Érettségi: tízesek top 10-es listája

Az érettségi első eredményeit vasárnap tették közzé. Egész Romániában csupán 67 diák vizsgázott tízesre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Érettségi
Idén kb. 200 ezer diák végzett középiskolai tanulmányaival
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. július 09., 14:10
0 hozzászólás. 

A tízesek rangsorát Iaşi megye vezeti, ott 15-en teljesítették tökéletesen az érettségi próbáin. Argeş megyében 11 ilyen diák, míg Kolozs megyében 6 tanuló szerepelt kitűnően.

A további sorrend Suceava (4), Bukarest és Dolj (3-3), Ialomiţa, Brăila, Giurgiu, Dâmboviţa, Szilágy, Szeben és Tulcea megyében egyenként két tanuló érte el a tízes osztályzatot.

Prahova, Brassó, Gorj, Bákó, Neamţ, Konstanca, Fehér, Szatmár, Călăraşi, Botoşani és Buzău megyében egyetlen diák érte el a legmagasabb osztályzatot.

Mire jó a tiszta tízes?

A jegyükkel elégedetlen diákok július 9-én 8 és 12 óra között myújthatták be a fellebbezéseket, amelyeket július 10-12. között bírálnak el, majd 13-án függesztik ki a végeredményeket.

Fontos szerepe van az idei érettségi jegyátlagának, ugyanis ezzel iratkozhatnak be a tanulók az egyetemekre. A tanügyi tárca döntése értelmében idéntől úgy lehet bekerülni a felsőoktatásba, hogy nem számít az előző évek átlagosztályzata, csak az érettségi átlaga.

A 2012-es érettségi első felvonására nagyon kevesen, 180 ezren iratkoztak be, hiszen idén kb. 200 ezer diák végzett középiskolai tanulmányaival, tavaly pedig megközelítőleg 100 ezer diáknak nem sikerült az érettségije.

Egy hét múlva lehet újra beiratkozni

A sikertelenül vizsgázók ősszel próbálkozhatnak ismét. A következő vizsgaidőszakot augusztus-szeptemberben bonyolítják le.

Július 16. és 20. között zajlik az iratkozás, majd augusztus 20-21-én a román nyelv és irodalom szóbeli, ezt követi az anyanyelvi próba (augusztus 20-22.), aztán az idegen nyelv (augusztus 21-22.) és a digitális kompetenciákat felmérő vizsga (augusztus 23-24).

A román írásbelit augusztus 27-én, az anyanyelvit augusztus 28-án, a szakprofilnak megfelelő vizsgát 29-én, míg a választható tantárgyból augusztus 31-én írják meg a dolgozatot a diákok.

Szeptember 2-án függesztik ki az elsődleges eredményeket (16 óráig), míg óvást aznap 16 és 20 óra között lehet benyújtani. Szeptember 3-4-én javítják újra a dolgozatokat, és 5-én teszik közzé az eredményeket.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."