Rohadt sokat dolgozunk

Csúcstartóak vagyunk Európában a ledolgozott munkaórák számával, és az utolsók, ami a munkaszüneti napokat illeti.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Munkások
A legkevesebbet mi pihentünk tavaly
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. augusztus 17., 14:52
7 hozzászólás. 

A finnek egy hónappal többet pihennek, mint a romániai alkalmazottak, a franciák meg csak heti 36,5 órát dolgoznak hetente.

Romániában a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottaknak tavaly a leghosszabb munkahetük volt az egész Európai Unióban: 41,3 órát dolgoztunk egy hét alatt, akárcsak 2010-ben. A szabadnapok számát illetően pedig EU-s szinten az utolsó előttiek vagyunk, és Románia biztosítja a legkevesebb munkaszüneti napot hivatalos ünnepek alkalmával.

Az Európai Unióban egy átlagos munkahét

39,7 órából áll, míg az euróövezetben 39,5 órát tart. A ledolgozott munkaidő pedig egyetlen munkahelyen telik el, nincs második vagy kiegészítő állása az európaiaknak.

Románia után Luxemburgban (40,7 óra), Németországban (40,6 óra), Észtországban és Nagy-Britanniában (40,5 óra), Ausztriában és Bulgáriában (40,3 óra), Csehországban és Lengyelországban (40,2 óra) dolgoznak a legtöbbet - derül ki az Eurofound felméréséből.

A legkevesebb időt a finnek (37,8 óra) töltik a munkahelyükön, akik 3,5 órával dolgoznak kevesebbet a romániai alkalmazottaknál, ami évente 4,5 héttel rövidebb munkaidőt jelent.

A hazai kollektív munkaszerződésekben kiegyezett munkaidő 40 óra hetente, ez a maximum Európában, akárcsak Magyarországon, Észtországban, Lengyelországban, Litvániában, Lettországban, Szlovéniában, Bulgáriában, Görögországban, Luxemburgban és Máltán. Franciaország ilyen tekintetben az utolsó helyen áll az Európai Uniós listán 36,5 órával.

Az évi gályázás mellett alig tudunk pihenni

Románia az utolsó előtti abban a jegyzékben, ami a fizetett szabadnapok számát illeti. A hazai alkalmazottaknak 21 fizetett munkaszüneti nap jár. Az utolsó helyen álló országok törvénykezése 20 szabadnapot engedélyez, ezek nagyrésze Kelet-Európában található: Magyarország, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Szlovénia, Bulgária, Szlovákia, Ciprus és Belgium.

A németek, franciák és a dánok tavaly a leghosszabb szabadságot tölthették el, szám szerint 30 munkanapot vakációzhattak.

A romániai alkalmazottak pihentek tavaly a legkevesebb hivatalos munkaszüneti napon, akárcsak a hollandok. Mindkét országban 6 olyan ünnep volt, amely nem esett vasárnapra. Hollandiában 2010-ben mindössze 5 ilyen volt.

Azokban az országokban, ahol 20 fizetett szabadnapot kapnak a dolgozók, a hivatalos munkaszüneti napok száma 7 és 12 között mozog.

A szieszta országában, Spanyolországban van a legtöbb a hivatalos ünnepekből is: 14 napot lazíthatnak pluszban az ibériai félszigeten dolgozók, míg Máltán és Szlovákiában 12-t.

Az Eurofoundot az Európa Tanács hozta létre 1975-ben, hogy hozzájáruljon a jobb európai életszínvonal és munkakörülmények megtervezéséhez és megszervezéséhez.

