Új magyar gimnázium indulhat Vásárhelyen

Megszavazta a marosvásárhelyi városi tanács a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium megalapítását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Az egykori Római Katolikus Főgimnázium fotó: visitmures.ro
Az egykori Római Katolikus Főgimnázium fotó: visitmures.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2014. július 30., 10:49
0 hozzászólás. 

Az önkormányzat kétharmados többséggel fogadta el az új magyar tannyelvű katolikus iskoláról szóló határozatot, amelyet a helyi román pártok sokáig elleneztek – mondta Peti András, RMDSZ-es alpolgármester a Transindexnek. Az RMDSZ-nek a Demokrata Liberális Párttal (PDL) kötött politikai alku nyomán sikerült megszereznie a közgyűlésben a többségi támogatást.

Tamási Zsolt, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány kuratóriumának tagja tájékoztatott: a tervek szerint 2015 szeptemberétől költöznek be az újonnan alapított intézmény osztályai a római katolikus egyház birtokában lévő épületbe, amelyben jelenleg a marosvásárhelyi Egyesülés nevű gimnázium és középiskola működik.

Ez utóbbi oktatási intézmény vegyes – román és magyar – tannyelvű, az osztályok többségét a román osztályok teszik ki.

A megállapodást nehezítette, hogy a román pártok és a tanfelügyelőség attól tartott, a római katolikus iskola létrehozása és beköltözése miatt az elitiskola kiszorul jelenlegi székhelyéről.

Tamási Zsolt cáfolta, hogy kiszorítanák a már ott működő osztályokat, a két iskola az épületet megosztva működhet az ingatlanban.

Amennyiben a továbbiakban nem emelnek akadályt az iskola alapításának útjába, akkor a tanintézmény már szeptemberig végleg elnyerheti jogi személyiségét, és elkezdheti működését a jelenleg a helyi Bolyai líceumban működő katolikus osztályokkal.

Az önkormányzati határozat értelmében az egyháznak hosszú távú bérleti szerződést kell kötnie a marosvásárhelyi önkormányzattal, valamint a két haszonélvező iskolával, hogy lehetővé váljon az 1903 és 1905 között Kőrössy Albert Kálmán tervei alapján épült ingatlan európai forrásokból való felújítása.

Az új iskola a tervek szerint a következő öt évben tizenhét osztállyal fog működni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."