Lyukasóra » Rendezvények

Fezen expedíció, vol. 2

Röpke egy hét múlva indulhatunk felfedezni, miért is különleges a Fezen. Tavaly belopta magát a szívünkbe, de a megfejtés még várat magára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

Machine Head a FEZEN fesztiválon
Machine Head - a tavalyi év legjobb koncertjének pillanatképe | Fotók: Ybu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. július 23., 09:34
0 hozzászólás. 

Már akkor megígértük, hogy ezután kihagyhatatlan lesz, és azóta is mindegyre azon tűnődünk: mitől is az? Kora délutánig kihalt az egész fesztivál terület – na jó, azért ráakadtunk egy alvó egyénre, aki fölé a leleményes barátai két székre egy poharakkal és egyéb „ámbálázzsal” meghalmozott asztalt helyeztek.

Hiányoltuk a 10-15 évvel ezelőtti Sziget-fílinget, az orfűi napfelkeltét, a hegyaljai hangulatot, a tusványosi reggeliket az Olt partján, és még lehetne sorolni, hogy mi mindent, de mindezekért kárpótolt délután és este a koncert dömping.

Anya és lánya: mert a Fezen is több generációs fesztivál, csak úgy öröklődik a orrszeg...

Ezért lenne különleges? Nem csak! Összefutottunk még több, mint tucatnyi udvarhelyivel, ami szintén jól esett, nem beszélve a Fezen Klub (Csarnok és Cabrio) kombó varázsáról, ami idén újabb helyszínnel (Gépház) bővül. És máris kecsegtetünk az idei felhozatallal, programmal, hogy két hét múlva okosabbak legyünk, már ami a dilemmánkat illeti.

Nulladik napon délután négy órakor nem más kezdi tépni a húrokat, mint Vörös Attila, hisz a Leander Rising az úttörő. Miután szinte az összes környékbeli falu sörfesztiváljának színpadán megfordultak, reméljük, hogy az „üntréprindéré individuálő” már be van jegyezve, tud fakturát vágni, és nem csak Arankának fog szerelmet vallani az Open Stage, ugyanakkor Kozma csak megvillant valamit Rammstein hódolatából, s így teljesen elázott pólóban mehetünk át a Cherry Bombra, nem csak szemet legeltetni.

Cherry Bombon még sokat látott fotósunk keze is megremegett, és félrekattintott.

Friss hír velük kapcsolatban, hogy Flóra kilépett a zenekarból, utóda Tiszai Vivi, aki most pénteken debütált a dobok mögött egy budapesti koncerten. Akárcsak tavaly, ezúttal is a Hollywood Rose zárja a bemelegítő koncertsorozatot, hogy utána a fesztiválokról már több, mint egy évtizede ismert DJ Paplan pörgesse a talpalávalót.

Végigfuthatnánk így mindegyik napon, de nem szeretnénk senkit sem befolyásolni, főleg nem a headlinerek bemutatásával, viszont a figyelmet felhívnánk a Strikers-re, tavaly feledhetetlen dzsemborival rukkoltak elő, reméljük, szombaton éjfélkor hasonló élményben lesz részünk a kerthelyiségben.

Ugyancsak megemlítendő a Doghitters: a helyi hardcore együttes gitárosa az udvarhelyi Korpos Lajos, valamint a tavaly utolsó pillanatban elmaradt Tito & Tarantula ezúttal pótol. Varga Livius projektje, A kutya vacsorája külön fejezetet érdemelne, de akkor sem lehetne bemutatni. Őket hallani/látni kell, hisz kisujjukban van a violinkulcs. Hagyni kell, hogy itassa át agyadat az irodalmi igényességgel összerakott gondolat és azonosulni minden egyes szóval, mondattal, verssel.

És igen, nem mehetünk el szó nélkül a a legnagyobb húzónév mellett sem: ki ne fütyörészné éjjel-nappal a Deep Purple örökzöld slágereit. Kiváltságosak vagyunk, mert alig két hónap leforgása alatt kétszer láthatjuk-hallhatjuk élőben az idén 45 éves legendát, de úgy vagyunk vele (legalábbis a kolozsvári fellépés után), mint azzal a csajjal, aki után sóvárgunk tizenévesen, majd megkapjuk életünk derekán, de elhúzzuk a szánkat, hogy „már nem olyan”.

Na, van valaki, aki nem kívánta meg? A sört.

Reméljük, jövő szombaton a hangosítás nem csak koncert közepére áll be és Gillan is korábban megköszörüli a torkát. Tavaly Rudán Joe már elővetítette a fellépésüket.

Egy évvel ezelőtti fergeteges koncertjük miatt nagyon reméltük, hogy idén is hasonló élményben lesz részünk, de az Anna and the Barbies kimaradt a programból, ugyanis Bocskor Bíborka és Péterfy Bori „szülési szabadsága”után most Pásztor Anna jár terhessége derekán, így nagyon megcsappantak a fellépéseik, augusztus közepén le is teszik a lantot egy időre.

Mindenesetre lehet csemegézni a fesztivál honlapján, a 120 koncert mellett off-programokból nincs nagy kínálat, a korán kelők dél körül kvíz versenyeken vehetnek részt és nyerhetnek az isteni hideg nedűből, mikrofont ragadnak a „sztendáp”-osok s olvashatjuk naponta a friss sportnapilapot, amíg felhangzik az első akkord.

S talán megint az „Év fesztivál”-jának lehetünk részesei, mert ha még nem írtuk volna, a HammerWorld közönség szavazásán a Fezen nyerte el 2012-ben az említett címet, a Machine Head / Testament produkciót pedig az „Év koncertjének választották meg!


címkék: fezen fesztivál

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."