Kultúra » Színház

A sírásó szomorúsága a migránsok kérdésében

Ha nem írtam volna le a migráns szót a címben, lehet, hogy rá sem kattintanának erre a cikkre. Vagy el se mennének az előadásra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

migransoook2
Fotó: Tomcsa Sándor Színház
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. november 21., 15:41
1 hozzászólás. 

Persze nálunk nincsenek migránsok, ezzel be lehet takarózni, mert „ide nem jönnek" s ezért nem is kell, hogy érdekeljen az előadás, mert hát annyi minden más dolog, baj van. Például ott vannak a most már havas utak meg a „zemberek", hogy milyen rosszak és mocskok és önzők. A migránsok is azok, ugye, de hát minek kell belőlük előadást csinálni, hát még röhögni se lehet. S ott kiabálnak a közönségnek, azt mondják.

Matei Vișniec darabja, a Migránsoook tényleg felkavaró, nem csoda, hogy a színészek között voltak olyanok, akik elsírták magukat az első olvasópróbákon. Ezt a szeptemberi dráMa fesztivál egyik közönségtalálkozóján hallottuk, ahol a szerző is jelen volt – azt pedig ő mondta el, hogy nagyon-nagyon tetszett neki Zakariás Zalán rendezése. Az az előadás volt a második, múlt héten pedig megkezdődtek a bérletes előadások, illetve szombaton egy szabadelőadás is volt – ennek az elejét élőben közvetítették, ami itt újranézhető.

Egy ilyen bevezető után az ember a székhez szegeződik, hiszen egymás után sorjáznak a témára írt jelenetek – a technika, a telefonok többször is előkerülnek a jelenetek alatt, amiből kettőt, a két legkegyetlenebbet emelném ki. Nem azért, hogy sokkoljak, hanem azért, hogy érzékeltessem a darab keménységét.

Az egyik a hajóról leszállók tragédiája. Egy menekülteket szállító hajón vagyunk, amikor az embercsempészek főnöke szól, hogy tizenhárom ember nem fizetett, de felment a hajóra, így életveszélybe sodorta a többi százat – bele kell ugraniuk a tengerbe. A vízbe ugrók látványa nagyon sokkoló.

migransok1aMint ahogy sokkoló a halott unokáját kereső nagymama és az olasz sírásó tolmáccsal zajló párbeszéde is. A legszívbemarkolóbb talán az, amikor a halottakról, a tenger által partra vetett névtelen holttestekről beszél az az egyszerű ember, aki fizikailag is szembesül velük. Közben ruhákat tereget a nézőtér székeire, egyszerre nagyon emberi, flegma és elutasító. De az kétségtelen, hogy mélyen megérinti az, amit nap mint nap lát. Ugye háborúban is sokan jártak, de a fronton a hullatakarítást csak kevesen végzik el.

migransoook1A züllöttnek tartott Európa paródiája egy nagy éjszakai show transzvesztitákkal, divatbemutatóval, hulladékból készült ruhákkal – sejtjük, hogy ez nem feltétlenül a szerzőnek a véleménye, de hogy nagyon sokan már csak ennek látják a vén kontinenst, az egészen biztos. És nem feltétlenül jó az, hogy szinte semmiben, még egymásban, egymásnak sem hiszünk. Mint ahogy a tévéképernyőnek sem, ami a színpad fölé van felfüggesztve.

migransok1cA vége pedig egyszerű és nagyon őszinte: a színészek szembeülnek a nézőkkel és rövid eszmefuttatásokat tesznek arról, hogy mi is vár, mi várhat ránk – a szerző azonban nem erőlteti senkire sem rá azt, amit ő gondol a témáról, csak sugall, csak sejtet. Közhely, hogy a jövőt nem látjuk, de azért fogalmunk lehet róla.

Főleg a menekültkérdés ügyében, ami igazából két és fél éve robbant be a Kárpát-medencei köztudatba és azóta is ott van. Lecserélődtek a kifejezések (ez a darabba is szenzációsan be van építve, a politikus és a tanácsadója párbeszédébe), hiszen az illegális bevándorlót és a menekültet ma alig használjuk, helyette majdhogynem kötelező az a szó, hogy migráns.

Pedig mindannyian azok vagyunk valahol – egyesek annyi különbséggel, hogy évek, évtizedek múltán sem ismerik be.

A Migránsoook című előadást ma, holnap és jövő héten is játssza a társulat, ajánlott követni a honlapjukat vagy Facebook-oldalukat. És tessék szembenézni a valóssággal, ami a színpadon és a nézőtéren egyaránt van.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2017-11-22 21:58:20
Orbán megmondta, hogy migráncs, akkor migráncs.
Fenyegetik a magyar életteret, elveszik a magyar emberek munkáját, megerőszakolják a lányokat, mecsetet építenek Udvarhelyen, betiltják a disznóhúst, mindenkinek naponta ötször kell Mekka felé fordulni.
Már itt állnak lóháton a vereckei szorosban.
A migráncsok nyílaitól ments meg Uram minket!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."