Kultúra » Tánc

Őszből télbe fordul az Össztánc

Három hét, négy előadás, egy ingyen koncert. Szellősebb lesz, de színvonalas programot kínál a jövő héten kezdődő Össztánc ősszel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Feketetó
Hosszabb lesz az idei Össztánc Ősszel - a minőség a régi marad
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. november 07., 16:36
0 hozzászólás. 

Technikai okokból – egyeztetések a fellépő együttesekkel, színpadhasználat – nem sikerült három napba sűríteni a negyedik Össztáncot, így az előző három kiadáshoz viszonyítva folklór-jellegében nem, időtartamában módosult Udvarhely Táncműhely őszi rendezvénye.

Mivel a produkciókat a november 12. – december 3. közötti időszakra sikerült betervezni, az idei Össztánc ősszel nem fesztivál, inkább rendezvénysorozat lesz – fogalmazott Miklós Levente, a Táncműhely igazgatója.

Amit akartok, avagy előjáték a Vízkereszthez

Véleménye szerint az, hogy a programban szereplő előadásokat félhetes, hetes „szünetekkel" ütemezték be, a nézőközönség szempontjából inkább előny, mint hátrány, mert a hagyományos néptáncot kedvelők egyszerűbben kiválaszthatják és beütemezhetik, hogy mikor, melyik előadást akarják megtekinteni.

Magyar klasszikus és klasszikus magyar

A folklórelőadásokat, két koncertet és egy táncházat is kínáló program nívós néznivalót és kikapcsolódást is kínál a nagyérdeműnek.

Az előadássorozatot november 12-én a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes Csongor és Tünde című, Vörösmarty elbeszélő költeménye alapján készült előadása nyitja. Kányádi Sándor versei inspirálták és a hagyományos néptáncot a kortárs színházzal ötvözi a Maros Művészegyüttes Vannak vidékek című szürreális táncképe, amelyet november 16-án, pénteken mutatnak be.

Csongor és Tünde

A Táncműhely csütörtöki táncháza ezúttal sem marad el. November 22-én nem más, mint a híres Heveder zenekar koncertezik – ráadásul ingyen. Ráadásképpen a Bajna György (bőgő, gardon), Fazakas Albert (brácsa, cimbalom), Fazakas Levente (hegedű, ének), Molnár Szabolcs (hegedű, ének) és Szilágyi László (brácsa, harmonika) ötös fogat a talpalávalót is elhúzza a táncos lábúaknak.

A házigazda Udvarhely Táncműhely sem marad ki a sorból. A társulat a tavalyi évad sikerelőadását, az Uray Péter rendezte és koreografálta Amit akartok, avagy előjáték a Vízkereszthez című mozgásszínházi produkció felújított változatát mutatja be.

Az Össztánc ősszel zárónapján a határon túli vendégeké lesz a Művelődési Ház színpada. A rendezvénysorozatra a koronát a neves budapesti Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar Feketetó című, erdélyi, partiumi táncanyagra épült táncszínházi előadása teszi fel.

Feketetó

Ez sok humorral és fanyar iróniával mutatja, miként vedlett zsibvásárrá a híres feketetói vásár, ahol a rendező Juhász Zsolt szerint ma „olcsó bóvliként kínálják a múltat, fél áron a jövőt".

A táncos napok előadásai 19 órától kezdődnek. Jegyeket a Művelődési Ház pénztárában lehet váltani hétköznapokon 11 és 14, illetve 15 és 17 óra között. A felnőtt belépő 10, a diákjegy 6 lejbe kerül, csoportok esetében pedig 5 lejt kóstál fejenként.

Az Össztánc Ősszel teljes programja ide kattintva megtekinthető.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."