Kultúra » Zene

Először koncertezik Székelyudvarhelyen Péterfy Bori

Pénteken este tapsolhatsz Borinak a színházban. Most nem színészkedni, hanem énekelni fog.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

peterfyborikikep
Fotó: facebook.com/peterfybori
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 24., 12:05
0 hozzászólás. 

Alternatív dívának is hívják, de elsősorban színésznő és énekesnő, akinek nem néhány éve indult a karrierje. Erős rokoni szálak kötik Erdélyhez, hiszen dédnagyapja Áprily Lajos költő – Bori Budapesten született 1969 október 14-én, s a magyar fővárosban lett színésznő.

Több társulatban, színpadon, szellemi műhelyben is megfordult, a kétezres évek elejétől a Krétakör Színház művésze lett egészen annak 2008 évi megszűnéséig, utána a Nemzeti Színházban játszott, s tíz év alatt több filmben is szerepelt.

Bori nemcsak színésznőként, hanem énekesnőként is ismert volt mostani zenekara és produkciója előtt is. A KrétakörSzínészTáncZenekar énekese volt annak megszűnéséig, a csapat Partika című albumán is szerepel.

Ennek az együttesnek egyébként tagja volt két erdélyi színész, Viola Gábor és a székelyudvarhelyi Katona László. Utóbbi a Péterfy Bori & Love Band első (talán máig legnépszerűbb dalára készült) videoklippjében (2007) is partnere.

A Love Band megalakulás előtt Bori az Amorf Ördögök nevű, ún. alternatív kacatpopot játszó együttes énekesnője volt – még a kilencvenes években csatlakozott a Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs nevei által fémjelzett csapathoz.

Ennek 2007. évi felbomlása után jött létre a Péterfy Bori & Love Band nevű produkció, jobbára az együttes tagjaiból, hiszen Tariska szövegíróként, Tövisházi zeneszerzőként, billentyűsként lett az új formáció hasznára, de mellettük Drapos Gergely basszusgitáros, Mészáros Ádám gitáros és Laskai Viktor dobos is az Amorf Ördögökben játszottak korábban.

A zenekar említett első lemeze már átütő siker volt, a Hajolj bele a hajamba mellett olyan dalok lettek ismertek róla, mint a Délelőttök a kádban (ez egy duett Lovasi Andrással), az Ópium, a Katapult vagy a Vámpír.

Az együttes egyik legkeresettebb fesztiválprodukciónak számít néhány éve, a Lovasi András által vezetett Megadó kiadónál további két lemezük jelent meg (Péterfy Bori & Love Band 2, 2009, Fehér éjszakák, 2012), s ezeknek az albumoknak egy-egy ráadás-lemeze (Péterfy Bori & Love Band 2B, Fehér éjszkakák – Bővített változat) is napvilágot látott.

Érdekességképpen a Fehér éjszakákból fehér színű vinyl-lemezt (bakelitet) is jelentettek meg, illetve a lemez összes dalára klip készült s ez egyben, videó-albumként is látható-hallható.

Bori férje Merényi Dávid fotós és filmrendező, ő rendezte például a Kispál és a Borz búcsúkoncertjéről szóló filmet, illetve a vasárnap szintén udvarhelyen koncertező Kiscsillag Sirály című dalának videoklippjét is. Gyerekük, Doma 2011-ben született.

Péterfy Bori és zenekera a Félszigeten, Tusványoson már lépett fel korábban is, a hét végén két székelyföldi koncertje lesz: szombaton a Szent György Napok egyik meghívottja, de egy nappal korábban, pénteken este 8 órától a Tomcsa Sándor Színház szervezésében koncerteznek a Művelődési Ház nagytermében – a jegyeket 25 lejes áron lehet megvenni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."