Kultúra » Zene

5+1 dal a rendszerváltásról

Csokorba gyűjtött rendszerváltó dalok Vali Steriantól Cseh Tamásig, a Bikinitől a Scorpionsig.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

daczizsolt
Daczi Zsolt, a Bikini gitárosa a Temesvári vasárnapot játssza... 2007 óta már ő sincs közöttünk.
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. december 19., 11:50
1 hozzászólás. 

Álljon itt néhány olyan dal, amelyek a huszonöt évvel ezelőtti hangulatot tükrözik, illetve amelyeket konkrétan a rendszerváltás eseményei ihlettek. A rendszerváltó filmeket ide gyűjtöttük össze, most jöjjenek a dalok.

5. Scorpions: Wind of Change

A kilencvenes évek elején olyan sokan fütyörészték a dalt, hogy majdnem MC Hammer-i, „kentacstissz-i" mélységekbe süllyedt. Ez egy olyan dal, ami már néhány évvel később szól arról az érzésről, hogy a világ bizony megváltozott a nyolcvanas évek végén. Egyfajta kordokumentum is, hiszen a klipben a romániai események képei mellett a berlini fal leomlásáig sok mindenből láthatók pillanatok. Amik talán megismételhetetlenek.

4. David Hasselhoff: Looking for Freedom

Az akkor még két részre osztott Németországban nagyon népszerű volt a nyolcvanas évek egyik amerikai szupersztárja, David Hasselhoff, akit nemcsak a Knight Rider film, hanem a dalai is világsztárrá tettek. Például a Looking for Freedom, ami tarolt akkoriban a slágerlistákon, illetve a berlini fal 1989 őszi ledöntésének és az egy évvel későbbi német újraegyesülésnek a nem hivatalos himnuszává vált. Hasselhoff huszonöt évvel ezelőtt Berlinben az akkori becslések szerint egymillió ember előtt lépett fel.

3. Bródy János: Ha én rózsa volnék

A Megkötöm lovamat szomorú fűz fához kezdetű (egyesek szerint szlovák eredetű) népdal dallamára keletkezett még a hatvanas években, egyértelmű utalásokkal 1956-ra („és ha egyszer rajtam lánckerék taposna") – a nyolcvanas évek végén egyre többször került elő a nagyon aktuálissá vált dal, dúdolgatták a bajszuk alatt a mérges, de még mindig tűrő emberek.

2. Vali Sterian: Vino Doamne

A rendszerváltás legszomorúbb szerzeménye, amit a romániai események ihlettek. Az azóta elhunyt Valeriu Sterian talán legismertebb dala – mind a szövege, mint a dallama nagyon fájdalmas és ezt csak tetézik a dal alatti képek. Azokban a forró napokban egyértelműen a Deșteaptă-te, române szólt a tévében és a rádióban, később ez lett (és mai napig ez) Románia hivatalos himnusza – van egy vicces paródiaverziója is, bizonyítandó a románok öniróniáját. Belegondolni is rossz, hogy mit kapna a fejére nálunk az, aki a magyar vagy a székely himnusszal merné tenni ugyanezt...

1. Bikini: Temesvári vasárnap

A Bikini volt az első magyar zenekar, amely az 1989-es romániai rendszerváltást követően már a következő év elején koncertezni jött Erdélybe. 1990. február 24-én és 25-én két teltházas koncertet adott a temesvári Olimpiai csarnokban, s ebből Temesvári vasárnap címmel egy koncertlemezt is megjelentetett. A lemez címadó dala a zenekar azóta elhunyt gitárosának, Daczi Zsoltnak a szerzeménye: az akkor mindössze 20 éves zenész olyan instrumentális számot alkotott, amiben legalább annyira benne van a romániai forradalom, mint a Hendrix szólóban a vietnámi háború. Még ma is kiráz a hideg tőle. A Bikini 1990 szeptemberében ismét erdélyi turnén volt, két koncertet Székelyudvarhelyen is adott.

+ 1: Cseh Tamás: Illegalitásban

„Ott én elszúrtam, hogy nyolcvannyolcban elvettem feleségül a Marit..." – kezdi nem túl biztatóan Cseh Tamás a dalt, amiben arról van szó, hogy a Mari apja „a régi gárda kemény titánja", „nagy, régi sólyom" komcsi, akinek a pártja éppen szakít – hát ezért nem érné meg költőnknek a Mari, hiába rajta „a nagy didi". Szarkasztikus, nevettető dal, aminek szövegében benne van a rendszerváltás kvintesszenciája, főleg az utolsó sorban („az ember a jég hátán is megél").

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted alább kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a rendszerváltásról?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sanci
2014-12-20 18:13:43
Más dal
https://www.youtube.com/watch?v=lSlUW5Imylc

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."