Lyukasóra » Rendezvények

Hat előadás, amit ne hagyj ki idén Tusványoson

A világ közepére minden évben el kell menni, és, ha már ott van az ember, jól jön egy kis útmutató. Mi ezekre az előadásokra ülnénk be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

Tusványos a levegőből
Ilyen a világ közepe a levegőből | Fotó: Mohácsi László Árpád
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. július 22., 07:59
0 hozzászólás. 

Akárhányszor szóba kerül Tusványos egy beszélgetés során, mindig érdemesnek tartom leszögezni, hogy a polgári nevén Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nem egy ingyenes fesztivál, mivel nem is fesztivál.

Ettől persze van egy rakás koncert és buli, ami sokaknak az egész hét lényegét jelenti, ezért a zenei ajánlóval majd külön jelentkezünk. Most azonban az előadásokra és a (tervezett) programra vetettünk egy pillantást, és megnéztük, mi az a hat esemény, amit a címe vagy a résztvevők alapján semmiképp sem hagynánk ki.

Turizmus helyesen, avagy miért térjen vissza a vendég?

Hely és idő: 2014. július 23., szerda, 13 óra, Wekerle-Mikó sátor

A székelyföldi turizmus zsíros étel – sok pálinka – fenyves táj szentháromságáról minden bizonnyal könyvet lehetne írni, de, hogy igazából miért és mivel is lehet vendégül látni valakit, arról már kevesebbet tudnánk regélni.

Épül a 25. Tusványos

Fotó: Tusványos Facebook

Bár egy előadással nem lehet világot váltani, a gyakori tapasztalatcserét és szakmai továbbképzést melegen ajánljuk minden székelyföldi vendéglátónak. Annyi megjegyzéssel, hogy mi előadónak talán néhány világjáró turistát (is) hívtunk volna.

Önkéntesség Európában, önkéntesként Erdélyben

Hely és idő: 2014. július 23., szerda, 15 óra, MISZSZ sátor

Az önkéntesség kultúrája nálunk még gyerekcipőben jár. Picit nyugatabbra már nem csak egy, tapasztaltszerzésre és világlátásra alkalmas évet jelent, de sok állás megszerzésekor óriási előny lehet.

Tusványoson francia- és magyarországi önkéntes lányok mesélnek arról, milyen volt néhány hónapot elölteni Székelykeresztúron, így nemcsak az önkéntesség mikéntjébe tekinthetünk be, de azt is megtudjuk, hogy látnak a külföldiek minket.

A Sapientia sátor teljes programja

Hely és idő: minden nap 11 órától a sátorban

A Sapisok idén nagyon kitesznek magukért, legalábbis az előadások címei kecsegtetőek. Szerdán például arról lesz szó, miért dőlünk be a reklámoknak, csütörtökön pedig jön a sci-fi, olyan témákkal, mint a vezetek nélküli áramszállítás, vagy a tárgyak vezérlése érintés nélkül.

Épül a 25. Tusványos

Fotó: Mohácsi László Árpád

A pénteken délben kezdődő előadás címe: Tudjuk-e mit szívunk? Itt kísérletek is lesznek: arra mi is kíváncsiak lennénk, hogy mit fognak szívni.

Ukrán konfliktus és új hidegháború

Hely és idő: 2014. július 24., csütörtök, 15 óra, Cseh Tamás sátor

Tetszik vagy sem, a szomszédban dúló háború szele minket is elért: a város felett zúgó katonai repülők, sorkatonai felülvizsgálat, pletykák, véres híradók. És persze hivatalosan a legtöbb csak véletlen egybeesés, semmi köze nincs az ukrajnai konfliktushoz.

Most egy biztonságpolitikai államtitkár, egy biztonságpolitikai szakértő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Magyarország kisinyovi nagykövete beszélnek a témáról, amiről sosem lehet túl sokat tudni.

Honosítás. Mire jó a kettős állampolgárság?

Hely és idő: 2014. július 25., péntek, 11 óra, Kós Károly sátor

Úgy érzed, hogy semmi értelme magyar állampolgárságot kérni? Csak egy szimbólum az egész? Itt most megtudhatod, hogy igazad van-e, vagy gyakorlati haszna is van az állampolgárságért való folyamodásnak.

Épül a 25. Tusványos

Fotó: Mohácsi László Árpád

Bízunk benne, hogy az előadás nem pusztán a nemzeti érzelmek felkorbácsolását tűzi ki célul, és valódi, használható indokokat ad mindazoknak, akik meg akarják tudni, miért is lenne jó nekik, ha magyar állampolgárrá válnak.

A politika áldozatai – magyarok a világ börtöneiben

Hely és idő: 2014. július 26., szombat, 15 óra, MISZSZ sátor

Bár az utóbbi időben egyre kevesebbet hallani a Bolíviában raboskodó Tóásó Elődről, de ez mit sem változtat a helyzetén. A terrorizmussal vádolt magyar férfi ügye igencsak bonyolult, és a börtönben töltött idő egyáltalán nem egy dél-amerikai üdülésnek felel meg.

A börtönben megélt dolgokról és az ellene folyó per fejleményeiről Előd után talán az őt gyakran látogató Lukács Csaba újságíró és Marossy Géza operatőr-rendező tudnak a legtöbbet. Az idei Tusványoson ők mesélnek a bolívai helyzetről, és, ahogy azt tőlük megszokhattuk, valószínűleg a szabadegyetem egyik legizgalmasabb előadásán vehetünk részt, ha elmegyünk.

A lista természetesen szubjektív, a 25. Tusványos teljes programját itt tudod böngészni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."