Székelyföldön járt Magyarország elnöke

Forradalmi emlékhelyeket keresett fel Székelyföldön Áder János magyar köztársasági elnök. Udvarhelyen nem volt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Áder János
Áder János és felesége
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 19., 08:26
0 hozzászólás. 

Elsősorban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc székelyföldi emlékhelyeit látogatta meg nem hivatalos erdélyi látogatása második napján, kedden Áder János köztársasági elnök.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke és Vargha Mihály múzeumigazgató vezette végig az államfőt a forradalmat idéző állandó és időszakos kiállításon. Áder János megtekintette az egyetlen épen megmaradt ágyút a Gábor Áron által öntött mintegy hetven ágyú közül. A székelyföldi templomok harangjaiból öntött ágyúkkal a háromszéki székelyek eredményesen fordultak szembe az osztrák császári és az orosz cári seregekkel.

A köztársasági elnök Felsőcsernátonban a Haszmann Pál múzeum gyűjteményét tekintette meg.

Kézdivásárhelyen mintegy négyszázan várták Áder Jánost a város főterén, ahol megkoszorúzta Gábor Áron egészalakos szobrát. A köztársasági elnök rögtönzött beszédében köszönetet mondott azért, hogy ápolják a forradalom hőseinek emlékét.

Hozzátette, bár a forradalom és a szabadságharc elbukott, a hősök áldozata nem volt hiábavaló, hiszen 18 évvel később a kiegyezés által a forradalom szinte valamennyi célja valóra vált.

A nyergestetői csata emlékhelyén is mintegy százötven ember várta a köztársasági elnököt. Az 1849. augusztus elsején zajlott csata a székelység önvédelmi harcának egyik kiemelkedő jelképe. Áder János kopjafát állított a csatában elesett hősök közös sírján.

Újságírói kérdésre az elnök kifejtette, hogy az 1848-49-es emlékhelyek lehetőséget teremtenek a magyarországiak és a Székelyföldön élők számára a közös történelmi múlt ápolására.

"A mindenkori köztársasági elnöknek alkotmányos kötelessége, hogy személyén keresztül is, hivatalán keresztül is kifejezze a nemzet egységét" - tette hozzá Áder János.

A köztársasági elnök a Csíkszereda szomszédságában fekvő Madéfalván megkoszorúzta a 250 évvel ezelőtti vérengzés emlékművét. 1764-ben a császári erők azt torolták meg Madéfalván, hogy a székelyek nem fogadták el Mária Terézia császárnőnek a kiváltságaikat megszüntető rendelkezéseit.

Áder János és felesége, Hercegh Anita a látogatás minden helyszínén szóba elegyedett a köszöntésére összegyűlt emberekkel.

A köztársasági elnök kedd este még ellátogat Gyergyószentmiklósra is, az utazás szerdán Kolozs megyében folytatódik.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."