Kultúra » Zene

5+1 dal arra, amikor szakítasz

Nem vagy jól, dúl-fúl a lelked – ha meg ilyen dalokat hallasz, még rosszabb. De lehet, hogy pont ez segít.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

szakitasillusztr
Amikor a gázgyár esik rád...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. szeptember 20., 08:54
1 hozzászólás. 

A két véglet a szerelembe esés, illetve a szakítás – múltkor az elsőt „vettük számba", jöjjön tehát az ellenpólus. Megsúgjuk: azokat is nehéz volt kiválasztani, ezeket sem könnyű.

Elmegy a szerelem, a kapcsolat tönkremegy, seggreülsz egy hosszú vívódás után, vagy csak úgy hirtelen. Egyedül maradsz, ülsz egy konyhaasztalnál vagy egy kocsmában, s rágódsz azon, hogy mit csesztél el vagy mit rontottatok el közösen. S hogy most hogy tudsz, hogy tudtok továbblépni.

Mondják, szakítani szépen nem lehet, de tisztességesen talán igen. Vagy méltósággal.

5. KFT: Gázgyár

Hát igen, amikor rádesik az egész gázgyár, s még azt akarja elhitetni veled, hogy ő rendes volt... A KFT életműve zseniális, nagyon különleges a magyar pop-rockzene történetében, s habár nem ez a legismertebb számuk, de mindenképpen fel lehet fogni egy néha viccesbe hajló szakítós himnusznak. Nem is a fájdalom, inkább az önirónia ömlik belőle. De az is benne van, hogy fel lehet állni a konyhaasztaltól, mert „egyedül mások is élnek,/ha nincs kivel és nincs miről, hát nem beszélnek,/az egész, ha meggondolom, nem egy túl nagy szám,/csak a gázgyár esett rám."

4. Tankcsapda: Föld és ég

Debrecen büszkesége, a Tankcsapda több mint húsz éve alatt meg-megújult, például a 2001 évi, Agyarország című albumával, amin ez a dal is helyet kapott. A Csapda korábban is tett le az asztalra nagyon odacsapó, hasonló számot, gondoljunk csak a Lopott könyvekre, illetve a legújabb lemezen az Új nap vár is ide sorolható. Komor, fajsúlyos, dühös, kemény szám a Föld és ég, gondolj csak bele, hogy egyedül állsz egy koncertjükön, be vagy rúgva, folyik az ifjúi vér ki szívedből és üvöltöd, hogy „Semmi nincs, amit még nem mondtam el,/A kérdésedre, csak a csend felel..."

3. Hobo Blues Band: Szélcsend idején

Földes László a Hobo Blues Band történetének elején is írt hasonló, nagyon szép és szomorú számot, ez a dal pedig a zenekar utolsó stúdióalbumáról, a Senkifalva (2007) lemezről való. Igazi mestermű, nemcsak szerintem.

Amikor hátra vagy dőlve, mert minden nagyszerűnek tűnik, s közben nem veszed észre, hogy bajok vannak, s egyszer csak ott találod magad egy reggel egyedül pár üveggel... Akkor gondolkodsz el igazából.

2. A Fine Frenzy: Almost Lover

Az amerikai Alison Sudol zeneszerző-énekesnő A Fine Frenzy „művésznéven" fut (még mindig), ez a dal a 2007-es One Cell in the Sea albumon van rajta.

Vannak az életben úgynevezett majdnem szerelmek is. Egy kaland, egy rövid valami, ami ahogy jön, úgy el is megy. De mégis meg tud fojtogatni. Mert a majdnem szerelmek már csak ilyenek.

1. Noir Désir: Le vent nous portera

„Ez a világ legjobb száma!" – kiáltott fel egy ismerősöm egy buliban, amikor elindult ez a dal. Bertrand Cantat énekes-gitáros-dalszerző és a Noir Désir zenekar kultikusnak számított a kilencvenes évek Franciaországában, világszerte legismertebb szerzeményük a 2001-es Des visages des figures című korongjukon jelent meg. Bertrand életének tragédiasorozata után nem sokkal fel is oszlottak, a Le vent nous portera viszont a Kistehén feldolgozásában (a szöveg magyar fordításával) is ismert, Elviszi a szél címmel, ez a Kalandorok című játékfilmhez készült.

Van úgy, hogy a szerelem kimegy két emberből – beleégnek, s ami marad belőlük, azt elviszi a szél, mint valami elszórt hamvakat. Hát ilyen ez.

+ 1 30Y: Olyan csak olyan

A pécsi 30Y zenekarnak 2008-ban jelent meg a No.4 című albuma, rajta többek között ezzel a szerzeménnyel, a frontember Beck Zoli nagyon tud gyönyörű szerelmes és szakítós dalokat faragni kérdésekkel és válaszokkal.

A kérdés mi legyen? Abban a helyzetben mi is van, amikor „nekem tényleg nem kell belőled az egész, de te nem tudod nem adni nekem az egészet" s „neked tényleg nem kell belőlem az egész de én nem tudom nem adni neked az egészet"? A válasz: „elvesztem az egészet ezért". Olyankor nincs több érvünk.

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted ezt alább kommentben. Szerinted melyek a legjobb szakítós dalok?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
balazsiorsi
2012-09-26 22:17:42
Kicsit későn reagálok, de here is my list:
5. Somló Tamás: Olyan szépek voltunk
4. Zorán: Szép Júlia
3. Chicago: If you leave me now
2. Norah Jones: I don't miss you at all

És az abszolút első: Tankcsapda Föld és ég.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."