Vége a válságnak, nem kötünk újabb hitelmegállapodást

Bukarest nem köt 2015. után újabb hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki Liviu Voinea, költségvetésért felelős miniszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Liviu Voinea
Liviu Voinea
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 20., 12:39
0 hozzászólás. 

A tárcavezetőt a közszolgálati rádió idézte kedden. Voinea kifejtette, hogy Romániának nincs szüksége újabb többoldalú, nemzetközi hitelmegállapodásra, amelyből 2009. óta hármat is kötött az IMF-fel, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal. Voinea szerint ezzel Románia azt a jelzést adja, hogy gazdasága megerősödött.

A miniszter felidézte, hogy Bukarest 2009-ben 20 milliárd euró értékű, kétéves futamidejű készenléti hitelmegállapodást kötött az IMF szervezésében, majd 2011-ben 5 milliárd euró értékű, elővigyázatossági hitelszerződésben állapodott meg. Voinea kiemelte, hogy Románia ez utóbbi kölcsönt nem használta el, mint ahogy a tavaly megkötött és 2015-ig érvényes, szintén elővigyázatossági típusú hitelmegállapodásban szereplő 4 milliárd euróból sem használ fel pénzt.

"A válságnak vége, miért lenne szükség egy újabb hitelmegállapodásra? A mostani szerződés az IMF-fel és az Európai Bizottsággal minden bizonnyal az utolsó volt " - szögezte le Liviu Voinea.

A román gazdaságot erőteljesen sújtotta a 2008-ban kirobbanó nemzetközi gazdasági válság, ezért folyamodott Bukarest 2009-ben hitelhez. 2010-ben széleskörű megszorítási intézkedéscsomag keretében ideiglenesen 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazotti béreket, az áruforgalmi adót 19 százalékról 24 százalékra emelték, amely jelenleg is ezen a szinten van.

Romániának tavaly 3,5 százalékkal nőtt a gazdasága, az idei első negyedévben 3,8 százalékos gyorsulást jegyeztek, ami éves szinten a legnagyobb növekedési ütem volt az Európai Unióban. Az idei évre a román hatóságok 2,2 százalékos GDP-bővülésre számítanak, de az első negyedévi, várakozáson felüli növekedés után egyes becslések szerint akár a 4 százalékot is elérheti a növekedés 2014-ben az előző évihez képest.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."