Lyukasóra » Rendezvények

Bárány volt, bunda nem

Egy tombolabárány bégetett csupán, a többi sülve-főve, pálinkával, borral vagy sörrel locsolva végezte a vendégsereg gyomrában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

bárány és pálinkafesztivál
Piros, fehér, zöld- ez a jó pörkölt titka, mondta Benke Laci bácsi, mesterszakács,a zsűri elnöke.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. május 06., 16:39
0 hozzászólás. 

Illatos füst gomolygott szombaton a Székely Támadt vár felett: nem az udvarhelyi pápát választották meg, az első Pünkösdi tavaszváró bárány- és pálinkafesztivál főzőversenyébe benevezett csapatok áldoztak bárányt Primaverának.

A 22 lacikonyhán amatőr és profi szakácsok szították a tüzet az üst és rostély alatt. Amíg a szakácsok fűszerezték és pácolták a bárányhúst, a sportpályán az íjász-, a színpadon pedig a mesemondó vetélkedőn szerencsét próbálókat lehetett bámulni, vagy akár csatlakozni.

A főzésre szánt két óra alatt jutott idő szétnézni a kézművesek sátrában, csapolt sört iszogatni, vagy falni egy adag a gyulai kolbászt. Mi a bárányhúsra tartogattuk a hasunkat, az érdekelt, hogy melyik csapat milyen specialitással akarja elkápráztatni a főkóstoló mesterszakácsot, Benke Laci bácsit.

Pörkölt volt a sláger

A 19-es sátorban a Septimia főszakácsa, Bognár Károly készséggel sorolta: tárkonyos bárányragu, és borókával, muskotállyal, erdei gombával bolondított rozmaringos bárányborda lesz a menü, amit puliszkaágyon (polenta) szervíroznak.

Az illatokat nyeltük, s lejegyeztük a spéci puliszka receptjét: keményre főzik, ízlés szerint sóval, borssal ízesítik, majd 2 centiméteres darabokra kiszaggatva, vajon mindkét oldalán megpirítják.

bárány-és pélinkafesztivál, Ufó, Jánossy AlízA Székely Konyha nem hiányozhatott az eseményről, Jánossy Alíz újságíró vezényletével alufóliába csavarva, roston készült a töltött bárány, üstben főtt a gyergyói tárkonyos bárányleves. Megkóstoltuk, isteni finom volt.

Báránypörköltet rotyogtattak az üstben a Borókások, ez készült, puliszkával körítve az oroszhegyi Nárcisz Vendéglátóegységnél is, ahol még petrezselymes pityókával körítve bárányflekkent is sütöttek.

„Tiszta férfibanda" több is volt a versenyen. Például a korondi Firtos karaván csapat, akiknél pörkölt és flekken volt a versenyétel, s itt megkóstoltuk a pálinkaversenybe benevezett vadvackoros főzetet is.

Kék szalag, másképpen

Az Oriente étterem, a Hotel Küküllő és a Merkúr áruház szintén három férfit küldött a fakanálbajnokságra. A Cookták friss cipóban tálalták a juhtúrós galuskás tárkonyos báránylevest, és roston sült zöldségekkel körítették a grillezett bárányhúst.

A Budvár Húsfeldolgozó csapatánál balzsamecetes páclé járta át a zsályás bárányflekkent. A levesbe kakukkfű, tárkony, a bárányborda mellé rókagomba került, a pálinkaversenyen fekete bodzából készült finomsággal indultak.

A Kovászna megyei Lemhényből jött, csak nevében Paprikás férfitársaság, a Zsigmond-főzde berkenye- és szilvapálinkájával, szentléleki friss spárgával körített, üstben párolt báránycombbal versenyzett.

cooktákBáránytokány csiperkegombával rotyogott a székelydobóiaknál, akik kolbásszal, friss juhsajttal és házi kenyérrel kínáltak. Piros pólóban sürgölődtek a Fakaslaki Önkéntes Tűzoltók, akik most szították a lángot az üst alatt, amiben a „titkos dolgokkal teli" pörkölt főtt.

Közben kék szalagokkal díszített ketrecben keservesen bégetett az egyetlen élő, tombolának szánt bárány, aki mit sem értett az egész felhajtásból és becsülettel siratta feláldozott társait. Gazdája végül az Udvarhelyi Híradó főszerkesztője, Pál Gábor lett.

