Kultúra » Zene

Péterfy Bori: a szövegírás egyre jobban izgat

Újból színházban is játszik, szöveget ír, rádiójátékban szerepel. Kevesen voltak az udvarhelyi koncertjén, de jól érezte magát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

bori-5
Fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 30., 13:25
0 hozzászólás. 

A zenekari beállás már zajlott pénteken délután a Tomcsa Sándor Színházban: Péterfy Bori zenekara, a Love Band (Tövisházi Ambrus billentyűs, Drapos Gergely basszusgitáros, Laskai Viktor dobos, Mészáros Ádám gitáros) már nagyjából elkészült, amikor Bori megérkezett a szállodából. Negyedóra alatt végzett, a színház oldalsó bejáratához, a napsütötte lépcsőre ültünk le beszélgetni.

Hatéves a zenekarotok, milyen egy mostani hétvégi kiruccanás?

Fárasztó, de nagyon jó – tegnap nagyon jól sikerült a pécsi koncertünk, a Pécsi Egyetemi Napokon. Az utazás kemény volt, most mindenki kicsit szédeleg. A buszos éjszaka még fiatalon sem egy leányálom.

A legutóbbi lemezetek tavaly novemberben jelent meg, néhány extra is jött vele, például vinyl-lemez, illetve a video-album. Milyen visszajelzések jöttek ezekre?

Nagy élmény volt, amikor volt belőle egy vetítés a Toldi Moziban a Titanic Filmfesztivál nyitányaként, telt házas volt. Mindenképpen különleges próbálkozás, de ezek a klipek nem igazán trendiek.

Nem tudom, hogy külön-külön nagy karriert fognak-e befutni, de mi nagyon szeretjük, főleg így az egészet egyben. Ebben az volt a kaland, hogy ismerősöket, illetve olyan embereket, akik bennünket megkerestek felkértünk erre – nem tudtunk rá pénzt adni.

Nem is kértünk semmit, csak azt, hogy azt csináld, amit szeretnél. Nagyon eklektikus, izgalmas lett, nagyon sokféle dolog van benne és örülünk, hogy fedél alá hoztuk a projektet.

bori-7

Áttérve a színházra, elvállaltál most egy szerepet, (a Belvárosi Színház Kramer kontra Kramer előadásában a feleséget játssza majd Kovács Patrícia helyett – szerk. megj.). Mire számítasz ezen a téren, kaptál-e más felkéréseket?

Kaptam nagyon sokat, de nem vállalok el nyári munkát, mert elég sok a koncertezés és igazából most erre teszem a legnagyobb hangsúlyt, na meg szeretnék a kisfiammal lenni, úgyhogy inkább visszamondom.

Hálistennek nagyon sok felkérést kaptam, úgyhogy nem volt könnyű ez a másfél év, mert nagyon jó ajánlatokat kellett visszamondanom. Remélem, hogy amikor picit jobban tudok szabadulni a gyerek mellől, akkor is lesznek felkérések.

Visszagondolva a Krétakör Színház időszakára, nem volt nektek furcsa, hogy jobban ismertek Franciaországban, mint Magyarországon?

Az elején igen. Ezzel nem mi vagyunk az egyedüliek, a magyarokra jellemző, hogy nehezen ismerik fel a saját értékeiket. Nagyon sokan elmondhatják magukról, hogy külföldön sokkal menőbbek, mint otthon.

Nyilván furcsa volt, de az is, hogy másutt – mert nagyon sokat utaztunk – a kultúra mennyire becsben van tartva. Sokkal jobban, mint nálunk, s ugye mostanában egyre inkább – nem egy könnyű időszak ez senkinek, de a kultúrán belül még kevésbé.

Az anyaszerep mennyire ad ihletet?

Nagyon – a zenéhez is, meg mindenhez. Gondolom, mindenkinek ad, de egy alkotó embernek egy ekkora élményt megélni: ez egy teljesen új világ, új élet. Nagyon inspiratív és persze nagyon fárasztó... Legyen is inspiratív, hogy kompenzálja azt a rengeteg energiát, amit az ember beleföccöl.

bori-8

Ami a szövegírást illeti: alkotás közben a felmenőid jutottak eszedbe? Vagy ez egyáltalán nem befolyásol?

