Vona Gábor nyílt levelet írt Băsescunak és Pontának

Nyílt levélben fordult a Jobbik elnöke Románia elnökéhez és miniszterelnökéhez a nem kívánatos személlyé nyilvánításával kapcsolatos eljárás ügyében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Vona Gábor
Vona Gábor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 13., 13:56
3 hozzászólás. 

Vona Gábor a Traian Băsescunak és Victor Pontának írt levelében azt írta: a politikusokat vagy félretájékoztatták, vagy egy "alacsony szintű és magyarellenes politikai játékot játszanak".

Victor Ponta miniszterelnök szerdán, a kormányülés végén nyilatkozott arról, hogy a belügyminisztérium már kedden előkészítette a Vona Gábor nem kívánatos személlyé nyilvánítására vonatkozó eljárás elindítását, és ha Băsescu engedélyezi, akár már szerdán elkezdődhet a folyamat.

Băsescu szerda este közölte, hogy még nem volt ideje megnézni a kormánytól érkezett átiratot, de megígérte, hogy tanulmányozni fogja, és a nyilvánosság előtt választ ad.

Vona Gábor a levelében - amelyet csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott - felidézte, milyen indokkal vetették fel Romániából való kitiltását: a március 10-i marosvásárhelyi Székely Szabadság Napján tanúsított szélsőséges viselkedését hozták fel.

Ahogy levelében fogalmazott, annyit tett, hogy csendben és békésen felvonult Marosvásárhelyen, majd felvetette: mi lesz a rendezvényen résztvevő több ezer emberrel, a belga, katalán és baszk vezetőkkel, akik gyújtó hangú beszédeket is mondtak.

Vona Gábor szerint a rendezvény végig méltósággal és békésen zajlott, de a végén egy tucat tüntető és a rendőrség között kisebb dulakodás alakult ki. A Jobbik elnöke hatalmas hazugságnak ítélte az erről szóló híradások azon elemét, miszerint a Jobbik és a Gárda tagjai okoztak incidenst.

Azt írta: a Jobbik és a Gárda minden tagja végig békésen, a szabályokat betartva és a szervezők kérésének megfelelően pártzászlók nélkül vonult. Hozzátette: mindezt Corneliu Grosu, megyei prefektus is megerősítette.

"Amennyiben Önöknek azzal van a bajuk, hogy én és a pártom következetesen, minden körülmények között kiáll a székely magyar autonómia ügye mellett, akkor azt mondják ki őszintén!" - szólította fel levelében Románia elnökét és miniszterelnökét.

Ismertette azt is: programja a közép-kelet-európai nemzetek összefogásáról, történelmi szövetségéről szól. Kitért arra is: tiszteli a románságot. "Ha Önök is tisztelik a magyarságot, nem kell félniük a székely autonómiától" - írta.

Szerinte az autonómia által nemcsak a székelység erősödik, hanem az egész kelet-közép-európai régió, így Románia is.

Levelét úgy zárta: "kívánom, hogy legyen Önökben kellő nagyság, hogy a mindennapi politikai küzdelmek mocsarából ki tudjanak emelkedni. Hogy közös sorsunkat ne áldozzák fel egy tál lencséért."

mti



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2014-03-13 21:13:09
A fasizmus 70 év után nem a hátsó ajtón oson vissza.
avatar
lala
2014-03-13 22:44:12
szanalmas vagy, csakugy, mint aminap, juda... azaz jutacs!
avatar
jutacs
2014-03-14 19:42:06
Én úgy tudtam, a székelyek nem fasiszták.
Lehet, hogy maradi vagyok ezzel a véleményemmel.
Vona Gábor természetesen fasiszta, gondolom senki nem vitatja.
Most milyen eszme köti össze a kettöt, Jobbik és székelység?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."