Nem tudni meglesz-e a Fidesz kétharmada

98,39 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz-KDNP megnyerte a magyarországi választásokat, 44,46 százalékkal vezet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Orbán Viktor
Orbán Viktor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 07., 08:19
0 hozzászólás. 

Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP baloldali összefogás 26, míg a Jobbik 20,59 százalékkal rendelkezik. Az LMP átlépte a parlamenti küszöböt: 5,27 százalékon áll.

Noha vasárnap este kilenc körül az utolsó szavazókörök is bezártak, és eldőlt, hogy a Fidesz újabb négy évre felhatalmazást kapott a kormányzásra, egy igen fontos kérdés még napokig megválaszolatlan marad. Nem lehet tudni, hogy – támogatottsága jelentős csökkenése ellenére – továbbra is kétharmados többsége lesz-e a kormánypártnak – írja az index.hu.

Egy budapesti választókerületben nagyon szoros az állás, az átszavazók miatt csak napok múlva lehet végeredmény. Itt a fideszes jelölt, Kucsák László mindössze húsz szavazattal vezet, így az állás még fordulhat: ha megtörténik, és a baloldal jelöltje, Kunhalmi Ágnes visszaveszi a vezetést, úgy nem lesz meg a kétharmados többsége a kormánypártnak.

A levélben leadott szavazatokat tekintve a Fidesz-KDNP 94,9 százalékos támogatottságot tud maga mögött a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Bár jelenleg mindnenki egy szavazókört figyel, akár a határon túlról érkezett voksok is sorsdöntőek lehetnek a kétharmados többséget tekintve.

Fennakadás nélkül, békésén zajlott a voksolás az országgyűlési választáson vasárnap az MTI által megkérdezett magyar külképviseleteken.

A romániai külképviseleteken helyi idő szerint 19 órakor bezártak a szavazóhelyiségek: a részvétel mindenütt meghaladta a 80 százalékot.

A csíkszeredai főkonzulátuson 1002 magyarországi állandó lakhellyel rendelkező állampolgár kérte előzőleg a külképviseleti névjegyzékbe vételét: közülük 810-en adták le szavazatukat - közölte az MTI-vel Zsigmond Barna főkonzul. Négyen román nemzetiségi listára szavaztak, ezek a szavazólapok kétnyelvűek voltak.

Kolozsváron 459 szavazót vártak vasárnap a főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiségbe, közülük 372-en voksoltak, ami 81 százalékos részvételt jelent - közölte Magdó János főkonzul.

A bukaresti magyar nagykövetségen 110 magyarországi lakos vetette fel magát a külképviseleti névjegyzékbe, közülük 105-en adták le szavazatukat - tájékoztatta az MTI-t Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete.

Hozzátette: a Romániában leadott voksokat minden külképviseletről az ott dolgozó választási bizottság munkatársai viszik Magyarországra, a szavazatszámlálásra pedig Budapesten kerül sor.

A külképviseletek vezetői elmondták: mindenütt folyamatosan érkeztek még levélszavazatok is a külhoni magyar állampolgárok részéről. A csíkszeredai főkonzulátuson adták le a legtöbb választási levélcsomagot - összesen 62.669-et,- ezek közül több mint kétezret a szavazás napján hoztak be a külképviseletre.

Vasárnap viszont a kolozsvári főkonzulátusra hozták be a legtöbb levélszavazatot - mintegy ötezret - így összesen 27 ezer külhoni voksot juttatnak el az erdélyi városból a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A levélszavazatok diplomáciai futárpostával érkeznek az NVI-hez. Zsigmond Barna csíkszeredai főkonzul kiemelte: a román hatóságok példásan viszonyultak a külképviseleten zajló választáshoz, amiért köszönet illeti őket.

uh.ro/hírösszefoglaló



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."