Drágul a kötelező gépjármű-biztosítás

A gépjármű-felelősségbiztosítás árának növekedése értelmetlenné teszi a bonus malus rendszert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

baleset
baleset
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 04., 09:35
1 hozzászólás. 


Mint ismeretes, jelenleg a „jól viselkedő” sofőrök, vagyis azok akik nem baleseteznek, 10% árengedményben részesülnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjából. Ám a biztosítás értéke idéntől átlagosan 50 százalékkal növekedik, ezért ez a bónusz elhanyagolhatóvá válik, illetve sok esetben teljesen értelmét veszti. Egy számítás szerint például ha egy biztosítás 500 lejbe kerül, a sofőrnél pedig semmilyen károkozást nem jegyeztek, a következő évre az engedménnyel csak 450 lejt kellene fizessen, ám a drágításnak köszönhetően 675 lej lesz a díja.

baleset

Mihail Tecău, a BCR biztosítóház igazgatója elmondta, a biztosítottak egy másik engedményben részesülnek, mely a felújított biztosítás esetén jár azoknak a sofőröknek, akik nem részesültek kártérítésben az elmúlt évben. Sorin Zaharescu, az Allianz Țiriac biztosító egyik igazgatója elmondta, Románia jelenleg egy átmeneti időszakban van, amikor is igyekszünk felzárkózni az Európai Unió által megszabott díjszabásokhoz. Hozzátette, a díjszabások megállapításakor figyelembe veszik a balesetek számát, mely sokat nőtt az utóbbi időben, a biztosítók költségei pedig sokkal nagyobbak az ilyen biztosítások esetén, mint maga a bevétel.

Ennek megfelelően minden 100 euró után - amit kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból bevételeznek - körülbelül 140-150 eurót költenek kártérítésre. Összesítve a számokat elmondható, hogy a biztosítók körülbelül 200-250 millió euró veszteséggel számolhatnak ebben a szektorban. Véleményük szerint egyébként ezt a biztosítást nem kell adóként vagy illetékként felfogni, hiszen azért fizetjük, hogy jóvátegyünk egy kárt, amit bűnösségünk esetén valószínűleg nem tudnánk kifizetni. A törvény is bünteti azokat, akik nem kötik meg a biztosítást, a pénzbüntetés értéke 1000 és 2000 lej között van megszabva, emellett pedig a jármű forgalmi engedélyét is bevonják a biztosítás megkötésééig.

Forrás: Evenimetnul Zilei


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ferrari71
2010-10-01 13:20:42
Sorin Zaharescu, az Allianz Țiriac biztosító egyik igazgatója elmondta, Románia jelenleg egy átmeneti időszakban van, amikor is igyekszünk felzárkózni az Európai Unió által megszabott díjszabásokhoz.

....persze,és a fizetések mikor kerülnek átmeneti időszakban,vagy azok most is átmeneti időszakban vannak,csak sajnos lefele mennek nagyon napról napra,egyéb pedig felfele napról napra. Már egyszer mikor lessz az,hogy a fizetések zárkódjanak fel az Európai Unió után.
És 50%-ot dráguljon a biztositás.Ezek tiszta hülyék.Csak kérdés,hogy meddig türi a nép ezt a sok drágitást.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."