2019-ben vezetnék be az eurót nálunk?

Románia 2019-ben akarja bevezetni az eurót - jelentette ki a szerdai kormányülés elején Victor Ponta miniszterelnök. A Mediafax nem így tudja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Euro-uh
Euró
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 30., 15:21
1 hozzászólás. 

A Mediafax hírügynökség azonban úgy értesült: ezt a céldátumot nem fogja tartalmazni az Európai Bizottságnak küldendő román konvergenciaprogram.

"Fontos, hogy gazdasági eredményeink tartósaknak bizonyuljanak, és teljesítsük vállalt kötelezettségeinket, hogy Románia is elérje az Európai Unió gazdasági szabványait, és 2019-ben megvalósíthassuk kitűzött célunkat, az euró bevezetését" - mondta a kormányfő.

A Mediafax felidézte: évértékelő sajtóértekezletén Ponta februárban úgy fogalmazott, Románia akár "holnap is bevezethetné az eurót", mert teljesítette a konvergenciakritériumokat, de a gazdaság versenyképessége még nem teszi lehetővé az euróövezeti csatlakozást.

2012 végéig a román vezetők még azt hangoztatták, hogy az ország 2015-ig vezeti be a közös fizetőeszközt, néhány hónappal később Traian Băsescu államfő már 2017-et emlegetett.

A Mediafaxnak nyilatkozó, meg nem nevezett kormányzati forrás szerint Románia a 2019-es céldátumra sem fog kötelezettséget vállalni: a Ponta-kabinet által előkészített idei jelentésben csak annyi szerepel, hogy az ország a konvergenciakritériumok "névleges és valós" teljesülése pillanatában fogja bevezetni az eurót.

A kormányfő által korábban közölt adatok szerint a gazdaság tavaly 3,5 százalékkal bővült, az éves infláció 1,55 százalékra lassult, a jegybank pedig 3,5 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az államháztartási hiány tavaly a GDP 2,5 százalékát tette ki, a román államadósság a GDP 40 százalékára tehető, a munkanélküliség 7 százalék körüli.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2014-04-30 17:31:42
ajro
Bevezetik az eurot 2019. majus 60-ban...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."