manna.ro/uh.ro



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
attila78attila
2012-08-17 23:56:31
level
igen az egesz vilag tudja ,hogy menyit melozunk de megsem tesz senki semmit ,hogy napi 10 vagy 14 orat nedolgozunk. mindenkinek jo ez ugylacik persze a napi 12 orai munkautan csak 8 orat fizetnek sokhejen mert szerzodesben 8 ora all .en magam tapasztaltam hogy napi 10-12 orat ledolgoztam es a vegen csak ugyfizetekki mindha 8 orat dolgoztam volna.3-4 ora ajandekba ment a cegnek.
avatar
nakiakiraly
2012-08-18 11:14:59
válasz attila78attila-nak
Nem bírom megállni, hogy ne írjam le, hogy analfabéta vagy. Ez azt jelenti, hogy maximum szakmunkás lehetsz. Mint ilyen, aki napi 12 órát tud dolgozni, akkor az szezonmunkát jelent. Senki nem tud gyárban úgy dolgoztatni, hogy reggel 6-tól este 6-ig dolgoztasson. Mi van a váltással?
Aki dolgozott Németországban az tudja, hogy mit jelent a munkaidőben hatékonyan dolgozni. Az, hogy sokan 12 órán keresztül vigyáznak, hogy a lapát nehogy eldőljön, és ezt úgy teszik, hogy nekitámaszkodnak a helyett, hogy dolgoznának, még nem azt jelenti, hogy dolgoztak 12 órát. Persze, a jelenlévők kivételek.
Amerikát mindenki irigyli, de ott a szabadság 12-14 nap. Ott tényleg megdolgoznak a pénzükért az emberek. Itt mindenki csak sír, de nem látják, hogy mi a különbség.
http://www.eutanfolyam.hu/?sid=&m=14&l=6
avatar
vogul
2012-08-18 20:07:00
minőség!
Nem az számít, hogy hány órát dolgozol, hanem az, hogy ez idő alatt mit valósítasz meg. Amíg ez nem tudatosul a hitvány fejekben, addig nem is lesz előrehaladás.
Attila78, ha a munkád ilyen minőségű, mint a helyesírásod, akkor nyugodtan dolgozhatsz 14 órát naponta, az úgy sem ér többet, mint 8 órát (jobbik esetben).
avatar
mekkmester
2012-08-20 08:28:35
Smitt Pali sem tud helyesen írni, mégis olimpiai b
Miért kell Attila írás-tudását összehasonlítani a dolgozni-tudásával? Mi köze van a kettőnek egymáshoz? Bár illik legalább anyanyelven helyesen írni, attól még valaki lehet igazán jó szakember. És lelkiismeretes munkás is.
A cikk nem tér ki arra, hogy az adatok honnan vannak gyűjtve. Ha a munkaügyi hivatalok jelentése, akkor a valós adat legalább 20 százalékkal több. Mert sok helyen ott van az Attila által írt napi pár óra ajándék.... Na, meg sok helyen elfelejtik megadni augusztus 15-öt vagy pünkösd másodnapját is.
avatar
vogul
2012-08-20 12:25:05
re: Smitt Pali sem tud helyesen írni, mégis olimpi
avatar
mekkmester
Miért kell Attila írás-tudását összehasonlítani a dolgozni-tudásával? Mi köze van a kettőnek egymáshoz? Bár illik legalább anyanyelven helyesen írni, attól még valaki lehet igazán jó szakember. És lelkiismeretes munkás is.
A cikk nem tér ki arra, hogy az adatok honnan vannak gyűjtve. Ha a munkaügyi hivatalok jelentése, akkor a valós adat legalább 20 százalékkal több. Mert sok helyen ott van az Attila által írt napi pár óra ajándék.... Na, meg sok helyen elfelejtik megadni augusztus 15-öt vagy pünkösd másodnapját is.


Elvben igazad van, Attila lehet lelkiismeretes munkás, ezért is fogalmaztam feltételes módban. De nem is ezen volt a hangsúly, hanem a hatékonyságon.
Azért a helyesírás is mond valamit: hogy mennyire vagyunk igényesek saját magunkkal szemben. És ez egy lépésre van attól, hogy mennyire vagyunk igényesek a munkánkkal szemben.
avatar
nakiakiraly
2012-08-20 12:44:30
re: Smitt Pali sem tud helyesen írni, mégis olimpi
Amiért én szeretek sportolni, és esetleg tudok is, az még nem jelenti, hogy jó munkásember vagyok. Egy olimpikont együtt emlegetni egy analfabétával... hát ...
Az egyik egy világszervezet elismert tagja volt, míg a másik ... ilyeneket ír:
"egesz vilag tudja ,hogy menyit melozunk de megsem tesz senki semmit"
Mégis mit kellene tegyen? Ő mit tesz a világ számos részén levő rossz dolgok ellen?
Talán tett valamit a kínai szólásszabadságért, vagy hogy ne pusztítsák a szürkehátú gorillákat?
És akkor mi van, ha egyesek 12 órát dolgoznak? Akik Németországba mentek mezőgazdasági munkára és többet dolgoztak/dolgoznak mint 12 órát, azokkal ki foglalkozik? Lehet tanulni, és orvosnak menni. Most hiány van a Csíkszeredai kórháznál.
Ott aztán jól lehet keresni. Ha jó sok műszakot vállal és elég életet ment meg, akkor kezdő mentőorvosként az 1100 lejt is hazaviheti.
avatar
nakiakiraly
2012-08-20 14:27:07
rohad sokat mit csináltok?
Egyesek azért panaszkodnak, hogy rohadt sokat csinálnak valamit. Csak tudnám, hogy mit. Azt látom, hogy az útszélén egyesek két tehén mellett eltöltik a napjukat, és csodálkoznak, hogy semmijük sincs, hiszen egész nap "dolgoztak".
Hányszor történik meg, hogy az emberek nekifognak "dolgozni" és rájönnek, hogy a szerszám ami kellene az otthon maradt? Esetleg el kell szaladni, hogy "még valamit" vegyünk, mert az "éppen" nincs kéznél. Ilyenkor hatékonyságról nem lehet beszélni.
Ország GDP/fő (USD)
Románia 8 300 (/12 hónap= 2500Lej bruttó, ami 1775Lej kézbe -és ez átlag)
Magyarország 15 900
Hollandia 30 500
Norvégia 42 400
Most akkor lehet számolni, hogy hol dolgoznak sokat, vagy keveset. Aki tud olyan kőműves-szakembert, aki napi 12 órát dolgozik keményen, és megelégszik 1775 lejjel (80 lej naponta), az szóljon.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."