Döntött a szenátus: lesz vásárhelyi katolikus gimnázium

Megszavazták az iskola létrejöttét, ezzel pont került egy régóta húzódó ügy végére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

katolikusgimnaziummarosvasarhely
A parlament hozta létre
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. február 07., 12:51
0 hozzászólás. 

Döntő házként tárgyalta szerdai ülésén a szenátus a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot, miután a képviselőház első fórumként múlt év decemberében már elfogadta azt. A ház tanügyi bizottsága - módosító javaslatok megfogalmazása mellett - pozitívan véleményezte a tervezetet.

A törvénytervezet a szavazásnál 71 igen és 20 nem szavazatot kapott, 4-en pedig tartózkodtak.

Az elfogadott szöveg értelmében a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum részleges kettéosztásának eredményeként, az országos oktatási rendszer keretében létrehozzák a magyar tannyelvű II Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumot, amelynek Marosvásárhelyen lesz a székhelye. A jogszabály elfogadásától számított harminc napon belül a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak fel kell vennie a líceumot a város iskolahálózatába, amelynek a 2018 - 2019-es tanévtől kezdődően lesz része.

Most már Klaus Iohannis elnökön a sor, hogy kihirdesse a törvényt, ami az iskola újraalapításának utolsó lépését jelenti. Az RMDSZ közleményében az is benne van, hogy a tanintézményt csak az szüntetheti meg, aki létrehozta, tehát kizárólag a parlament.

„A szerdai döntés jó hír a magyar közösségnek, a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye" – mondta a szenátusi szavazást követően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."