mert csak". Először elsőéves főiskolásként, még 97-ben találkozott a darabbal, azóta is több részletére emlékszik. Az előadás nyelvi humora maradt meg leginkább benne, és az, ahogyan a darab ötvözi az „állomási kopogó harisnyaszagú hétköznapokat" az operettek habos-babos világával.

A darab ugyanis arról szól, hogy az állomáson dolgozó főhősnő szabadidejében operetteket írogat és küldi be a Magyar Boldog című folyóirathoz, de rendre visszautasítják.

ibusarintezet2Az ibusári vasútállomás realizmusán túl az operettek világa is érdekelte Barabás Árpádot, illetve, hogy hogyan is állunk mi a zavaros „balkáni" magyarságunkkal. Ezt próbálják körüljárni és maivá tenni, de ettől még a huszárok huszárruhában lesznek latex helyett.

A rendező azt is elmondta, a színészek mindegyike hozzátette az előadáshoz a saját ötleteit. Ő maga is azt szereti, ha a színész olymódon találkozik a szerepével, hogy kénytelen legyen belepasszírozni önmagát.

Nem paródia, de mégis az

Barabás elmesélte, azon szoktak színészekül viccelődni, hogy mi lesz velük, ha már nem lesz színház: vagy megöregednek és berakják őket egy színészotthonba, ahol együtt játszadoznak, vagy nosztalgiáznak a régi sikerekről, kudarcokról. „Ez az ironikus hozzáállás szülte meg a kerettörténetét a dolognak" – mondta a rendező, aki nagyon szereti az öniróniát.

Barabás Árpád szerint ugyan nem operett-paródia a Parti Nagy Lajos által írt szöveg, de nagyon bátran fogalmaz az operettről, erről a mindenki által áhított műfajról, amiről istenigazából nem tudjuk, hogy miről is szól és miért van rá ekkora igény.

Ibusarintezet1Az operetten kívül megjelenik sokféle idézőjeles hungarikum is a darabban, amik miatt hiába dugjuk homokba a fejünket, ezek vagyunk mi – fejtette ki a rendező.

Nem lelőve a poénokat elmondta: nagyon szórakoztató előadás lesz. Úgy véli, nagy előnye a darabnak, hogy egy kalap alá tudtak összehozni több kulturális intézményt is.

A szilveszteri előadásra rohamosan fogynak az 50 lejért árusított jegyek, de még beszerezhetőek a Tomcsa Sándor Színház jegypénztáránál.

Szereplők:


SÁRBOGÁRDI JOLÁN jegykiadó: Mezei Gabriella

BAJKHÁLLÓY RICHARD huszárkapitány: Antal Csaba

VARGÁNYAI GUSZTÁV állomásfőnök: Kozma Attila

AMÁLIA gyámleány, hercegkisasszony: Albert Orsolya

KLEISERMANN MIHÁLY jegyvizsgáló: Moșu Norbert

ANYUKSA Jolán anyja: Tamás Boglár

LÉOPOLD főherceg, Amália gyámja: Szűcs-Olcsváry Gellért

TALPIGHY gróf, muszka kém: Kolozsi Borsos Gábor

ISTENSEGITSY agg közhuszár: Dunkler Róbert

HUSZÁROK kellő számban: a Néptáncműhely táncosai

ASSZISZTENS: Pál Attila

FŐORVOS: Fodor Alain Leopold

 

Stáb:


Hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Máthé Miklós Mónika

Díszlet/Jelmez: Csíki Csaba

Koreográfia: Antal József

Korrepetitor: Derzsi Katalin

Rendező: Barabás Árpád



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."