Lyukasóra » Rendezvények

FEZEN: különleges, mint Te

Tusványosra alapoztunk három hétig magyarországi fesztiválokon, de most már levezetőnek ajánljuk a következő állomást!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

Buli a FEZEN-en
Fotó: Pápai Barna | fezen.hu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. július 30., 10:45
0 hozzászólás. 

Az ugyan kérdés, hogy a húzós program alatt hogyan fogjuk kipihenni magunkat, de azt hagyjuk nyugdíjas korunkra: a tucatnyi udvarhelyi és környéki fezenező miatt mi sem hagyhatjuk ki ezt a bulit. A 16. Fehérvári Zenei Napok idén újdonságokkal lepi meg fesztiválozóit: a nulladik nappal kiegészülve már négy napon keresztül és végleges helyén, a MÁV-pályán várja a zenerajongókat, megduplázott kempingmérettel.

A legbarátságosabb fesztivál zenei kínálatban a rock, a metál, a pop és az elektronikus zenei dallamok elkötelezettjei is megtalálják a nekik valót. A részvétel a fehérváriaknak kötelező, a többieknek erősen ajánlott, hiszen a FEZEN különleges, mint Te.

A szervezők elmondása szerint megtalálták az ideális fesztiválhelyszínt, ami a családosok és a veterán zenerajongók számára idén is különösen vonzó: míg a fiatalabb korosztály a színpadokra tapadva tombol kedvenc fellépőire, a családosok és a veterán fesztiválozók a hátsó sorokban táncoltatják feleségüket, kisgyermekeiket. A sportrajongók pedig a Kupola kocsmában egész nap figyelemmel követhetik a londoni olimpia eseményeit és szurkolhatnak ki újabb magyar érmeket.

Természetesen, mint minden fesztiválon, itt is bőven lesz off program, viszont ezúttal annyira bőséges és zsúfolt a zenei paletta, hogy egyből bele is vágunk. A nulladik napon a külföldi sztárok közül Al Di Meola, a több alkalommal a világ legjobb jazzgitárosának megválasztott zenész nyitja a székesfehérvári fesztivált, a fantasztikus virtuózt magyar dobosa, Kaszás Péter segíti produkciójában.

Marthy Barni

Marthy Barni biztos, hogy a FEZEN-en is megmondja a magáét. Fotó: Bende Tibor

Ezt követően fél tíztől a Budapest Bár prímásai szaggatják a húrokat, egyelőre titokban tartott vendégzenészeikkel. A múlt század kávéházainak füstösen ölelő légköre, a semmi mással össze nem hasonlítható hangulat a dzsesszes gitárpengetés után kitűnő átmenet lesz a magyar zenei élet üde színfoltja, Ferenci György és a Rackajam (egyik titokzatos vendégénekes így máris kiderült) táncos őrülete felé.

De visszatérve a délutánra, a nagyszínpadon négy órától Harcsa Veronika csillogtatja meg csodálatos hangját, ugyanakkor a FEZEN Klubcsarnokban az egyre népszerűbb Leander indítja a műsort, a Kalinka színpadon pedig Nagy Feró nyolcórás műszakra invitálja a nagyérdeműt.

Lehetne folytatni a sort, de lehetetlen egy cikkben felsorolni az összes produkciót, azt megtaláljátok a fesztivál honlapján. Viszont csemegézni azért muszáj.

Ott lesznek a thrash metál jeles képviselői, akik szinte mind idén tavasszal vagy pár napja megjelent új lemezeikről játszanak. A Sepulturát helyi ínyenc pálinkával is várják a szervezők, a Grammy-díjas Machine Head tagjait pedig bio vacsorával (a kaliforniai banda tagjai hatalmas stábbal, egy kamionnal és két turnébusszal veszik be Székesfehérvárt). Ott lesz a legendás Testament, a Korpiklaani, és a svéd Sabaton, akik májusban kiadott nagylemezükön, a Carolus Rex-en Svédország 1561 és 1721 közti történelmét dolgozták fel. A kívánságlista élén záró essen-i Kreator pedig az e hónapban megjelent, Phantom Antichrist című albumát tárja a közönség elé.

Nem kell félni, több mint 100 magyar fellépő is érkezik az augusztusi fesztre. Ott lesznek a magyar rock kultikusai is: lesz Ítéletnap az Ossian jóvoltából, tíz nappal Hegyaljai sikeres koncertje után az Edda és a Beatrice, valamint az idén negyvenéves Lord is jön, a Subscribe pedig színpadra dobja a RATM produkcióját is. Az alterszcéna is képviselteti magát: 30Y, Péterfy Bori, Vad Fruttik, HS7, és Lovasi ismét hálát adhat az égieknek, hogy a nőknél nem csak évente kétszer van párzási időszak.

Szombaton két udvarhelyi zenész is színpadon feszít majd: előbb tízkor a HammerWorld színpadon Korpos Lajos, a „véresszájú hardcore"-t játszó (és a nemrég bezárt TRC-ben is megfordult) Doghitters gitárosaként zúz, majd a FEZEN Klub utolsó fellépőjeként Marthy Barna a Firkin énekeseként öregbíti városunk hírnevét.

S mielőtt panaszt írna valaki a szervezőknek a sok zúzás miatt, a diszkóból menekülőknek (de más zenét beengedni nem képeseknek) is lesz program. Szombaton királyi DJ-székhely lesz a FEZEN, ugyanis akkor lesz az Elektro nap, amikor Chicane live act-jét követően olyan élvonalbeli lemezlovasok, mint Nick Warren, Jimmy Van M, Ludmilla és a többiek pultjai elé vonulhatnak majd a partyzók audienciára, miután ugyanezen a napon a Brains és a Colorstar koncertjén felkészülnek az éjszakai pörgésre.

Avégső megmozdulás vasárnap reggel fél nyolckor lesz: Dr. Hoffman techno-lovász, aki már a '90-es évek elején elveszett az elektronikus zene világában, beleringatja a ritmusrengetegbe a nem sörön élőket. Vagy reggeli tornát vezényel a korábban kelőknek.

A FEZEN-en hagyománnyá vált, koncertek előtti, dedikálással egybekötött pacsizás a zenekarokkal idén sem marad el, így a legszerencsésebb FEZEN-esek már egy dedikált karszalaggal vagy más ereklyével menőzhetnek a fehérvári buli után.

Maholnap még lehet kedvezményesen jegyek vásárolni, ezekről infót ugyancsak a hivatalos honlapon találtok, ugyanott a megközelítésről is informálódhattok, de eltéveszteni sem lehet, hisz mint minden fesztiválhelyszín, ez is a vasúti állomás közvetlen közelében található. Felkészülni, kész, FEZEN!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."