Kultúra » Zene

Szerelmes kell, hogy legyél a hangszerbe

Még csak öt éves, de már Moszkvába hívják fellépni. Nagy lázban vannak ezért a szentegyházi Gold Band tagjai, jövőre Oroszországban zenélnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

goldband16
Kifújnák magukat Moszkváig. Fotók: a Gold Band archívuma, Tókos Attila, Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. július 11., 11:17
0 hozzászólás. 

A Fúvószenekarok Világszövetsége (WASBE) felfigyelt a rendhagyó stílusban játszó fúvószenekarra, látni akarják őket a moszkvai Grand Band Show-n jövő ősszel. A meghívásnak szeretnének is eleget tenni, de nagy falat lesz a szervezés, csak az utazás négy napig tart, és az odajutás költségeit is elő kell teremteni valahogy – mondja a zenekar alapítója és vezetője, Bálint Sándor.

A hobbizenészek sikertörténete akkor kezdődött, amikor Sanyi zenetanárként megérkezett a Szentegyházán működő Tanulók Házába 2011 őszén, és azt a feladatot kapta, hogy irányítsa a már évek óta működő, többnyire idősebbekből álló fúvószenekart.

Bálint Sándor Csíkmadarason született, majd Nagyváradon tanult zenepedagógiát. Gyerekkorában a szülei kezébe adták a trombitát, de ő csak az egyetemi évei alatt kezdett rákapni a közös zenélés ízére. „Láttam, hogy a barátaim mennek gyakorolni, mentem én is, és akkor kezdtem megszeretni, amikor kezdtünk együtt muzsikálni, olyan jól esett mindig zongorakísérettel trombitálni."

 

A Gyermekfilharmónia nagy szerepet játszott abban, hogy jelentkezett a szentegyházi állásra, és ide költözött, de szülőfalujába is visszajár zeneórákat tartani.

 

„Az elején, amikor idekerültem, minden fura volt. Senki ismerős, úgy néztek rám, mint egy jövevényre. Sokáig hiányzott is Nagyvárad, az ottani barátaim. Most már jobb, megismerkedtem az emberekkel, jó érzés itt lenni" – mondja.

A szerda esti próbák után a csapat fiatalabb tagjai addig álmodoztak, tervezgettek és söröztek, amíg 2012 tavaszára megalapították a saját együttesüket és szembementek minden olyan sztereotípiával, hogy egy fúvószenekar unalmas, és csak gyászindulót tud fújni.

Slágerek aranyban

Az első közösen megtanult darab egy Elvis Presley dal volt, az I can't help falling in love with you című, és a zenészek azóta sem tudtak kiszeretni Bálint Sándor feldolgozásaiból. Felkerült a listára azóta a Trónok harca sorozat nyitódala, a Coldplay, az Abba, a Queen, Bonnie Tyler slágerei, játszanak Republic dalokat, a Csík zenekar legnépszerűbbjét is feldolgozták, sőt még a retró rajzfilmek betétdalát is elfújják Mézga családostul, és nagy ho-ho horgászostul együtt.

Az ismert slágereknek pedig jót tesz az új köntös, a Gold Band zenéjéből árad az energia.

03goldband-szulinap

Amikor elkezdték, még nem is álmodtak róla, hogy idáig eljutnak − mondják a fiúk, akik azóta már saját erőből felújított próbateremben gyakorolnak hetente kétszer. A hangszereik egy részét sikerült megvásárolni, a többit a Gyermekfilharmóniától kapták kölcsön.

Fülén be, könyökén ki

Jelenleg 27 tagja van a Gold Bandnek, néhányan még aktív filisek, a többiek pedig azok voltak, Bálint Sanyi kivételével. És bár csak fúvósok voltak kezdetben, a csapat hamar kibővült egy-két elektromos gitárral, néhány hegedűvel és egy felújított saját dobfelszereléssel, hozzá dobossal.

