Kultúra » Zene

Rockfesztivál papucsban

Hogy bírjátok? Azt hittétek, hogy Rockmaraton, motoros találkozók, Tusványos, FeZen után nyugi lesz? Hát nem!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

rockpart4
Fotók: Benedek István
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. július 30., 14:50
0 hozzászólás. 

Nyakunkon a RockPart a Balatonon, mert idén is csalogat a két évvel ezelőtt még RockBeach néven indult fesztivál, amely tavaly keresztelkedett át RockPart névre és az első esemény hibáiból tanulva, azokat korrigálva már sokkal összeszedettebbnek találtatott. Főleg a rock, metal, hardcore, csapolt sör, tűző napsugarak és langyos Balaton szerelmesei hódolhatnak közös szenvedélyüknek augusztus 7. és 9. között Balatonszemesen.

rockpart2

Persze, nem úgy kell elképzelni, mint pár éve a Sörolimpián (ahol a Shadows is fellépett két éve), hogy az egyik színpad backstage-e már a tó volt - az élelmesebbek nem belógtak, hanem beúsztak oda - , hanem jó kis futamodásra van a (szabad)strand, de idő van bőven, ugyanis a fesztivál területén délutánonként nem történik semmi érdemleges.

Viszont akkor mintegy varázsütésre igazi fesztiválhangulat telepedik a helyre, szépen be szokott gyűlni a szimpatikus, barátságos rockerek alkotta tömeg, mert van is mire. Kemény fémzene, megannyi stílus, a különböző zenei áramlatok párhuzama, ütközése és összeolvadása, az energiák felszabadulása és áradása. Karcos, zúzós és izmos zenei felhozatal, kegyetlenül őszinte dalszövegek és elementáris energia. S minderre kíváncsiak a családdal, haverokkel vagy egymagukban érkezők.

rockpart5

A fesztivál egyik különlegessége a világ egyik legjobb rap-metal zenekarának, a svéd Clawfinger-nek a fellépése. Az 1988-ban alakult banda története egy kórházban kezdődött: Erlend Ottem, Jocke Skog, Zak Tell és Bard Torstensson ápolókból lettek világhírű, egyedi zenei világot teremtő, kőkemény európai hardcore együttes. Hét nagylemez, valamint több, mint 1000 koncert és 10 millió elfogyasztott sör után érkeznek Balatonszemesre, hogy szókimondó és kemény stílusukkal meghódítsák a közönséget.

Valószínűleg megteszi azt a mathcore szülőatyja, a The Dillinger Escape Plan is. A zenekar stílusa a mai napig folyamatosan alakul, olyannyira, hogy ezt a műfajt már leginkább róluk kellene elnevezni. Vigyázat, a már élő legendának számító banda koncertje csak erős idegzetűeknek ajánlott, ugyanis a tagokat ritkán zavarják olyan apróságok, mint a színpad, a kordon vagy az egyéb berendezési tárgyak.

rockpart6

A brit doom metal egyik koronázatlan királya és legegyedibb bandája, a My Dying Bride hosszú évek után tér vissza Magyarországra, hogy egy súlyos és sötét hangulatú koncerttel, igazi fekete misével örvendeztesse meg a rajongókat! A csapat egyik erőssége, hogy élő koncerten még különlegesebb hangulatot teremtenek, mint az albumokon, a csillagos ég alatt őket hallgatni élőben garantált libabőrt eredményez. A külföldi fellépő sor egyik legzúzósabb buliját ígéri a kaliforniai Suicide Silence.

A deathcore kiválósága a fesztivál zárónapján lép majd a színpadra és garantáltan masszív agydarálást kapunk tőlük. Narancs-fekete arcfestés, energiarobbanás, csatametál – a finn Turisas a folk metal alapú zenéjét power és szimfonikus metal elemekkel is keveri. A zenekar nevében egy finn mitológiai alakra, az Iko-Turso néven is ismert hadistenre ismerhetünk, ez is előre jelzi, hogy a koncerten békés andalgás kevéssé várható.

rockpart3

A külföldi sztárok mellett nagyon erős magyar fellépősorral is készül a fesztivál. A magyar rockzene kiválóságai, legnépszerűbb bandái is fellépnek a fesztiválon. Reméljük, hogy az idén 25 éves Omen megismétli fantasztikus tavalyi fellépését, de külön meg kell említeni a Subscribe fellépését, ugyanis a banda nyár végén ebben a felállásban pihenőre tér, így az egyik utolsó koncertjüket Balatonszemesen adják, valamint ott lesz a nemrég városunkban zenélő Kowalsky meg a Vega és továbbra sem győzzük ajánlani az Apey and the Pea-t.

Örvendetes, hogy egyre népszerűbb a fesztivál mifelénk is, tavaly Európa különböző országaiból érkező udvarhelyiek találkozópontja volt, reméljük, idén még többen leszünk! Összesen közel 50 koncertet (teljes program és további információk a fesztivál honlapján) tombolhatnak végig a kemény zenék rajongói, a rock, metal és hardcore zenei paletta kiválóságainak köszönhetően a víkendre rock-paradicsommá válik Balatonszemes. Metálfüggők és nem függők, rockzene rajongók, jövő héten a RockPartnál tessék lehorgonyozni!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."