Meghalt egy román katona Afganisztánban

Életét vesztette a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy román katonája, öt társa pedig megsebesült vasárnap Afganisztánban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Afganisztán
Afganisztán
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 31., 06:18
0 hozzászólás. 

Járművüket házilag gyártott pokolgépes támadás érte - közölte a védelmi minisztérium.

A román alakulat a Kabul-Kandahár úton, az afgán biztonsági erőkkel közös járőrözésben vett részt a pakisztáni határ közelében fekvő Zábul tartományban. Mircea Dușa védelmi miniszter tájékoztatása szerint egy amerikai gyártmányú Humvee páncélos járművet robbantottak fel a támadók: a járműben lévő katonák a másfél hónapja Afganisztánban szolgáló krajovai katonai egység tagjai.

A sebesülteket mentőhelikopter vitte a kandahári kórházba, a nap folyamán pedig egy katonai repülőgépet küldenek értük, hogy hazavigye őket Romániába.

Az utóbbi két évtizedben 26 román katona vesztette életét külföldön (elsősorban az afganisztáni nemzetközi katonai erőben - ISAF) vállalt feladatok teljesítése közben.

Idén 1300 román katona vállal szerepet a külföldi békemissziókban, és a román belügyminisztérium is csaknem 800 rendőrrel és csendőrrel vesz részt a NATO, az Európai Unió, az EBESZ vagy az ENSZ égisze alatt szervezett missziókban. Bukarest több ízben hangsúlyozta, hogy Románia nem csak "fogyasztója", hanem "szolgáltatója" is a biztonságnak azokban a katonai-politikai szövetségekben, amelyeknek tagja.

Románia a napokban ünnepli NATO-tagságának tízedik évfordulóját. Ioan Mircea Pascu volt védelmi miniszter a vasárnapi támadásról azt mondta: Románia emberéletekkel is megfizeti az árát annak, hogy biztonságban legyen, miközben határai mellett Oroszország agressziót követ el egy szuverén ország területi épsége ellen.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."