Ahhoz, hogy jó átdolgozás szülessen, meg kell hallgatni legalább kétszázszor a darabot. „A Trónok harca betétdalát meghallgattam legalább 100-szor, és nem volt elég. Elkezdtem nézni a filmet is, hogy tudjam, miről szól, mit kell csinálni" – magyarázza Sándor, így született meg a fúvósoknak hangszerelt kotta. Ezért – szerinte – csak azokból a dalokból lesz jó átírat, amit ő is szívesen meghallgat egymás után rengetegszer. „Amit nem tudok meghallgatni százszor, az gyenge lesz".

07-goldband-szulinap

Eddig a Bohemian Raphsody jelentette a legnagyobb kihívást, a kotta elkészült már néhány éve, a zenekar azonban úgy érezte, várni kell még a darabbal, meg kell, hogy érjenek rá. Aztán két év múlva elővették, dolgoztak rajta egy kicsit és színpadra álltak vele.

Ötlet van bőven –

mondják, a próbák után szinte mindig ottmaradnak néhányan tervezni, beszélgetni. „Mindent együtt találunk ki, egy ember nem is tudná. Azt az időt pedig ide kell szánni, különben nem működne a dolog".

Egy darabig még hiányzókat is írtak, később enyhült a szigor, de kellett ahhoz, hogy megérjen a csapat – állítják a fiúk. „Mi senkit se kötelezünk, de aki bevállalja, hogy Gold Band tag, annak ide kell jönni, akkor is, ha zenélni kell, vagy ha közmunka van".

goldband8

A muzsikáló legények visszahozták divatba a május elsejei éjjelizenét is, a kedveseik ablaka alatt szólalt meg a Te majd kézenfogsz és hazavezetsz, és külön produkcióval készülnek akkor is, ha valakinek esküvője van a csapatból.

Ezért nem tesznek a zsebünkbe pénzt

„Szeretjük, azért csináljuk. Mindenkinek van valami hobbija, nekünk ez. Van, aki halászni szeret, vagy focizni, mi ezt szeretjük. Ezért nem tesznek a zsebünkbe pénzt. Örvendünk, hogy az adományládába összegyűl egy annyi, hogy a hangosítást és a fényeket ki tudjuk fizetni a koncert után".

A fellépésekért nem kérnek, és nem is kapnak nagy összeget, sőt tagsági díjat fizetnek havonta a zenekari tagok. De szerintük mégsem kérdés, hogy megéri-e ennyi energiát belefektetni valamibe. „Például az ötödik szülinapi koncert akkora siker volt, hogy annál nagyobb büszkeség nem kell. Mikor egy kultúrházat úgy megtöltesz emberrel, hogy nem férnek, s látod, hogy a közönségnek tetszik, amit csinálsz"− summázzák a sikereket. A legutóbbi nagyszabású koncertre négy hónapig készültek, de azt mondják, minden fáradalmat feledtet a tapsvihar.

goldband5

Eddig leginkább a hazai közönséget boldogították, de az előző években sikerült eljutni egy Balaton-körüli koncertkörútra, és kisebb fesztiválokra is Magyarországon.

Júniusban részt vett a zenekar egy nemzetközi fúvószenekari versenyen, ahol 100-ból 80 pontot kapott, és ezzel a második helyezést érte el, így kapták a meghívást is Oroszországba. Legutóbb pedig fúvóstalálkozót szerveztek Szentegyházán a környék öt fúvószenekarának.

Jó együtt zenélni –

mondja Sándor válaszul arra, hogy mit jelent számára a Gold Band. − És azon kívül, hogy jó, megnyugtató.

goldband13

Mikor együtt zenélünk, az kicsit olyan, mintha egy helyre tartoznánk, mintha egyek lennénk. Olyankor muszáj arra koncentrálj, hogy kell azt a hangszert megszólaltatni szépen, mit ír a kottán, figyelned kell a többiekre. Fizikailag lehetetlenség másra is gondolni közben.

„Szerelmes kell, hogy legyél a hangszerbe, ez egyértelmű" – fogalmazták meg a magyarázatot mindenre, amit ezek a fiúk, és lányok művelnek, remélik, hogy még 5-10 év múlva is. A hangszer a második feleséged − ha nem az első − teszi hozzá Sanyi mosolyogva. Vigyázni kell rá, és szeretni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."