Ismét diszkriminált a vásárhelyi polgármester

Diszkriminációért 8000 lejes bírságot szabott ki Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesterre szerdai ülésén az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Dorin Florea
Dorin Florea
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 06., 07:17
1 hozzászólás. 

A polgármester nem gondoskodott a marosvásárhelyi iskolák kétnyelvű feliratozásáról.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke elmondta: a hatóság korábban csak figyelmeztetésben részesítette a polgármestert a magyar nyelvű feliratok hiányáért, és csak azt követően szabott ki pénzbírságot, hogy az elöljáró nem tett eleget a CNCD felszólításának.

Hozzátette: mindkét esetben a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) emelet panaszt Florea ellen a diszkriminációellenes hatóságnál.

A CNCD a magyar feliratok hiánya miatt már 2011-ben figyelmeztetésben részesített négy marosvásárhelyi kétnyelvű tanintézményt, ugyancsak a CEMO panasza nyomán.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezete novemberben közleményben tudatta, hogy megkezdődött az egységesített, kétnyelvű feliratok kifüggesztése a város több oktatási intézményének homlokzatára a helyi tanács 2013 január 31. határozata alapján.

Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója az MTI-nek megerősítette: öt-hat iskolán valóban megjelentek a magyar feliratok, és abban reménykedett, hogy visszavonhatják a diszkriminációellenes tanácshoz intézett panaszt, de a folyamat elakadt.

Hozzátette, több mint tíz éve jogszabály kötelezi a jelentős kisebbségi lakossággal rendelkező településeket intézményeik kétnyelvű feliratozására, de a marosvásárhelyi iskoláknál ezt azóta sem sikerült érvényesíteni.

"Románia kitűnőnek véli kisebbségpolitikáját, úgyhogy a valóságnak is ezt kellene tükröznie. A törvényes kötelezettségen túl a kétnyelvűség az esélyegyenlőség, a kölcsönös tisztelet kifejezője is. Ez egy nagyon régi mulasztás, ami miatt nemcsak a magyar gyerekek jogai sérülnek, de személyiségfejlődésüket is befolyásolja: a magyar feliratok kiszorulása a nyilvános térből a magyar tanulókban kisebbrendűségi, a románokban pedig felsőbbrendűségi tudatot alakít ki" - magyarázta a civil szervezet vezetője.

A polgármester megtámadhatja a bíróságon a diszkriminációellenes hatóság határozatát. A CNCD elnöke korábban rámutatott: Marosvásárhely polgármestere eddig a tanáccsal szemben indított valamennyi hasonló perét elvesztette.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2014-02-06 12:32:02
Hamarabb kellett volna lépni... most már lassan késő...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."