Nem, egyáltalán nem. Én sokáig azt gondoltam magamról, hogy nem vagyok erre alkalmas, amikor elkezdtem próbálkozni és sikerült egy-két jó szöveget írnom, akkor az jó érzés volt, hogy belém is csepegett ebből a vérből.

Nem úgy gondolom, hogy különösebb dolgom lesz az irodalommal, a költészettel, de azért a szövegírás egyre jobban izgat. Volt benne sikerélményem is, erre a harmadik lemezre most nagyon jókat írtam, s mikor éneklem és látom, hogy velem énekli a közönség, az nagyon jó érzés.

Mit gondolsz, amikor a gyereked annyira megnő, lesz-e olyan, hogy te leveszel neki egy Áprily- vagy Jékely-kötetet a könyvespolcról vagy ő magától felfedezi?

Biztos, hogy továbbadjuk ezt úgy, ahogy a szüleim nekem is továbbadták. Azt érzem az unokatestvéreimen is, hogy mi nagyon sokat gondolunk az őseinkre, nagyon szép helyen őrizzük az emléküket – már amennyire lehet ebben az új világban. A kisfiam még nincs két éves, de úgy kezeli az Iphone-t és a laptopot, hogy hihetetlen.

Tényleg nehéz felmérni, hogy ezt a generációt mi fogja érdekelni, de biztos, hogy tudni fogja, hogy ki volt a dédapja és az ükapja, s biztos, hogy olvasok neki verseket. Vagy hanem ő teszi meg magának.

bori-2

Újabb fesztiválnyár és egy színházi ősz következik az életedben?

A nyár az kemény lesz a zenekar szempontjából. Ősztől még nem tudom, mert a színházi felkéréseket, amiket visszamondtam, azokat a nyáron próbálják. Ősztől, illetve télen már szívesen próbálnék valamit, de nem tudom, hogy lesz-e. De nagyon boldogan elvagyok, mert nagyon sok koncert van, meg hát mindig vannak apróságok.

Most is forgattam egy vizsgafilmet és fogok még egyet. Van egy rádiós munkám is, az Időfutár című ifjúsági rádiójáték-sorozat a Kossuth Rádióban című ifjúsági rádiójáték-sorozat a Kossuth Rádióban, ott az én karakteremnek van egy fan clubja. Egy irodalom-tanárnő vagyok benne, Rogyák Mari a neve a karakternek és volt már olyan koncert, hogy egy Rogyák Mari Fan Club-táblával ott állt egy csapat. Remélem, hogy folytatódik az a sorozat is, tehát vannak izgalmas munkák.


Az 508-as szoba lakója

 

A pénteki Péterfy Bori and Love Band-koncertet a Tomcsa Sándor Színház szervezte – azt nem tudni, hogy a viszonylag magas, 25 lejes jegyár, netán a színházi környezet riasztotta-e el a nézőket, de a nézőtér fele is alig telt meg.

 

Ezt észre is vette a koncertet a Fehérre festem az arcomat című számmal kezdő zenekar, illetve az énekesnő is, akik aztán viccelődve, jópofán csalogatták a közönséget a színpad elé.

 

A szervezőktől kapott vörösbort felajánlották a „merészebbeknek": mivel a kezdés után a színház büféje is bezárt, így egyeseknek jól jött a kis itóka a színpad előtt, amin egyébként egy nagyon jó hangzású koncert szólalt meg.

 

Mind az új lemez fontosabb dalait, mind pedig a régebbi két album szerzeményeiből játszottak a másfél órás koncertet ami a körülmények ellenére igenis élvezhető volt.

 

Csak kellett valami különleges hozzáállás, gesztus a közönség részéről is – az, amit a zenekar két szám után már megtett. Bori a dalokon keresztül játszotta el a popdívát, a megalázottat, a szerelmest, a férfiakkal kacérkodót. Még a szállodai szobája számát is elárulta.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."