Folytatják az állami vállalatok privatizációját

Idén is folytatják az állami vállalatok kisebbségi részvénypakettjének eladását - derült ki kedden Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozatából.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor-Ponta-ujj
Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 18., 07:14
0 hozzászólás. 

A kormányfő elmondta, hogy a Hidroelectrica energiavállalat 25 százalékos részvénypakettjét bocsátják áruba. Jelenleg a vállalat fizetésképtelenségi eljárás alatt áll, és Ponta reméli, hogy júniusban megszűnik ez az állapot. Reményei szerint a hátrányos szerződéseitől megtisztított vállalat hatalmas profittal várhatja a privatizációt. A Hidroelectrica 2012-ben kérte a csődvédelmi eljárást, miután csaknem egymilliárd eurós adósságot halmozott fel.

A Hidroelectrica a legnagyobb román energiacég, amely 6 400 megawatt névleges teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi. Részvényeinek 80 százaléka az állam, 20 százaléka pedig a Proprietatea befektetési alap tulajdonában van.

Ponta az idei privatizációs tervek közé sorolta a Fekete-tenger parti konstancai kikötőt működtető Portul Constanța, valamint a bukaresti Otopeni és Băneasa repülőtereket működtető Aeroporturi București vállalatok legkevesebb 15 százalékos részvénycsomagjának az eladását is.

Tavaly a kormány a legnagyobb áramszolgáltatónak számító Electrica 51 százalékos többségi részvénycsomagját vitte tőzsdére. 2013-ban a Romgaz gázkitermelő vállalat részvényeinek 15 százalékát adta el. Ponta úgy értékelte, hogy ezek a privatizációk hasznosak voltak mind a vállalatok, mind az állami költségvetés számára.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződések fejében vállalta az állami vállalatok privatizációját. A jelenleg hatályban lévő elővigyázatossági típusú szerződés szeptemberben jár le, és Romániának nem áll szándékában újat kötni.

Bukarest az IMF által biztosított rugalmas hitelvonalban érdekelt, de egyelőre kérdéses, hogy Románia lezárja-e sikeresen a jelenlegi szerződést, hiszen a washingtoni pénzintézet által irányított két legutóbbi felülvizsgálati látogatás eredménytelenül végződött, miután Bukarest és az IMF nem tudott megállapodni bizonyos feltételekben.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."