Itthon » Oktatás

Forradalmi volt a Tudász

A Gimi behúzta a szerdai, tragikomédiának is beillő vetélkedőt. Csáucseszkuztak a diákok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

24-tudasz-01
Hat csapat vetélkedett a könyvjutalmakért
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. május 21., 12:19
0 hozzászólás. 

Szerda délután általános műveltségi vetélkedőre gyűlt össze hat középiskolánk három-három diákja. A huszonnegyedik alkalommal megrendezett Tudász a Forradalomtól a fekete márciusig címet viselte és témája a rendszerváltás, illetve a véres vásárhelyi események voltak. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a Székelyföldi Filharmónia nézőtere közel sem népesül be egy ilyen jellegű eseményen. Az ember a vetélkedő végére már minden jelenlévő arcot megszokott. Miután elfoglaltam helyemet, a „Ha az oszim meglát, hülyét kap!" mondaton derültem egy jót.

A verseny két szakaszból állt: egy több fordulós alapszakaszból és a villámkérdésekből álló döntőből. A műsorvezetők Máthé László Ferenc és Varga Andrea voltak, a zsűriben helyet foglalt a Tudász főszervezője, Kápolnási Zsolt, továbbá Tassaly Ildikó magyartanárnő és Lőrincz György író.

24-tudasz-gimi

Az interaktív vetélkedő kérdéseinek megválaszolása mellett a csapatok egy-egy verset vagy pionírdalt és egy körülbelül háromperces színdarabot kellett, hogy előadjanak. Volt csapat, amelyik a Securitate vallatását, de olyan is, amelyik a határon átszökést játszotta el. A zsűri nagy jóindulatának köszönhetően itt szinte mindenki a maximális pontszámot kapta. A második fordulóba jutás így a kérdéseken dőlt el, ami alatt nem kevés „csáucseckuzást" hallhattunk.

ez

Ameddig a versenyzők megválaszolták a kérdéseket, a nézők sem unatkoztak, hiszen a szervezők kis videóbejátszásokkal és a tragikus forradalmi hangulatot idéző zenékkel tették érdekesebbé a vetélkedőt. Ami a bejátszásokat illeti, többek között láthattuk a Ceaușescu-házaspár kivégzését és Szabó Kati aranyérmes talajgyakorlatát a Los Angeles-i olimpiáról.

24-tudasz

A második, villámkérdésekből álló fordulóba a Gimi, a Kós és a Peda csapata jutott tovább. Lőrincz György távozása után a „ki a legszimpatikusabb férfitagja a zsűrinek?" próbakérdéssel Kápolnási tanár úrnak sikerült megnevettetnie az egybegyűlteket. Bár a Kós triója igencsak megizzasztotta a Gimit, végül a huszonharmadik Tudász győztese, a Barabás Hunor, Simó Magor és Orbán Tamás összeállítású gimis hármas ismét diadalmaskodott. A győztes csapat tagjai oklevelet és könyvnyereményt vehettek át.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."