A belügyminiszter számított Năstase öngyilkossági kísérletére

Ioan Rus belügyminiszter számított arra, hogy a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Nastase volt miniszterelnök öngyilkos akar lenni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Adrian Năstase
Sokakat foglalkoztatnak a baleset körülményei
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. június 22., 11:17
0 hozzászólás. 

Több óvintézkedéssel próbálta csökkenteni az öngyilkosság valószínűségét - derült ki csütörtökön a miniszter nyilatkozataiból.

Ioan Rus a román médiában beszámolt arról, az ítélethirdetés után folytatott telefonbeszélgetésükkor Năstase félreérthetetlenül utalt arra, hogy öngyilkos lesz.

Elmagyarázta Năstasénak, hogy ha nem jelentkezik önként a fővárosi fogdában, rendőrök fogják otthonról elvinni, ha pedig nem engedi be őket, erővel fognak behatolni. Năstase állítólag erre azt válaszolta, hogy "ő nem fog elmenni abból a házból" - ebből Rus megértette, hogy öngyilkosságra készül.

Rus a Năstase-kabinetben is belügyminiszteri tisztséget töltött be 2000 és 2004 között, és közeli kapcsolatban áll a volt miniszterelnökkel. A Gandul napilapnak adott nyilatkozatából kiderül, hogy a belügyminiszter intézkedett arról: ne egyenruhás, hanem civil rendőrök menjenek az elítéltért, ezzel is tompítani próbálva a helyzet megalázó jellegét. A ház előtt ugyanis kamerák tucatjai álltak készenlétben, hogy megörökítsék a volt miniszterelnök letartóztatását. Állítólag Rus intézkedett arról is, hogy egy mentő várakozzon a ház közelében.

A miniszter azonban cáfolta, hogy valamely különleges alakulathoz tartozott volna a Năstase életét megmentő rendőr.

A román sajtó úgy tudja: Năstase otthonában egy kilenc milliméteres kaliberű pisztollyal próbálta főbe lőni magát, de a letartóztatására érkező rendőrök egyike közbelépett, ezért a golyó a nyakán sebesítette meg. A politikus állítólag engedélyt kért, hogy néhány könyvet magához vegyen, ám dolgozószobájába az egyik rendőr is elkísérte. A román hírtelevíziók azt is tudni vélik, hogy a rendőrnek azt mondta, "sajnálja, hogy tanúja kell legyen ilyesminek", majd halántékához emelte a könyvek közé rejtett, csőre töltött fegyverét. Vélhetően ekkor lépett közbe a rendőr, de a fegyver dulakodás közben elsült.

Năstaset csütörtökön megműtötték. Orvosai szerint a lövedék elkerülte a létfontosságú szerveket, így sérülése nem életveszélyes.

A politikust egyik korrupciós ügyében szerdán jogerősen két év letöltendő börtönre ítélte a legfelsőbb bíróság. Az ügynek számtalan tisztázatlan részlete foglalkoztatja továbbra is a román médiát. Egyes hírtelevíziók tudni vélik, hogy a helyszínelők nemcsak azt a golyót találták meg az ajtófélfában, amellyel Năstase szerdán megsebesítette magát, hanem egy másikat is, amelyet vélhetően néhány nappal korábban lőttek ki a szobában, hiszen az ügyészek szerint szerda este egyetlen lövés dördült.

Az is sokakat foglalkoztat, hogy miért fordítottak akkora gondot a házban lévők a külsőségekre, miután Năstase már megsebesült. A mentő ugyanis betolatott a garázsig, hogy a sérültet a kamerák látószögén kívül, "takarásban" tehessék be az autóba. Egyes hírcsatornák úgy tudják, a család ahhoz is ragaszkodott, hogy egy másik ruhát adjanak a sérült politikusra, és sebesült nyakát nem steril kötszerrel, hanem egy sállal tekerték körül. Többen furcsállták, hogy a mentők sem infúziót, sem oxigénmaszkot nem tettek a sebesültre.

A műtét után Năstase orvosai azt mondták, legalább két hétig kórházban kell maradnia.

Ioan Rus belügyminiszter szerint ez már beleszámít a büntetésbe, ugyanis a kórházban Năstasét rendőri őrizet alatt tartják. Arra azonban a belügyminiszter nem adott egyértelmű választ, hogy miért látogathatják szabadon párttársai és családtagjai a fogvatartottnak minősülő politikust, és ha nem súlyos a sérülése, miért nem börtönkórházban ápolják.

Adrian Năstase ügyvédei közölték, védencük állapotára hivatkozva az ítélet-végrehajtás felfüggesztését kérik a bukaresti törvényszéktől.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."