Kultúra » Zene

Beletenyerelt a pitébe a Firkin

A közepébe. A cím szerint csak az ujját dugta bele a tésztába, de egy egész új albumnyi kemény ír folk-rockkal dübörög a Firkin.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

firkin1
Fotók: firkin.hu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. május 22., 17:34
1 hozzászólás. 

Úgy tűnik, hogy ezzel a lemezzel a Firkin arra gyúr(t) rá, hogy Nyugat-Európában is ismert legyen – ezért kizárólag angol nyelvűek a szerzemények, s a korábbi székely-írkedés most elmaradt, tehát ne csak a Hetedhét székelyre gondoljunk, ha a Firkin eszünkbe jut.

Az is nagyon jó, hogy a magyarított ír dalok is kitűnőek, de a februárban megjelent Finger in the Pie album jelzi azt, hogy Magyarország legfontosabb ír folk-rockzenekara továbblépett a dublini útról, és valami olyat próbál megvalósítani, amit eddig csak távlatokban tervezett.

firkinbarni

Bennünket, udvarhelyieket azért is érdekelhet egy kicsit jobban másoknál ez az együttes és munkássága, mert az énekes és dalszövegíró Marthy Barna városunk szülötte, illetve az együttes vezetője, a fuvolás és zeneszerző Péter János szintén itt született (akárcsak édesapja, M. Péter János festőművész, akinek idén egy posztumusz kiállítása is nyílt városunkban), de Sepsiszentgyörgyön nevelkedett.

Az albumon van néhány feldolgozás, hiszen a felütés kitűnő a Donegal Danny-vel, a korongra pedig bepakoltak néhány ír klasszikus valamilyen verzióját, így a Molly Malone-t, a Kind and Fine-t (ez a Kék volt az égboltnak a visszaangolosítása, a dallam eredetileg a Foggy Dew című, világszerte ismert szerzeményé).

barnifoto2

A többséget azonban a saját szerzemények teszik ki, Barna több szöveget is írt a lemezre, amit decemberben, illetve ez év elején rögzítettek.

A címadó Finger in the Pie, az If I Could be the Pope, a Parasite's Lust, a Nincompoop, a lírai High and Low, az I am who I am (ebben közreműködik Bonyár Judit a NeoFolkból, illetve Szabó Attila a Csík Zenekarból), a Dirty Julie és a Child of Fire mind saját szerzemények.

Fehér Nóra, a Kormorán egyik énekesője is egy ír klasszikust, a P stands for Paddyt énekli vendégénekesként a Finger in the Pie-on (My Love John), egy régi skót dalt (Loch Lommond) pedig szintén a Barni hangján hallhatunk.

Zárószámnak pedig ott van a Jumpin' Lovers, egy instrumentális, igazi íres, ugrálós táncmuzsika – pár whisky, néhány barna vagy világos sör és nem tudsz ülve maradni!

firkin2

Szép munka a Firkin új lemeze, kissé talán műfajon kívül is kacsintgat, s ahogy az elején írtam, tőlünk nyugatabbra is. Nem mellékesen a koncertlemezüket (Keep in Firkin) Fonogram-díjra jelölték az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában olyanok mellett, mint Lajkó Félix, Ferenczi György vagy Both Miklós. A világ egyik legnagyobb metálfesztiválján, a németországi Wacken-en első magyar együttesként lépnek fel augusztus 2.-án.

Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy nem vagyok egyedül azzal a reménnyel, hogy mondjuk, nyáron szívesen megnézném egy udvarhelyi szabadtéri koncertjüket, akárcsak a tavaly a Palomita Show-ét (amiben szintén van udvarhelyi, a gitáros Hadnagy Árpád, ő és Barna, valamint a Longerstepből ismert Demeter Szilárd középiskolás diákkorukban egy formációt alkottak).

Nem csak azé', me' Barni szombatfali', hanem úgy egyáltalán. Például azért, mert a Finger in the Pie élőben sokkal erősebben és markánsabban szólna, mint a kisszobai CD-lejátszóból.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sunloverdj
2014-10-22 06:25:27
OOPS&So unbelievable...
OOPS.Unbelievable.Jujj,ember;milyen ápolatlanok,talán elegánsabbak&rendezettebbek lehetnének,amúgy édeskék...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."