Kultúra » Zene

5+1 dal, amit szívesen hallgatsz sörözés közben

Sört sörre sörrel – ha beindul a vedelés, ezer téma van, ami mellé jó zenét hallgatni is. De konkrétan a sörről?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

sorosok
Sörre sört, dalra dalt
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. október 18., 14:17
3 hozzászólás. 

A régi görögök még nem tudták, hogy a sör jó dolog (ők a borra esküdtek, s nincsenek ezzel egyedül...), de a régi sumérok állítólag már igen. Sört inni jó, orvosilag is ajánlott, főleg vesebetegek számára, de a lényeg, hogy jókat lehet beszélgetni mellette, meg danolászni is. Vannak olyan dalok, amik a sörről szólnak, illetve annak elfogyasztásáról, annak folyamatáról.

Nyilván, hogy a bőség zavarában szenvedtünk listánk összeállításánál, akárcsak a szerelmes vagy szakítós daloknál, de ittunk egy jó sört és megoldottuk. A múltheti pálinkára tehát most igyunk sört!

5. Fonográf: Lökd ide a sört!

Egy magyar klasszikussal indítanánk a sort, akarom mondani a sört. A hetvenes években az Illés zenekar tagságának egy része megalapította a Fonográf nevű együttest és a magyar pop-rock történelmének néhány halhatatlan szerzeményét állították elő pár év alatt. Gondolom, ezek némelyike jelentős mennyiségű sör elfogyasztásával is párosult, például az Aranyökörben, haveri körben. Sok feldolgozás készült belőle, lakodalmi is, kemény is.

4. John Lee Hooker: One Bourbon, One Scotch, One Beer

A vén bluesman is imádta a sört, de a kísérőket is. Lehet, hogy a hosszú élet titka ebben (is) rejlik, hiszen Johnny bácsi 84 évesen ment el az örök bluesmezőkre 2001-ben, s addig ami belefért, azt megitta. Fogyasztott melléje nőket is bőségesen, de most a sörről beszélünk.

3. Ossian: Sörivók

Előre az időbe, mégpedig a nyolcvanas évek Magyarországára, ahol egy Ossian nevű heavy metal-banda éppen bontogatta a szárnyait, s ez a szárnybontogatás nemcsak a kemény hangzású gitárok magas szinten való kezelését jelentette, hanem azt is, hogy – mint a videóból kiderül – sört is fogyasztottak, nem is keveset. Mi tagadás, igyon vizet más... Jól állt nekik, ennyi idő távlatából még a dauerolt hajat, a cicanadrágot és a száras Puma cipőt is megbocsájtjuk nekik.

2. The Bloody Irish Boys: Beer is Good, Beer is Great

Vannak népek, nemzetek, népcsoportok, ahol nagy kultúrája van a sörivásnak. Európában a németek, csehek, hollandok, angolok nyomják a legrendszeresebben. És persze az írek a jó kemény barnájukat. Ha az előbbi számra bekeményedtünk, ezektől az ír punklegényektől még jobban be fogunk (rúgni) és azt sem vesszük észre, hogy ki kell menni a klozettra azért, hogy még több férjen belénk.

1. Firkin: Hozz egy firkin sört!

Az ír sörivási hagyományokat folytatva a pálinkát is megéneklő magyar ír-punk zenekar, a Firkin is elmondja a magáét a sörről Marthy Barna szájával. Ne fárasszuk őket egy-két sörrel, ők egy egész firkinnyit kérnek belőle. Nagykanizsai koncertfelvételük stúdióverzióját is meghallgathatod, illetve az angol nyelvűt is. Kettőt, hármat, négyet. S még kilencet – jól hallod, kánkán tánc is van benne.

+1 Flogging Molly: Beer Beer Beer

Folytatva az ír vonalat, a Flogging Molly (akik egyébként ír eredetű amerikaiak) igazi ír kocsmadalt varázsol az asztalunkra, ahol áll már néhány üres pohár, de lehet, hogy a pincérnő közben elvitte. Azért, hogy újakat hozzon. Egyébként a Flogging Mollynak nem ez az egyetlen sörről vagy úgy egyáltalán az ivásról szóló száma. Ugyanúgy, ahogy általában mi sem egy sört iszunk meg, ha ilyen dalokat hallgatunk...

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted ezt alább kommentben. Te milyen dalokat szeretsz hallgatni, amikor sörözöl?



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szasza
2012-10-18 15:35:45
Korpiklaani
A finn testvéreket se felejtsük el ;) http://www.youtube.com/watch?v=oEGAdEGnqKA
avatar
anonymus003
2012-10-18 16:16:52
Sorozes kozben....
...nem feltetlenul a sorrol szolo dalok a legelvezetesebbek. Teny, hogy az ir daloknak (foleg a nepi odaknak) van egy bizonyos foku varazsa, eme nedu elfogyasztasa kozben, de altalanositva a pattogosabb, ropogosabb darabok a nyeroek ilyenkor.

http://www.youtube.com/watch?v=6eblFOXlHDs

http://www.youtube.com/watch?v=OIh3nO6-V_A
avatar
Neonka6
2012-10-20 18:31:04
es ez hol marad ?
Hol marad ez a kis aranyos ? http://www.youtube.com/watch?v=YTxINWXNrPA

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."