F.Á.K., Cookták és berbécsek

Birkasült pácolva, pörkölt helyi módra és háromféle pálinka a F.Á.K., azaz Fiatal Állatorvosok Közösségénél, ami udvarhelyszéki lódoktorokból verődött össze. Falvédőfelirat díszítette a csíksomlói Pap Dezső bácsi konyháját, ahol hagyományos tárkonyos bárányfej leves pirított kenyérkockákkal, a báránysült pityókasalátával és bárányaprólékkal töltött kucsmagomba készült.

Ordával, tejföllel sűrített tárkonyos bárányragu leves – saját specialitással készült a Kusztura galéria. A flekkenre fokhagyma, só, bors, rozmaring került, melléje a tojássárgával, ecetes uborkával, savanyított cseresznyepaprikával ízesített krumplisaláta, amit Bözsike pálinkája koronázott meg.

Berbécscsülök – a Béni Zsolt – Egyed István páros tárkonyos báránycsülköt, grillezett zöldségekkel körített grillezett báránygerincet tálalt a zsűrinek, hargasmagú- és húsosszilva párlatával szédítette a pálinkakóstolókat.

Lúdas Matyi-módra rittyentettek a keresztúriak pörköltet puliszkával és megversenyeztették a bözsefalvi szilvapálinkájukat."Szív s lélek, s minden benne van" – ajánlotta báránylevesét David Vasile, s hasonlóképpen készült a homoródszentpáli Amatőr Legények városfalvi bárnyápörköltje. Apait-anyait beleadtak a gyergyószentmiklósi Rozmaring Vendéglősök a kapros, tehéntúrós gombóccal körített pörköltbe és a rozmaringos báránygerincbe.

Török-madzsar, jó barát

Török kaftán és török specialitások, török házigazda – a török-madzsar jó barátság sátra volt az ötös, ahol a Szultán szolgái, Ünver Muhadder és udvarhelyi kollégája törökországi bárányétellel kínálták a vendégeket. Bár a zsűri nem díjazta ételüket, nekünk a Szultán kedvence volt a verseny győztese.

 A szultán kedvence joghurttal, török salátával. A pörköltet ötféle török fűszerekkel készítették el, melléje grillezett zöldségeket és olívaolaj, citromlé, só és gránátalma szósszal ízesített zöldsalátát tálaltak. Mindezt lavasban, amit helyben készített el a török házigazda. Liszt, só, cukros tejben felfuttatott kis kocka friss élesztő, mindez alaposan összedolgozva, majd 30 perc kelesztés után kiszaggatva.

A lepényeket szigorúan olaj nélkül sütik meg, palacsintasütőben. Kiválóan passzolt hozzá a hígított kefír, az ayran, és jól csúszott a yeni raki, azaz a méregerős, ánizzsal ízesített török pálinka, amit szénsavmentes ásványvízzel hígítva kötelező fogyasztani.

Piros, fehér, zöld, nem tapétaragasztó

A díjkiosztó bő órát késett, a négytagú zsűri alaposan átrágta magát a menün. Laci bácsi értékelt, és jó tanácsokat is osztogatott. Például, hogy nem a négy ujjnyi zsír, hanem a pirospaprika, a és a mértékkel adagolt zöldfűszerek teszik ízletessé a pörköltet, és főben járó bűn, ha a szaft tapétaragasztóra hasonlít, vagy csontszilánkok akadnak a torkunkon.

A levesbe a sóban, ecetben eltett tárkony az igazi, a zöldség legyen egyformára vágva és maradjon roppanós, a tejfölt pedig elég utólag belekavarni. bpfeszt-02Ha cipóban tálaljuk, kenjük ki azt tojással, így nem lesz főzelék belőle. A díszítéssel is csínján, csakis az ételhez passzoló, ehető körítéssel tálaljuk főztünket. A flekken ne legyen cipőtalp, de legyen fűszeres, lehetőleg „ne ússzon 4x100-at a paradicsomban".

A díjátadóról nagyon hiányolták a polgármestert, tippünk szerint nem szereti a bárányhúst. A Nemzet szószólója címmel büszkélkedő Hunyadváry József által vezényelt ceremónia végén a rendezvény háziasszonya, Ambrus Gizella, Gizi néni, szó szerint báránybőrbe bújtatta Laci bácsit, sőt, az irhamellény mellé még egy ostort is adott a kezébe, „hogy csináljon itthon és otthon is rendet".

Az első Pünkösdi tavaszváró bárány-és pálinkafesztivált nem csak mi, az égiek is szerették, nem könnyeztek bele az üstbe. A szervezők folytatást ígértek, mi pedig azt, hogy a másodikba is belekóstolunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."