Kultúra » Zene

5+1 magyar dal a havazásról és a hóról

Csak jönne már, de még nem jön. Lehet, hogy órákon belül itt lesz. Nézz ki az ablakon és tedd be ezeket a dalokat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

havazasdalok
Ülök a hóban, a lábam lefagy...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. november 28., 12:58
1 hozzászólás. 

A havazásról, hóesésről, a hóról sok szép dal született. Ezek nem csak a hóról szólnak, mert vegyül beléjük szerelem, filozófia meg egyéb is. Most is azt követjük, mint legutóbb, nem a legismertebb dalokat, a Let it Snow-t és a Piramis Ajándékát válogatjuk be a toplistába, hanem egy picit különlegesebb, talán nem annyira ismert számokat.

5. Koncz Zsuzsa: Dúdoló

Farkas Árpád talán legismertebb, legcsodálatosabb verse kapott egy zenei köntöst és mellé egy mai napig egyedülálló, gyönyörű előadói hangot a Koncz Zsuzsáéban. Habár szövege meglehetősen komor, csattanó van a végén, talán még gyerekdalnak is elmegy. Meglehetősen Republicosan hangzik sokadjára hallgatva, mindenképpen egy nagyon szép és szívbemarkoló, régi dalról van szó, ami az énekesnő egyik verseslemezére került.

4. Omega: Ülök a hóban

Az Omega 1971-es kislemezére került téli szerelmes dal Presser Gábor és Adamis Anna szerzeménye, egyik legutolsó, amit még az Omegának írt a szerzőpáros (nem sokkal később létrejött a Locomotiv GT, mindketten abba a „műhelybe" kerültek). Télies (és oroszos) dal a Léna is, de az Ülök a hóban fejezi ki az emberre törő tanácstalanságot. Vannak, akik szeretik a telet, vannak, akik szerint szeretni sem lehet a hóban. Csak ülni.

3. Udvaros Dorottya: Hóesés

Dés László és Bereményi Géza szerzeménye Udvaros Dórika színésznő előadásában. A rengeteg filmben (köztük az egyik legismertebb a Te rongyos élet!) játszó színésznő hanglemezeket is készített a nyolcvanas években, az Átutazó című albumot 1984-ben, a Hóesés ennek a nyitódala.

2. Kispál és a Borz: Lefekszem a hóba

Első lemez, első szám: a Kispál és a Borz Naphoz holddal című albumának nyitószáma ez az azóta magát kultikus dallá kinövő Lovasi-Kispál szerzemény. A legújabb hírek szerint az együtes a 2010 évi búcsúkoncert után újra összeáll és tematikus koncerteket fog adni évente, egy-egy adott korszakát megjelenítve. Ezek szerint ezt a havas dalt már 2014 nyarán hallhatjuk a Fishing on Orfűn.

1. Péterfy Bori & Love Band: Oroszlán a hóban

Borinak a harmadik stúdióalbumára (2B címmel 2010 februárjában jelent meg) vették fel ezt a számot, amit a Tövisházi Ambrus-Tariska Szabolcs szerzőpáros hozott össze. A dal szövege érdekes, vicces is, de a legjobb talán mégis a videoklipje, aminek a forgatásáról itt olvashatsz.

+ 1 Kiscsillag: Légyszíves

Az egyik legnagyszerűbb Kiscsillag-szerzemény (az Örökre szívembe zártalak lemezről, 2009-ből), Lovasi András egyik egyes szám első személyben tett kiscsaj-vallomása. Kint már hull a hó, jön a télapó, bálba kéne menni, mert aggódik az anyám, hogy mi lesz velem – az egyedülálló, depis kiscsajok lelkivilágáról fejt le vékony hártyákat a koszorús dalköltő, feltárva közönsége előtt azt, hogy mi is lakoz(hat)ik ott. A szív egy rántott hús, de azon a bunda magány, vágy és rettegés. Talán. Jön a tél, emberek, hóra rogynak kint a szarvasok.

A lista természetesen szubjektív, kiegészíthető alább kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a havazásról?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
S.K.
2013-11-29 06:04:17
hozzaszolas...
WOW.Most gyönyörűen havazik,lehet,hogy MIKULÁSRA csodásan fehér lesz minden!"Let it snow&let it snow..."WE WISH YOU A HAPPY HOLIDAY SEASON FOR ALL ARROUND THIS EARTH..."Feel the magic of this season"...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."