Lyukasóra » Katedra

Igaz szerelemnél szívecskézik a szemed

Unjuk már a csokimáztól csöpögő Valentin-napot, ezért megkérdeztük a romlatlan elméjű ifjúságot, mi is az a szerelem.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

Óvodások a szerelemről
Óvodások a szerelemről | fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA, KAKASY BOTOND
2014. február 13., 23:28
0 hozzászólás. 

Ha azt hitted, tudod mi a szerelem, akkor most szólunk, hogy tévedsz. Mára már elfelejtetted, a téma nagy szakértői újból elmesélik. Készülj, lehet, ha fájni fog.

A Kipi-Kopi napközi hatéveseit, Enikő és Júlia óvó néni katicáit interjúvoltuk meg csoportosan a szerelemről és az hozzá kapcsolódó fogalmakról mint a házasság, megcsalás, Valentin-nap.

Először arra voltunk kíváncsiak, hogy tudják-e mi az a szerelem, és voltak-e már szerelmesek. Naná, hogy igen. Tátott szájunkat csak a mosoly tudta összehúzni, amikor elkezdtek bombázni a válaszokkal.

Óvodások a szerelemről

A hatévesek szerint a szerelem az „amikor két ember egymásba szeret", és olyankor jól érzik magukat. Onnan lehet tudni, hogy valaki szerelmes, hogy „szívecskézik a szeme".

Amikor pedig Cs. szerelmes volt, elmondta A-nak, és onnan tudta meg mindenki. Mindig odaült, ahová A., és segített neki mindenben, de A. nem volt szerelmes Cs-be, ezért aztán Cs. azóta már szerette B-t, és D-t is.

Óvodások a szerelemről 

Vagy nagy szoknyapecér ez a Cs., vagy nincs szerencséje a nőkkel. Inkább az első lehet, mert nem tűnt túl bánatosnak a régi szerelmek felidézésétől.

Megállapítottuk, hogy a szerelem nagyon törékeny, változékony dolog. A kapcsolat elejét és a végét is jelentheti, ha más csoportba kerül valaki. Aki jön, az nyer, aki marad, az nyel. Akinek bejött a szerelem, az már a szájra puszit is kipróbálta.

Egy tányérból esznek...

Ha valakik szerelmesek egymásba, akkor „megcsókolják egymást", „egész este csókolóznak az ágyban", „levetkőztetik egymást". Előbb virágot adnak egymásnak, és „elmennek a szerelmesek városába", vagyis oda, „ahol van az a torony, az Eiffel-torony", Londonba vagy Magyarországra. Bár itt is élnek, Udvarhely mégsem a szerelmesek városa.

De nem csak a kiránduláson bontakozhat ki a szerelem, a gasztronómiai közeg is kiváló az érzelmek borzolására, hiszen tudnivaló, hogy a szerelmesek „egy tányérból esznek, és a kifli egyik felébe a lány harap, a másikba a fiú".

Óvodások a szerelemről

Napközben „egymással mennek a városba", csak „limuzinban utaznak mindenhova", egy kocsival járnak. A házasság és a szerelem kapcsolatáról is sajátos nézetek alakultak ki a fejecskékben, ami nem feltétlenül egyezik a hagyományos menetrenddel.

„A szerelmeseknek lesz sok gyermekük, és aztán majd elmennek valahová". Hogy hol is töltik az időt azok, akiket gyengéd szálak fűznek össze? „Az üzletbe mennek, hogy vegyenek ruhákat. Van, aki elmegy a wellnes-be, a tengerre". A szerelem tehát jórészt a jövés-menésről szól.

... mégis összevesznek

„Ha egy fiúnak nagyon megtetszik egy lány, akkor elveszi a kezét" – ez a házasság. A házasságban van menyasszony, vőlegény és egy nagy lakodalom. És azután minden este csókolóznak.

A szerelmesek nem veszekednek, de „az én anyukámék szoktak közbe-közbe". Az enyém is, és az enyém is! – nyújtják sorra a kezüket. Kibékülni úgy kell, hogy megölelik és megcsókolják egymást.

A megcsalás rossz dolog, „a fiú hazudik a lánynak. Hogy mit? Hát, „valami hülyeséget". Fordítva is előfordulhat: nekünk van egy tabletünk – meséli az egyik kislány –, és azon van egy zene, amin a lány elhagyja a fiút.

Óvodások a szerelemről

A kisbaba születésében már nincs ekkora egyetértés. Van, aki szerint „a gólya beleteszi valahogyan az anya hasába, és van, aki szerint a kórházban születik. A legjobban annak a kislánynak a válasza tetszett, aki azt mondta, hogy a kisbaba a szerelemből születik.

A nagy nap

Tudják már, hogy február 14., az a szerelmesek napja, vagyis a Valentin-nap. Ilyenkor virágot, rózsát, tulipáncsokrot adnak egymásnak és gyűrűt. De nemcsak azok ajándékozzák meg egymást, akik szerelmesek, hanem azok is, akik szeretik egymást: „Az én anyukám az egész családnak vett ajándékot. Egy polcot, és ha megnyomunk egy gombot, az egész polc lila lesz".

Óvodások a szerelemről

A szerelmesek napjától könnyen meg lehet csömörölni: az egyik gyerek szüleinek étterme van, mondja, „már egy hónapja tele van szívecskékkel az egész. Nekem ez nem tetszik. Szerintem undorító".

A romantikáról is hallottak már, de nem igazán tudják, mit jelent. Először csak súgják, aztán kórusban énekelik, ami eszükbe jut róla(m?): „Amerika, London, Párizs, maga kérem, nem normális".

Következtetés:

A szerelem jó dolog, szívecskézik a szemünk. Limuzinnal kell menni egész addig, amíg a fiú el nem veszi a lány kezét, és aztán addig kell csókolózni egész este, amíg a gólya beteszi a kisbabát. A megcsalás, az elhagyás rossz dolog, de túl lehet élni, az összes ovis lánynak sikerült, akit Cs. elhagyott. A szerelmesek napjával pedig vigyázni kell, nehogy már egy hónappal előtte megcsömöröljünk az egésztől.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."