Kultúra » Zene

Mementó: Cipő és a Republic Udvarhelyen

Többször is koncerteztek nálunk, legutóbb tavaly május elsején. Nem tudhattuk, hogy az volt az utolsó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

republic-7042
Fotók: Csedő Attila (2012 május 1.)
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. március 12., 19:53
0 hozzászólás. 

A hétfőn 47 éves korában elhunyt Bódi László (Cipő) és a Republic zenekar az utóbbi tizenöt évben rendszeresen koncertezett Székelyföldön. Székelyudvarhely gyakori vendége volt az együttes. Dalaik rendszeresen felcsendültek, felcsendülnek az itteni rádiókban is, sőt a Székelyudvarhely SK teremfocicsapatának indulója is egy Republic-dal volt régebb. Emlékezzünk vissza egy picit!

„Ez volt a legsikeresebb koncert"

Dézsy Károly (Golyó) két Republic-koncertet is szervezett Székelyudvarhelyre: 1999-ben és 2002-ben. Mindkettő az udvarhelyi sportcsarnokban volt – utóbbira Golyó visszaemlékezése szerint Abella Miklós, a zenekar menedzsere azt mondta, hogy „ez volt az eddigi legsikeresebb erdélyi koncertünk". 3400 néző volt a sportcsarnokban. Golyó szerint Cipő imádott sétálgatni egy-egy koncert helyszínén, többször is beszélgettek együtt a világ dolgairól. Mint mondja, szerették a Félsziget-fesztivált is nagyon, ott is szinte mindig felléptek.

„Ugyanaz a szívműtétem volt nekem is"

A zenekar és a stáb általában a Gizi Csárdában szállt meg, amikor erre jártak, nagyon kedvelték Ambrus Gizi néni főztjét, fotójuk most is ott van a vendéglő falán. „Nagyon különleges ember volt Cipő, egyszerű, szerény, visszahúzódó" – emlékszik vissza Ambrus Gizella. „Ahogy visszaemlékszem, hétszer voltak nálam, s magyarországi rendezvényeken is ötször találkoztunk. Ugyanaz a szívműtétem volt nekem is, mint neki, de soha nem panaszkodott. A Zoltán János által az együttesről írt könyvben is megemlít engem." Gizi soha nem felejti el, hogy egyszer megkérdezte a közismerten csendes Cipőtől, hogy mindig miért ilyen halk szavú, mire az énekes elmosolyodva, némi öniróniával így válaszolt: „Hogy jobban figyeljenek rám az emberek!"

Az egyetlen bőröv

A zenekar udvarhelyi tartózkodásaikor többször is szerepeltek az helyi rádiókban, a televízióban és más médiaorgánumokban. Általában Cipő és a basszusgitáros Boros Csaba voltak az interjúalanyok. Jómagam többször is készítettem televíziós vagy újságinterjút az énekessel – le kell írnom, hogy tényleg az egyik legvisszahúzódóbb, legcsendesebb, legszerényebb interjúalany volt a magyarországi pop-rockzenészek közül. Mindig készségesen állt a rendelkezésünkre, még az otthoni telefonszámát is megadta.

republic-7139

2000 őszén Kolozsváron, az ottani koncert után is készítettem interjút Cipővel, átöltözés után – ekkor mutatta meg az egyetlen bőrövét, amit mindig a fellépésekre vett fel. Jellegzetes színpadi öltözéke volt – általában mindig ujjatlan, betűrt trikóban, illetve szűk, kopott, feltűrt farmerben, bakancsban lépett színpadra, az elmaradhatatlan széles, fekete övvel.

Monyó is játszott a Republic előtt

A nagyközönség általában a szabadtéri nagykoncertekről ismerte a zenekart, holott – igaz, ritkábban – kisebb fellépéseket is vállaltak (Udvarhelyen és a környéken is voltak olyan fellépéseik, amikor egy-egy magáncég hívta meg a zenekart játszani). Majd tíz évvel ezelőtt alkalmam volt látni őket például a budapesti Márton Áron Kollégiumban, ahol az előzenekar a Monyo Project volt – így is kapcsolódik a Republic Udvarhelyhez. Akkoriban Monyó és Baba a kollégiumban laktak, a Kőbányai Stúdió hallgatói voltak mindketten.

Cipő

Azon a koncerten néhány olyan ritka dal is elhangzott, ami egyébként nem túl gyakran, mert a Republic annyi slágert írt a kilencvenes években, hogy muszáj volt a legtöbbet mindig eljátszani, sokszor egyszerűen nem fértek bele a repertoárba (és így nem is lettek ismertek) egyes szerzeményeik. Ilyen volt akkor a kollégiumi koncert repertoárján a Kirúgjuk magunk alól a földet, a Törjön szét vagy egy gyönyörű Cseh Tamás-dal, a Fehér babák takarodója, amiben Cipő zongorázik és énekel – közismert, hogy Cipő rajongott Cseh Tamásért, Levélváltás címmel egy olyan közös lemezt is készítettek, amin a zenekar a Tamás dalait énekli és fordítva.

Jöhet az SK és a bumm-bumm-bumm!

A Republic néhány mozgalmasabb számát sportolók, csapatok is indulójuknak választották – a Madár becenévre hallgató Erdei Zsolt bokszoló mindig a Szállj el kismadár ritmusára lép be a szorítóba, a magyar női kézilabda-válogatottnak is ez volt a „himnusza".

Sok sportrendezvényen, meccseken, góloknál a Repül a bálnából ismert „Még-még-még, ennyi nem elég!" sor harsan fel. 2003 elején, a Székelyudvarhely SK teremfocicsapatának a Jöhet a bumm-bumm-bumm! című Republic-szám lett az indulója, a csapat évekig erre a dalra vonult be a sportcsarnokba, a szurkolók ezzel tüzelték az együttest.

Az utolsó udvarhelyi koncert

A Republic utoljára 2012 május elsején este a Márton Áron téren koncertezett Székelyudvarhelyen – a téren több mint ötezren voltak, az énekes már láthatóan nem volt jól. Gyötörte a betegsége, de ez nem csak itt volt észrevehető. A ráadás egyik dala, a Szállj el kismadár a youtube-on is látható, ezt Barcsa István fotós készítette.

Ezen a koncerten készült az udvarhelyi Haáz Sándor fotós több felvétele, ezek közül többet használt az MTI az énekes hétfői halálhírekor. Akkor több erdélyi helyszínen is megfordult a Republic, például a Szentgyörgy Napokon is fellépett, a vajdahunyadi koncertjük pedig teljes egészében megnézhető.

Megemlékezés csütörtökön

Az utolsó udvarhelyi koncert helyszínén, a Patkóban csütörtökön 18 és 20 óra között megemlékezést tartanak az elhunyt énekesre. Dézsy Károly szervező szerint hangfalakból a Republic zenéje fog szólni harangszótól harangszóig – arra kér minden udvarhelyit, aki szerette és tisztelte Cipőt és a Republicot, hogy egy szál gyertyát vagy mécsest helyezzen el majd az erre kijelölt helyen, így emlékezve a hétfőn elhunyt zenészre.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."