Egy kis választási matek

Íme néhány adat arról, hogy kiket és hogyan exportálhatunk a következő 5 évre Brüsszelbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

szavazas2
Csillagösvény Európába
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MEDIAFAX
2014. május 25., 11:22
0 hozzászólás. 

Tizenöt politikai alakulat összesen 572 jelöltet állított elő a május 25-én zajló, Romániában harmadszor megszervezett európai parlamenti választásokra. A szavazólapok utolsó oldalain a nyolc független jelölt neve szerepel. Közülük választjuk ma ki azt a 32-t, aki az EP-ben Romániát képviseli.

A pártok sorrendje a szavazócédulán a következő: PDL, PMP, RMDSZ, PSD-UNPR-PC választási szövetség, PNL, PRM, Mezőgazdászok Országos Szövetsége, Társadalmi Igazságosság Pártja, Új Köztársaság Párt, Zöld Párt, Polgári Erő, Román Öko Párt, PAS, PNȚCD és PPDD.

A független jelöltek névsora: Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu és Valentin Eugen Dăeanu.

A vasárnapi választások alkalmából 18.532 belföldi és 190 külföldi szavazókörzetet hoztak létre, összesen 18.226.995 szavazásra jogosult román állampolgár van. 41 romániai lakhellyel rendelkező külföldi jelezte, hogy romániai EP-képviselőjelöltekre szándékszik szavazni.

A körzetek reggel 7 és 21 óra között fogadják a szavazásra jogosultakat, akik bárhol voksolhatnak, ám ha állandó lakhelyükön tartózkodnak, akkor a településen kijelölt szavazókörzetben kell megjelenniük. Érvényes személyazonossági igazolvány, turista- vagy diplomataútlevél, ideiglenes személyi igazolvány, katonai iskolák hallgatóinak katonakönyv felmutatása szükséges. A szavazóbiztosoknak kötelező  "Votat" feliratú pecsétet elhelyezniük a személyi igazolvány hátoldalán.

A Központi Választási Iroda (BEC) 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 és 22.30 órakor közöl részvételi adatokat. Az EP-képviselőket titkos, általános, független, közvetlen stb. szavazással választjuk ki 5 éves mandátumra.

Hargita megyében 800 belügyminisztériumi alkalmazott felügyeli a szavazás rendjét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."