Pert nyert az aprópénzes aktivista

Érvénytelenítette a bíróság azt a jegyzőkönyvet, amellyel Lakó Péterfi Tünde civil aktivistát bírságolta meg a marosvásárhelyi helyi rendőrség piaci kétnyelvű árcédulák osztogatásáért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Aprópénz
Korábban
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 04., 12:14
0 hozzászólás. 

Az ügy azáltal kapott korábban széles sajtónyilvánosságot, hogy - miután az aktivista bejelentette, aprópénzzel kívánja kifizetni a bírságot - egész Erdélyben gyűjteni kezdték számára az egy-, öt- és tízbanisokat.

A Marosvásárhelyi Bíróság a honlapján ismertetett csütörtöki alapfokú ítéletben semmisnek nyilvánította a bírságolási jegyzőkönyvet, és elrendelte a bírság és a perköltségek megtérítését.

"Ez a megnyert ügy legfőképpen arra mutat rá, hogy az egyszerű embernek is érdemes kiállni az igaza mellett, hiszen van lehetőség rá, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Esetleges félelmünket tegyük félre, és harcoljunk a jogainkért. Ne hagyjuk, hogy bármely hivatal visszaéljen a hatalmával" - fogalmazta meg a történet tanulságait blogján Lakó Péterfi Tünde.

A tavaly októberben kiszabott 1 500 lejes bírság példátlan szolidaritást váltott ki a magyar közösségben. Egész Erdélyben gyűjtötték az aprópénzt, amelyikből egy tonnát meghaladó mennyiség gyűlt. Az aktivista által szervezett pénzszámlálási kalákán több mint ötven önkéntes öt órán keresztül számolta a pénzt, mely a kiszabott birság többszörösét tette ki.

Az összegyűlt 8420 lejből Lakó Péterfi Tünde kifizette a kiszabott bírság felét, ugyanakkor a jegyzőkönyv érvénytelenítését kérte a bíróságon. Azt nyilatkozta, hogy a fennmaradó összeget az anyanyelvhasználat támogatására fordítják.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrségnek több intézkedése váltott ki megütközést az erdélyi magyar közösségben. A rendőrség tavaly december 20-án a reklámzászlókra vonatkozó törvényre hivatkozva rótt ki 30 ezer lejes bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezetére, amiért az a korábbi felszólítás ellenére sem távolította el székházáról a székely zászlót.

2012 februárjában hat helyi rendőr vezetett el és bírságolt meg egy szülőt, aki a gyermeke román és magyar tannyelvű iskolájában magyar nyelvű dokumentumot próbált iktatni.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."