Vádat emeltek a Băsescu testvére ellen

Befolyással való üzérkedés gyanújával vádat emelt hétfőn a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Mircea Băsescu, az államfő testvére ellen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Mircea-Basescu
Mircea Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 15., 09:38
0 hozzászólás. 

Az államelnök öccsét június 20-án helyezték előzetes letartóztatásba. A DNA szerint egy hírhedt bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el negyedmillió euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon az akkor előzetes letartóztatásban lévő Anghel börtönből való szabadon engedéséért, vagy enyhébb börtönbüntetés kieszközléséért.

Anghelt májusban ítélték el gyilkossági kísérletért csaknem kilenc év szabadságvesztésre. A vádhatóság szerint a család tavaly visszakövetelte, és részben visszakapta a csúszópénzt Mircea Băsescutól, miután Anghelt első fokon elítélték.

Az elnök testvérének kapcsolata az Anghel családdal nem új keletű: 2010-ben Mircea Băsescu keresztelte meg Sandu Anghel unokáját.

A román lapok tudni vélik, hogy Traian Băsescu és felesége is találkozott már az Anghel családdal, amikor 2009-ben részt vettek a Costești roma-fesztiválon.

Utóbb kiderült: Sandu Anghel ellen mintegy száz olyan feljelentést tettek az évek során különböző sértettek, amelyeket - többnyire a feljelentés visszavonása után - vádemelés nélkül zártak le az ügyészek.

A román bírák és ügyészek szakmai szervezete most kivizsgálást rendelt el azok ellen az ügyészek ellen, akik az alvilági vezetőként elhíresült Sandu Anghel priuszát évekig tisztán tartották.

A parlament júniusban lemondásra szólította fel Băsescut az államelnöki hivatal tekintélyének helyreállítása érdekében, de Băsescu ezt megtagadta, elhatárolódott testvére ügyétől, amelyre elmondása szerint a titkosszolgálatok sem figyelmeztették.

Később kifejtette: legszívesebben valóban lemondott volna, de azért nem tette, mert megítélése szerint akkor semmi esélye nem maradt volna a jobboldalnak, hogy legyőzze Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt a novemberi államelnök-választáson, amelyen ő maga már nem indulhat újabb mandátumért.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."