Képességvizsga képtelenségekkel

Szülői nyomásra változtatta meg a tanügyminiszter a nyolcadikosok képességvizsgáján az egyik javítási kulcsot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Vizsgastressz
Vizsgastressz
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. június 28., 14:11
2 hozzászólás. 

A román nyelv és irodalom tétel második részében azt kérdezték a diákoktól, hogy a „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii" mondatban milyen a mellékmondat: jelzői, állítmányi vagy alanyi. A válasz két táborra osztotta a gyerekeket és a szülőket, az egyik fél az állítmányi, a másik az alanyi mellékmondatot tartotta helyesnek.

Sok szülő aláírta azt a petíciót melyben elítélik azoknak a gyerekeknek a lepontozását, akik az állítmányi mellékmondatot tartották helyesnek.

Kulcskérdéssel dobálózott a miniszter

Liviu Pop ideiglenes tárcavezető kedden azt nyilatkozta, hogy a román nyelv és irodalom vizsgát az előre meghatározott javítási kulcs szerint javítják ki, habár az egyik tételnél mindkét válasz helyes volt, és ez vitát szült.

Szerdán a tárcavezető több nyelvi szakértő érveit meghallgatva mégis úgy döntött, hogy módosítja a javítási kulcsot, így mindkét (állítmányi és alanyi) választ helyesként fogadják el.

A Román Akadémia Nyelvi Intézete, a Román Nyelvtani Akadémia és romántanárok is azon a véleményen voltak, hogy mindkét válasz helyes. A diákok 42 százaléka válaszolta, hogy a mellékmondat alanyi, 40 százalékuk pedig, hogy állítmányi.

A tanügyi tárca közleménye szerint hat-hat pontot ér mindkét válasz, a javítási kulcs szerint pedig az állítmányi mellékmondat a helyes megfejtés.

A tételvariánsokat idén márciusban fogadták el, előzőleg hat hónapot dolgozott rajta 240 tanügyi káder. A törvény értelmében a vizsga napjáig titkosak voltak.

A szülők hivatalosan is kiborultak

A Szülői Egyesületek Szövetsége úgy véli, hogy a tanügyminiszter helytelenül járt el, mert külső nyomásra változtatta meg a javítási kulcsot, mivel szülők egy csoportja utcára vonult Bukarestben, és a Realitatea tévé is petíciót kezdeményezett az ügyben.

„Hogy kötelezheti a miniszter a tanárokat arra, hogy elfogadják, egy mellékmondat lehet alanyi és állítmányi is?" – háborognak a szülők. A szövetség szerint azok a szülők, akiknek gyereke helyesen válaszolt, szintén utcára vonulhatnak, hogy nyomatékot adjanak álláspontjuknak.

A szülői szövetség szerint olyan tételnek, amely akadémikusok számára sem egyértelmű, semmi keresnivalója 14 éves gyerekeknek kiírt vizsgatételek között. Kérik a minisztériumot, hogy a decentralizáció szellemében ezután a középiskolák állapíthassák meg a vizsgatételeket, és szervezhessék meg saját felvételi vizsgájukat.

Csütörtökön a Realitatea Televízióban Liviu Pop úgy nyilatkozott, hogy ma döntenek arról, meghosszabbítják vagy sem a javítási időt, hiszen a román írásbeli javítási kulcsát megváltoztatták.

A tárcavezető ígéretet tett arra is, hogy megvizsgálják, kinek a hibájából került a rossz tétel a képességvizsgán a gyerekek elé, de majd csak a záróvizsga után.

Szintén a televízióban jegyezte meg, hogy „ez az első év, amikor egyetlen incidens sem történt a képességfelmérő ideje alatt."

uh.ro/manna.ro



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Pizsi
2012-06-28 17:19:41
de varom mar a hetfot, tuti hogy az érettségin se fog minden simán menni. Éljen romania
avatar
kameleon
2012-06-28 21:02:13
nahat
Meghogy szuloi nyomasra, gondolkodnak egyaltalan mikor osszerakjak a teteleket? Nekem nincs vizsgazo gyerekem, de aztan tudnam hova nyomjak egyet. Hogy valaszoljon a gyerek egyaltalan meg valamit, amirol a kiiroknak sincs halvany fustjuk sem. Meg azt sem tudjak mit kerdeztek, nem hogy mi a valasz. De ok eloallnak egy elmelettel, mert arra van eszuk. Raknak rendbe az egesz rendszert, mert kerdem en, annak idejen Ok is ilyen modon vizsgaztak? NEM. Es megis ott ulnek a polcon. Na sikert nekik, de akkor alljanak emberi modon a dolgokhoz, mert ok is voltak diakok. S hiaba mondjak valtozik a vilag, s maskepp van most van minden, mert attol a diak pont olyan diak mint annak idejen.....Sikert a vizsgakhoz....tisztelet a tanaroknak.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."