Kultúra » Zene

Jubilál a Fezen!

Itt van, jön, dübörög! A talpunk alatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

fezen1
Jönnek a nagyágyúk
szerkesztoÍRTA: LUKÁCS ZSOLT
2017. július 20., 10:45
0 hozzászólás. 

Immár huszadik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron a Fehérvári Zenei Napokat , az utóbbi években egyik kedvencünkké vált, tavaly már az évforduló jegyében léptek egyet bővítés címen, jövő héten ki is próbáljuk.

Olyannyira nagy az érdeklődés, hogy vasárnap estére elfogytak a bérletek, és a bővítés ellenére szűkösnek bizonyul a kempingnek kialakított MÁV pálya, idén csak a bérletesek sátorozhatnak ott. De mi ez a nagy roham? - kérdezhetik a naivabbak. Semmi különös, a Fezen különlegességében rejlik a vonzereje!

fezen2A mozdonygarázsból, gépházból kialakított Fezen klubból, majd egy cirkuszi sátorral induló rendezvény step by step nőtt Magyarország topten fesztiváljai közé, olyannyira, hogy a törzsközönség számára már évek óta nem kérdés, hogy hol tölti augusztus első hétvégéjét. Ahol aztán rutinból jön a napi tevékenység az összeszokott társaság számára: kávézás, sör, reggeli torna, sör, ébresztő a Fezen rádióval, sör, spontán performanszok, sör, kezdő zenekarok felkarolása a kerthelyiségben, majd irány az igény szerinti színpadok felé....

Színpadok. Az utóbbi években a Fezen színpadán igazi nagyágyúk kaptak szerepet, évente 1-2 (igazi) sztárfellépőt sorolhatunk, főleg a '90-es években virágzókat, de volt már Fehérváron a Dream Theatre, Judas Priest, Europe, Deep Purple, Yngwie, di Meola stb... Idén sem aprózták el a szervezők, hisz igazi legendák érkeznek. Az első bejelentett sztár nem más volt, mint Alice Cooper. A 48 éve ezen név alatt futó zenész botrányos megjelenésével a show-rock úttörője volt és 20 évvel a PeCsa-beli koncertje után tér vissza Magyarországra, méghozzá idén megjelent új lemezzel.

fezen3A csütörtök esti fellépésre a szintén több, mint 40 éves karrierrel büszkélkedhető, az angol heavy metal elnyűhetetlen bandája, a Saxon fog bemelegíteni, míg egy másik úttörő, a szimfonikus metál ösvényét kitaposó Therion a nyitónapon zenél majd. A Jump Around legalább akkora vonzerő, mint pár éve volt a Final Countdown, az úton-útfélen (s főleg stadionokban) felcsendülő sláger megjelenésének 25. évfordulója apropóján álltak össze az időközben külön utakon további sikereket elérő tagok, hogy a House of Pain is tiszteletét tegye. Még két olyan előadó érkezik, aki 25 éve van a pályán: Shaggy az eredeti jamaikai reggae-hangulatot hozza el nekünk, Scootertől pedig megtudjuk, hogy How much is the fish? A szombati headlinert sem kell senkinek bemutatni: The Offspring! Igen, már ebből is látszik, hogy nehéz lesz mindenre odaérni, főleg úgy, hogy a Alice Cooperrel szinte egy időben lesz a Watch my Dying, a Saxonnal az Alcohol és a Belga, míg a House of Painnel a Mobilmánia és Péterfy Bori versenyez.... szóval szakadj kettőbe, ha tudsz!

Mert a külföldi sztárfellépők mellett a hazai elit is megjelenik. Az Ossian valahogy mindig jobban szól a MÁV pályán, mint máshol, most reméljük, hogy a tavalyi helyszínváltoztatás után a közvetlen szomszédságban is. Újból fellép a megosztó Tankcsapda, a tömegiszonyosok kerüljék majd a környékét is. A közönséget (vagy a mi szemszögünkből a színpadot) kitakaró mobiltelefon tenger ellen harcoló Anna and the Barbies a saját ópusztaszeri fesztiválja után jön a Fezenre, hogy seggest ugorjanak rajongóik közé.

Az ugrás Téglás Zolitól nem csak képletes, a Fezenre mindig szívesen visszatérő Ignite frontembere a legnépszerűbb magyar zenész napjainkban. A Lordnak is bérelt helye van, mint ahogyan a tribute zenekaroknak éjszakánként. A Gypo Circus csűrdöngölőjét is kár lenne kihagyni, de ugyanez érvényes a Bábel zenekarra is. Az általunk csak tavaly felfedezett együttes azóta csörtet előre, ha még nem is Nagyszínpadon, hanem ugyanott, a kerthelyiségben lépnek föl, de már legalább van előzenekaruk!

Javaslom beosztani az energiát, mert idén a bulikra is nagyon oda figyeltek a szervezők, végül is szülinap, jubileum meg minden, szóval szép hajnaloknak nézünk elébe a (idén valami kommersz piáról elnevezett) kerthelyiségben!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."