Kultúra » Zene

5 + 1 dal arra, amikor nagyon szerelmes leszel

A szerelem megérkezik – tökéletes, gyönyörűséges, fájdalmas, elsöprő, mindent felülíró. Váratlan pillanatban harap mellkason.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

szerelmesdalok
szerelmesdalok
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. szeptember 14., 08:22
1 hozzászólás. 

Ilyenkor annyi, de annyi zene van, ami elmondaná azt, amit érzel – egy-egy sor, egy-egy dallam oly sokat tud jelenteni ezekben a pillanatokban. Te vagy a világ legboldogabb embere – hát hányan mondták ezt el, írták meg, énekelték meg!

Amikor az sem érdekel hogy te tulajdonképpen egy lúzer vagy, hogy nincs pénzed, hogy reggel van-e vagy este – csak azt, hogy szétfeszít valami belülről. Egy hatos listába természetesen nagyon nehéz belerostálni azokat, amik a legjobban harapják a mellkasodat, de le kellett a kört szűkíteni. Most olyan listát készítettünk, amiben csak magyar dalok szerepelnek.

5. Heaven Street Seven: Ez a szerelem

Szerencsére nálunk is eléggé ismert zenekar a HS7, s ez az egyik legnagyszerűbb számuk. Szűcs Krisztián mestere nemcsak a szakítós, de a nagyon szerelmes dalok megírásának is. A számnak van szimfonikus feldolgozása is. Ez a szerelem nem múlik sohasem – amikor benne vagy, akkor az a nagyszerű, hogy tényleg azt gondolod, hogy tiszta, mint a jég, egyszerűen szép.

4. Presser Gábor: Jó veled

Ha Szűcs mester, akkor Presser etalon – munkásságát, a magyar pop-rockzenére tett hatása vitathatatlan. Mint ahogy az is vitathatatlan, hogy ez a dal is bele tud csapni a szívedbe. Akkor is, ha éppen nincs melletted a szerelmed, akkor is ha ott van és éppen melléd bújik, a szemedbe néz, hozzád nyomja a homlokát, megsimogat. Amikor jó vele.

3. Pál Utcai Fiúk: Csak úgy csinál

A magát mai napig is tartó alter-zenekar sikerszáma a kilencvenes évekből. Bulik végén is jó nőfűző szám ("legalább száz éve várok rá"...), de talán annak felismerése, hogy rég vártál valakire és íme, megkaptad. Benne van a szerelem vastagon. Milyen jó érzés lehet még a zenekar tagjainak is, amikor játszanak a színpadon és azt látják, hogy egyesek összebújnak, ismerősen vagy ismeretlenül...

2. Péterfy Bori: Szerelem

Egy fesztiválos koncertfelvétel Péterfy Boritól és bandájától, egy feldolgozás, mert eredetileg az A. E. Bizottság szerzeménye. Jómagam még emlékszem olyan, kilencvenes évek eljén tartott udvarhelyi koncertekre (Macskaméz Band), ahol játszották ezt a dalt. Hihetetlen, hogy mennyi szenvedély van ebben a dalban és az előadóban is. Ha egészséges embernek tartod magad és 2.19 után nem indul meg benned első hallgatásra valami, nem áll fel a szőröd vagy nincs a torkodban valami, akkor gondolkozz el egy picit.

1. Quimby: Magam adom

Voltam olyan Quimby-koncerten is, amin az ezt éneklő Varga Livius úgy konferálta fel a dalt, hogy "az összes feleségemnek, csajomnak, barátnőmnek..." Akárcsak az előző dal esetében, a Magam adomnál is valami hasonló van: ha férfi vagy, azért, ha nő vagy azért, ha szerelmes vagy, azért, ha nem, hát azért. Ha voltál, azért, s ha leszel, akkor azért. Megadod magad s kész.

+ 1 Presser Gábor: Ugye ott leszel

Amikor ad, amikor kér, amikor varázsol, amikor vállal, amikor fog, amikor elhagy, amikor ír, amikor eljön, amikor elmegy, amikor mellédül, amikor újra összegyűr, amikor, amikor, amikor... Nem kell ide talán semmilyen magyarázat, mert úgy szép ez a dal, ahogy van. Amikor azt mondod és azt mondja: úgy szeretlek, ahogy vagy...

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted ezt alább kommentben. Te milyen dalokat szeretsz hallgatni, amikor nagyon szerelmes vagy?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
demone
2012-09-16 02:03:58
nalam ez orok :
http://www.youtube.com/watch?v=umjdpFMbza4&feature=related

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."