Kultúra » Zene

Két óra éneklés a húsz évért

Húsz éve szól az Alla Breve, ennek örömére most Queent és Abbat is énekeltek a klasszikusok mellett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

allabreve-2463
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 18., 15:23
0 hozzászólás. 

„Ha egy szóval akarnók jellemezni e nevelés lényegét, az a szó nem lehetne más, mint: ének... Mechanizálódó korunk olyan úton halad, melynek végén az ember géppé válik. Ettől csak az ének szelleme véd meg." – írta Kodály Zoltán, s ezt a jótanácsát ha valakik nagyon megfogadták nálunkfelé a rendszerváltás után, akkor azok a kórusok.

Ha Székelyudvarhely zenei múltját vesszük, kórusokban mindig bővelkedtünk s szerencsére ez a mai napig így van. A leggazdagabb múltra a Székely Dalegylet tekint vissza, de a rendszerváltás után három évvel létrejött Alla Breve ifjúsági vegyeskar szombat óta két évtizedet tudhat maga mögött.

A Székelyföldi Filharmónia új otthona, a megújult Stúdió mozi terme zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel szombaton délután, sokan a lépcsőkön ültek, vagy állva nézték-hallgatták végig a több mint kétórás műsort.

A köszöntő beszédek elhangzása után a kórus nem mindennapi hangversenyének fogott neki, ugyanis pontosan húsz darabot adtak elő – ezeket néha megszakították egy-egy más produkcióval (például a Koala Jazz Band is fellépett az Odavagyok magáért című ismert magyar dallal), hiszen egyhuzamban túl nagy kihívás lett volna leénekelni az összes művet.

allabreve-2566

A Kovács László karnagy (1993-ban az ő kezdeményezésére kezdtek kórustagokká válni olyan diákok, akik az általa működtetett művelődési házi kis próbateremben rockzenét játszottak, ez lett a kórus akkori „magja") által vezényelt Alla Breve az est folyamán több műfajt is megszólaltatott, hiszen spirituálé, egyházi dal, népdal, klasszikus szerzemény is megszólalt, egyes dalok Tifán Etelka és Fehér Izabella zongorakíséretével.

De pop-rockzenei darabokat is énekelt a kórus, hiszen Abba-egyveleg és az István, a király rockopera egybefűzött három dala is felcsendült. Kiemelkedően érdekes volt a Queen együttes (pontosabban az 1991-ben elhunyt Freddie Mercury) Bohemian Rhapsody című szerzeményének kórusra átírt verziója. Zárószámként Kodály Zoltán Esti dalát énekelte az Alla Breve, feltéve a koronát a húsz éves jubileumi koncertre – illetve egy meghitt, méltóságos ünnepre.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."