Lyukasóra » Katedra

Az óvodából az egyetemre?

Megjelent egy sürgősségi kormányrendelet, amely visszaültetné az iskolapadba az egyetemet nem végzett tanítókat és óvópedagógusokat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

Egyetemi amfiteátrum
Kötelező lesz a felsőfokú végzettség? | Fotó: scoalaedu.ro
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 23., 16:23
0 hozzászólás. 

Az Ecaterina Andronescu leköszönő tanügyminiszter által még decemberben kibocsátott, 2012/92-es számú, a Hivatalos Közlönyben megjelent sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező tanítóknak és óvónőknek hat év áll rendelkezésükre, hogy megszerezzék a felsőfokú végzettséget igazoló, azaz a legalább három éves alapképzést bizonyító diplomát, különben elveszítik végleges állásukat.

A hároméves főiskola elvégzésének kötelezettségére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet még nem lépett törvényerőre, de amennyiben a képviselőház és a szenátus is elfogadja, országos szinten mintegy 22 ezer pedagógust fog érinteni.

Átgondolatlan a rendelet

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség legfrissebb statisztikája szerint Hargita megyében az aktívan dolgozó 924 tanítóból 319-en, a 738 óvópedagógusból pedig összesen 280-an kell 2018-ig megszerezzék az egyetemi/főiskolai diplomát - tájékoztatott Waczel Ferenc, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség humán erőforrásért felelős osztályának vezetője.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy Székelyudvarhelyen szám szerint hány pedagógust érint a rendelet, Waczel nem tudott pontos adattal szolgálni, mint mondta, a minisztérium kérésére csak megyei szintű statisztikát készítettek.

Bartolf Hedwig főtanfelügyelő úgy véli, hogy amennyiben a törvény szerint is maradni fog a hat éves határidő, úgy ez a szám látványosan csökkenni fog, mert az érintettek zöme nyugdíjba vonul. Waczel ezt hírportálunknak megerősítette, de kiegészítette azzal, hogy nem lehet elfeledkezni arról sem, hogy a rendszerbe belépnek a frissen végzettek.

osztalyterem

Szerinte a 95-ös sürgősségi kormányrendelet nem átgondolt, ugyanakkor diszkriminatív, hiszen akik elvégzik az öt éves tanítóképzőt és megvan az alapképzésük, nem gyakorolhatják a szakmájukat, mert kötelesek tovább tanulni még három évig.

„A tanítóképzőket nem számolták fel, de kérdés, hogy így, ebben a formában van-e értelme a középiskolai tanító-és óvóképzésnek?" - tette fel a kérdést Waczel, aki szerint az egész ügy legalább annyira visszás, „mintha teszem fel papokat képezünk, de betiltjuk a vallást" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy reméli, hogy mielőtt törvény lesz a rendeletből, még sok módosításon átesik.

A tudás hatalom, de pénz is

Az egyetemi diplomával rendelkező pedagógusok nagyobb fizetést kapnak, mint középiskolai végzettségű kollegáik, de a diplomát nem adják ingyen. Bartolf Hedwig főtanfelügyelő szerint a potom pénzért tanító gyakorló pedagógusok számára anyagilag is nagy érvágást jelent a továbbtanulási kötelezettség, mert a továbbképzést saját zsebből kell finanszírozniuk.

„Nem vagyok a továbbtanulás, képzés ellen, régóta tudjuk, hogy a felsőfokú végzettség uniós követelmény. Személyes véleményem, hogy nagyot könnyítene az érintett pedagógusok helyzetén, ha az egyetemi diploma megszerzésének finanszírozáshoz is segítséget is nyújtana a kormány - mondta Bartolf. Véleménye szerint át kéne gondolni annak a lehetőségét is, hogy ha nem is teljes mértékben, de akár állami, akár uniós forrásokból 50-70 százalékban támogassák a pedagógusok továbbtanulását.

A nyugdíjazás előtt álló pedagógusokkal kapcsolatosan elmondta, hogy szerinte nem tragédia, ha nem végzik el az egyetemet.

„Nagy tapasztalattal, szakmai tudással rendelkező kollégákról van szó, akiknek a megbecsülésén semmit nem csorbít az, ha nem szerzik meg a kötelező diplomát" - fogalmazott a főtanfelügyelő.

diaktanar

Bartolf kötve hiszi, hogy a sürgősségi kormányrendeletet a jelenlegi formában fogják törvényerőre emelni, sokkal inkább arra hajlik, hogy a döntéshozók alaposan átrágják és több, jelenleg kifogásolt ponton is módosítani fogják.

Tanítani és tanulni csak sorban, szépen

A Benedek Elek iskolában tanító pedagógusok közül csupán egyetlen középiskolai végzettséggel rendelkező tanítónőt érint(ene) a rendelet, aki szintén a módosításokban bízik.

„Természetesen el fogom végezni a főiskolát. Nem vagyok a továbbtanulás, továbbképzés ellen, ám ennek a módját kifogásolom azok esetében, akik, mint én is, évekkel ezelőtt megszerezték már az öt éves szakmai alapképzést. Nagy butaságnak tartom, hogy ugyanannak a szakképesítésnek a bizonyításához két diplomára legyen szükség. De ha így van, akkor sincs ezzel gondom, csak jobbnak tartanám a gyorsított, rövidebb időtartamú eljárást" – nyilatkozta honlapunknak a tanítónő.

Kérdésünkre, hogy a tanítást és a továbbtanulást miként tudja összeegyeztetni, azt válaszolta, hogy nagyon nehezen, mert a jelenlegi állásáról az egyetem elvégzése közben nem mond le, így a nappali oktatás szóba sem jöhet, csak a látogatásnélküli, aminek finanszírozásához a pénzt elő kell teremteni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."