3000 szociális gondozó marad állás nélkül

A 37%-os költségcsökkentés nyomán megközelítőleg 3000 szociális munkás veszíti el állását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

gondozas
gondozas
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 07., 09:49
0 hozzászólás. 


Jelenleg az országban körülbelül 32.000 ember dolgozik szociális munkásként, ideértve a gyerekekkel, fogyatékosokkal és idősekkel foglalkozókat is. Mihai Șeitan munkaügyi miniszter elmondása alapján az új kiadás-tervezet előírásai szerint közülük megközelítőleg háromezertől kénytelenek megválni. A fő ok a spórolás: a gyermekvédelemtől 26%-ot vesznek el, a fogyatékos-gondozástól 8-at, míg az idősek szociális gondozásának rendszerétől 3%-nyi állást szüntetnek meg.

gondozas

A miniszter hozzátette, a létszámcsökkentés mellett arra törekednek, hogy minél több szakember kerüljön az ilyen intézetekbe, így szeretnék elérni, hogy az alkalmazottak 60 százaléka rendelkezzen szakirányú végzettséggel a nappali foglalkozást biztosító létesítményekben. Ez a szám 80 százalékra változik a rezidenciális, vagyis otthont is biztosító intézmények esetén. Az elbocsátásokra vonatkozó kormányrendelet várhatóan öt napon belül jelenik meg, ekkor el is kezdik a folyamatot, ami nem egyszerre, hanem több szakaszban fog lezajlani.

Az új rendelkezés megszabja az egy személyre fordítandó összeg maximumát is, így például egy gondozásban levő egészséges gyerekre 20.896 lej jut évente, míg a fogyatékkal élők 24.452 lejt kapnak. A HIV/AIDS-fertőzötteknek valamivel több jár, pontosabban 28.567 lej. A fogyatékos felnőttek gondozói központjában az éves juttatás 23.164 lej, míg például az idősek otthonában 16.926 lej jut egy főnek évente.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."